Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 08 апреля 2024, вопрос №105094

Чи можу я відмовитись від свого батька?

Доброго дня, маю таке питання, я не спілкуюся з батьком більше 3-х років, та постійно отримую в свою адресу погрози та образи, не маю від нього ніякої підтримки, я вдова і в мене 2 дітей, одна з яких не повнолітня, мій «батько» подав на мене в суд; на виплату аліментів, і я хочу відмовитись від нього, тому що не вважаю його справжнім батьком та через вище вказані причини

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олена!

    Право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав згідно зі ст. 165 Сімейного кодексу України (СКУ) мають один із батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім’ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров’я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла 14-ти років.

    Права позбавлення батьківських прав передбачені ст. 164 СКУ.

    1. Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона/він:1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;2) ухиляються від виконання своїх обов’язків з виховання дитини;3) жорстоко поводяться з дитиною;4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

    2. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав з підстав, встановлених пунктами 2, 4 і 5 частини першої цієї статті, лише у разі досягнення ними повноліття.

    3. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось із них.

    1. Під час ухвалення рішення про позбавлення батьківських прав суд бере до уваги інформацію про здійснення соціального супроводу сім’ї (особи) у разі здійснення такого супроводу.
    2. Якщо суд при розгляді справи про позбавлення батьківських прав виявить у діях батьків або одного з них ознаки кримінального правопорушення, він письмово повідомляє про це орган досудового розслідування, який в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, розпочинає досудове розслідування.
    3. Рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Давидко Ігор Анатолійович

    Звичайно, що Ви не можете відмовитися від своїх фундаментальних обов*язків по утриманню батька, який потребує допомоги, так як Ви є повнолітньою особою, та далеко не дитина у всіх аспектах, в юридичному також.

    Позбавлення батьківських прав тут ні до чого, бо воно може мати місце відносно дитини (позбавлення батьківських прав на дитину), а дитиною у сенсі розуміння цих правовідносин (не плутати з біологічним зв*язком) є особа до 18 років.

    Ви маєте право заперечувати частково проти позову про аліменти, наводячи ті обставини, що вказали у запитанні, у наслідок чого є імовірність зменшити суму стягнення, для чого зверніться до фахівців, так як в іншому випадку Вас заведуть у нікуди.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України