Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 04 апреля 2024, вопрос №104930 400₴

Чи можу я подати заявку на 2ий закордонний, якщо вже мав другий, але загубив?

Доброго дня
Знаходжусь у Тбілісі. Маю закордонний паспорт до 2027 і один (не біометричний) до 2025, який я успішно загубив у Грузії. Чи можу я подати заявку на новий другий паспорт, через посольство?

Ответы юристов (8)

    Корнійчук Євген Іванович
    15%

    Доброго дня,, ви можете його відновити.

    Увипадку, якщо ви втратили паспорт за кордоном, панікувати не слід. Адже процедура звернення до уповноважених органів унаслідок викрадення паспорта - однакова в більшості країн.

    Як і в Україні, так і закордоном необхідно негайно звернутись до найближчого відділення поліції. Там скласти заяву про втрату паспортного документа.

    Після прийому заяви правоохоронці мають видати копію протоколу або довідку про тимчасову відсутність закордонного паспорта.

    Уже із цією довідкою необхідно звернутися до найближчої дипломатичної чи консульської установи України для оформлення нового закордонного паспорта.

    Після повернення додому потрібно звернутися до Міграційної служби, аби повідомити про втрату документа та оформити новий.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    17.5%

    Вітаю Вас!

    Так, можете, але потрібно для початку звернутися до правоохоронних органів. Якщо Ви з'явитесь до консульства України без довідки з правоохоронних органів, Вам можуть відмовити у виготовленні нового закордонного паспорту.

    Міністерство внутрішніх справ повідомляє:

    "...У випадку, якщо ви втратили паспорт за кордоном, панікувати не слід. Адже процедура звернення до уповноважених органів унаслідок викрадення паспорта - однакова в більшості країн.

    Як і в Україні, так і закордоном необхідно негайно звернутись до найближчого відділення поліції. Там скласти заяву про втрату паспортного документа.

    Після прийому заяви правоохоронці мають видати копію протоколу або довідку про тимчасову відсутність закордонного паспорта.

    Уже із цією довідкою необхідно звернутися до найближчої дипломатичної чи консульської установи України для оформлення нового закордонного паспорта.

    Після повернення додому потрібно звернутися до Міграційної служби, аби повідомити про втрату документа та оформити новий..."

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович
    15%

    Доброго дня.

    Процедура звернення до уповноважених органів внаслідок викрадення паспорта є однаковою в більшості країн. Як і в Україні, за кордоном необхідно відразу звернутись до найближчого відділення поліції для складання заяви про втрату паспортного документа.

    За результатами прийому такої заяви вам має бути видана копія протоколу або довідка про тимчасову відсутність закордонного паспорта. З цією довідкою необхідно звернутися до найближчої дипломатичної чи консульської установи України для оформлення нового закордонного паспорта (актуально для громадян України, які постійно проживають або тимчасово перебувають на території відповідної країни) або ж для отримання посвідчення особи на повернення в Україну.

    Після повернення додому потрібно звернутися до Міграційної служби, щоб повідомити про втрату документа та оформити новий.

    Оформити або відновити втрачені паспортні документи можна у будь-якому підрозділі Міграційної служби України НЕЗАЛЕЖНО від місця реєстрації.

    https://www.kmu.gov.ua/news/shcho-robyty-iakshcho-...

    Айвазян Юрий Климентьевич
    15%

    Доброго дня, Євгене!

    Згідно роз'яснень МВС на Урядовому порталі від 31.10.2023 року:

    "У випадку, якщо ви втратили паспорт за кордоном, панікувати не слід. Адже процедура звернення до уповноважених органів унаслідок викрадення паспорта - однакова в більшості країн.

    Як і в Україні, так і закордоном необхідно негайно звернутись до найближчого відділення поліції. Там скласти заяву про втрату паспортного документа.

    Після прийому заяви правоохоронці мають видати копію протоколу або довідку про тимчасову відсутність закордонного паспорта.

    Уже із цією довідкою необхідно звернутися до найближчої дипломатичної чи консульської установи України для оформлення нового закордонного паспорта.

    Після повернення додому потрібно звернутися до Міграційної служби, аби повідомити про втрату документа та оформити новий".

    Отже Вам треба негайно звернутись до департаменту поліції міста Тбілісі, як також до українського консульства в Грузії.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    12.5%

    Доброго дня, Євгене!

    Згідно законодавства Ви можете одночасно мати не більше двох закордонних паспортів.

    Закордонний паспорт можна оформити у посольстві/консульстві України в Грузії або ДП "Документ".

    Не говоріть, що Ви загубили закордонний паспорт - краще повідомте, що його у Вас викрали. Зверніться до правоохоронців.

    У разі втрати або викрадення попереднього паспорта до заяви додається документ (протокол, довідка тощо), виданий компетентним органом держави, в якій було втрачено або викрадено паспорт, що підтверджує факт звернення власника з приводу його втрати або викрадення. Такий документ подається без легалізації та перекладу українською мовою.

    Ознайомтесь з корисною інформацією за посиланням https://georgia.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/grom...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Александрович
    15%

    ВІТАЮ ВАС, пане ЄВГЕНЕ!

    Не факт, що видадуть.

    Офіційно процедура у разі втрати наступна.

    У разі втрати громадянином України паспорта для виїзду за кордон під час перебування за межами України необхідно звернутись до найближчого відділення поліції для складення заяви про втрату або крадіжку паспорта. В тексті заяви доцільно перерахувати всі візи та відмітки, які були проставлені у паспорті в країні перебування (якщо це можливо), навести перелік усіх втрачених документів, якщо крім паспорта зникло ще щось, та обставини виявлення пропажі. За результатами прийому такої заяви особі має бути виданий протокол або довідка про тимчасову відсутність закордонного паспорта. З цією довідкою або протоколом необхідно звернутися до дипломатичної установи України за кордоном де за загальним правилом заповнюється заява-анкета для отримання тимчасового посвідчення особи на повернення в Україну.

    На підставі поданих документів та відомостей, після встановлення вашої особи та громадянства, співробітниками консульства буде оформлене тимчасове посвідчення особи на повернення в Україну.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/285-2017-%D0%B...

    Щодо другого паспорта як бачимо жодної інформації немає та відмінної процедури не передбачено.

    В той же час, на сайті Посольства України в Грузії вказано наступне:

    "Оформлення нового закордонного паспорта здійснюється також у випадку втрати або викрадення попереднього паспорта."

    При зверненні до закордонної дипломатичної установи України (ЗДУ) виготовлення паспорта триває до трьох місяців. Водночас просимо з розумінням ставитись до можливих затримок із доставленням паспортів з України до країни Вашого перебування/проживання в умовах воєнного стану.

    https://georgia.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/grom...

    Тобто можуть посилатися на те, що у Вас є один паспорт.

    Хоча, з іншого боку, жоден закон чи підзаконний акт не забороняє видачу другого замість втраченого.

    Єдина проблема, що в посольстві можуть тлумачити свої інструкції буквально і вказати, що Вам мають оформити тимчасове посвідчення на повернення в Україну, а не закордонний паспорт.

    Вам бажано спробувати оформити паспорт не через некомпетентні органи консульського супроводу, а через ДП "Документ".

    В Грузії представництва, нажаль, немає. Найближче наскільки я розумію - в Туреччині.

    https://stambul.pasport.org.ua/services/passport?

    Спробуйте в телефонному режимі уточнити у Консульстві України в Грузії, чи видадуть вони Вам 2-й закордонний у існуючій ситуації його втрати, бо процедура видачі за межами України і В УКРАЇНІ - дещо різняться.

    ДП "Документ", як підприємство у віданні Державної міграційної служби України МВС, видає паспорти за процедурою всередині України, а консульска служба посольств України - за правилами Міністерства закордонних справ України, яке не дуже компетентне в юридичних питаннях, а тому дуже часто у консульських аспектах - порушує права громадян України і не виконує свою функцію. Саме тому і з"явились за межами України представництва ДП "Документ".

    Консульський відділ Посольства України в Грузії.

    https://georgia.mfa.gov.ua/

    Адреса: 0162, Грузія, м. Тбілісі, пр-т І. Чавчавадзе, 76-г.

    Отже, зважте усі за і проти та як Вам буде швидше і менш проблемно отримати паспорт... через ДП "Документ" в Туреччині чи іншій країні, чи через Консульський відділ Посольства України, в якому паспорт будуть робити від 3-х місяців.

    З повагою та розумінням,

    юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 24 дня назад

    Адвокат, 26 лет опыта

    Общаться в чате

    Можете подати. Після видачі другого паспорту, перший буде визазний недійсним.

    Токмач Галина Николаевна
    10%

    Добрий день!

    Згідно з чинним законодавством, кожен громадянин України має право мати два чинних закордонних паспорта. Якщо, наприклад, людина подає документи на новий закордонний паспорт, при цьому старий є чинним, то вона має право залишити його. Попередній (або один з попередніх) закордонний паспорт підлягає анулюванню у разі якщо:

    • закінчився термін його дії;
    • у разі зміни інформації.

    Другий закордонний паспорт виготовляється, якщо закінчився термін дії старого або були змінені особисті дані. Закордонний паспорт виготовляється у формі книжечки. Правий форзац документа містить безконтактний електронний носій.

    При оформленні нового закордонного паспорта старий вилучається та анулюється шляхом пробиття не менше як двох отворів в машинозчитувальний зоні.

    Бувають випадки, коли старий паспорт для виїзду за кордон потрібен з певних причин. У цьому випадку анульований паспорт може не вилучатися за заявою особи, якій належить документ.

    Виняток становить зміна прізвища – у цьому випадку залишити старий закордонний паспорт, як чинний неможливо.

    Нагадуємо, що закордонний паспорт видається:

    1. на чотири роки – особам, які не досягли 16-річного віку;
    2. на десять років – особам, які досягли 16-річного віку.

    Строк дії закордонного паспорта на період воєнного стану продовжується автоматично з дня його припинення.

    Успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України