Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 10 апреля 2024, вопрос №105267 250₴

Чи можна у зв'язку із закінчення строку дії трудового договору перевести працівника на попередню посаду?

Вихователь групи подовженого дня був переведений на посаду заступника директора з виховної роботи з 1 вересня 2021 року (Перший запис у трудовій книжці:"Перевести з посади вихователя ГПД на посаду заступника директора з виховної роботи за її згодою з 1 вересня 2021 року по 31 серпня 2022 року". Наступний запис від 31 серпня 2022 року:"Призначити на посаду заступника директора з виховної роботи з 1 вересня 2022 року по 6 червня 2024 року"). В обох випадках строк заступника директора визначався строком перебування на посаді директора.
Проте як директор я незадоволений якістю виконання посадових обов'язків заступником і немаю наміру продовжувати перебування цієї людини на посаді заступника, а планую з 7 червня 2024 року перевести її на попередню посаду без звільнення - вихователя ГПД у зв'язку із закінченням строку дії трудового договору. Чи правомірні мої дії? Дякую

Ответы юристов (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Проте як директор я незадоволений якістю виконання посадових обов'язків заступником і немаю наміру продовжувати перебування цієї людини на посаді заступника, а планую з 7 червня 2024 року перевести її на попередню посаду без звільнення - вихователя ГПД у зв'язку із закінченням строку дії трудового договору. Чи правомірні мої дії? Дякую

    Так, Ви маєте на це право і так дії вважатимуться правомірними.

    Звільняти працівника не потрібно. Якщо є потреба змінити лише характер трудового договору - зі строкового на безстроковий, то достатньо дочекатися останнього дня дії строкового трудового договору з працівником і не оформлювати ніякі документи про закінчення дії трудового договору.

    Але Ви повинні усвідомлювати, що відповідно до статті 23 Кодексу законів про працю України, роботодавець зобов’язаний інформувати працівників, які працюють за строковим трудовим договором, про вакансії, що відповідають їхній кваліфікації та передбачають можливість укладення безстрокового трудового договору, а також забезпечити рівні можливості таких працівників для його укладення.

    Тому раджу проводити такі дії за наявності відповідної заяви працівника, щодо переведення її з посади заступника директора на посаду вихователя ГПД на умовах безстрокового договору. Окрім того, радив би переговорити з цього приводу з розпорядником бюджетних коштів, зокрема бухгалтерією, якщо Ви не маєте фінасової автономії. Такі дії точно мають узгоджуватися з фінансистами, аби не було проблем з податковою та при нарахуванні їй заробітної плати.

    А загалом, це Ваше пряме повноваження.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про дошкільну освіту

    Стаття 31. Трудові відносини у системі дошкільної освіти

    1. Трудові відносини у системі дошкільної освіти регулюються законодавством України про працю, Законом України "Про освіту", цим Законом та іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них.

    2. Керівником закладу дошкільної освіти може бути особа, яка є громадянином України, вільно володіє державною мовою, має вищу освіту (для директорів державних, комунальних закладів дошкільної освіти - вищу педагогічну освіту), стаж педагогічної та/або науково-педагогічної роботи не менше трьох років (крім керівників приватних, корпоративних закладів освіти), організаторські здібності, стан фізичного і психічного здоров’я, що не перешкоджає

    3. Керівника закладу дошкільної освіти призначає на посаду та звільняє з посади засновник (засновники) або уповноважений ним (ними) орган.

    Інших працівників закладу дошкільної освіти призначає на посади та звільняє з посад його керівник у порядку, передбаченому установчими документами закладу, відповідно до законодавства.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Ви укладали з вихователем письмовий строковий договір чи лише видали наказ про тимчасове переведення вихователя на іншу посаду за його згодою?

    На якій підставі Ви призначили працівника на посаду на другий термін? Чи отримали Ви згоду працівника?

    Згоду на тимчасове переведення працівник, як правило, висловлює у заяві про переведення.

    У заяві працівник обов’язково зазначає, що на час тимчасового переведення, робоче місце за попередньою посадою за ним зберігається.

    Відомості про переведення повинні бути внесені в особову картку (типова форма № П-2) в доповнення до особового листка з обліку кадрів, що є одним з основних облікових документів особової справи.

    Після закінчення строку тимчасового переведення працівники можуть повернутися до виконання попередньої роботи без видання окремого наказу (якщо строк переведення встановлено наказом).

    Тобто, якщо в наказі про переведення на іншу посаду Ви зазначили конкретну дату — додатковий наказ не потрібен. Працівник ознайомився з наказом і знає, по яке число він працює на новій посаді.

    Стаття 32 КЗпП. Переведення на іншу роботу. Зміна істотних умов праці

    Переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених у статті 33 цього Кодексу та в інших випадках, передбачених законодавством.

    Згідно статті 39-1. КЗпПП Продовження дії строкового трудового договору на невизначений строк

    Якщо після закінчення строку трудового договору (пункти 2 і 3 статті 23) трудові відносини фактично тривають і жодна із сторін не вимагає їх припинення, дія цього договору вважається продовженою на невизначений строк.

    Трудові договори, що були переукладені один чи декілька разів, за винятком випадків, передбачених частиною другою статті 23, вважаються такими, що укладені на невизначений строк.

    Тобто, якщо Ви декілька разів переуклали письмовий строковий договір - він може вважатися таким, що укладений на невизначений строк.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Олександре!

    Так, Ви можете перевести вихователя на попередню посаду, не звільняя останню.

    Якщо строковий договір сплинув і особа продовжує працювати, то такий договір вважається продовженим на невизначений період.

    Відповідно до ст. 39-1 КЗпП якщо після закінчення строку трудового договору трудові відносини фактично тривають і жодна зі сторін не вимагає їх припинення, дія цього договору вважається продовженою на невизначений строк.

    Проте, для переведення вихователя з посади заступника директора на попередню посаду Вам потрібно отримати згоду останньої.

    Згідно зі статтею 32 КЗпП:

    Переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених у статті 33 цього Кодексу та в інших випадках, передбачених законодавством.

    У зв'язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці - систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших - працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

    {У період дії воєнного стану норми частини третьої статті 32 щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються згідно із Законом № 2136-IX від 15.03.2022}".

    Відповідно до положень статті 3 Закону України № 2136 “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”, у період дії воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди (крім переведення на роботу в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії), якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я, лише для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, а також інших обставин, що ставлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей, з оплатою праці за виконану роботу не нижче середньої заробітної плати за попередньою роботою.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Строковий трудовий договір відповідно до частини другої статті 23 КЗпП укладається лише у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника, та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

    Роз'яснення понять «характер наступної роботи», «умови її виконання» міститься в листі Міністерства праці та соціальної політики України від 3.02.2003р. № 06/2-4/13.

    Строкові трудові договори, переукладені один чи кілька разів, за винятком випадків, передбачених ч. 2 ст. 23 КЗпП, вважаються такими, що укладені на невизначений строк (ч. 2 ст. 39-1 КЗпП).

    Строковий трудовий договір вважається переукладеним з дати прийняття працівника на роботу, що вказана у відповідному наказі, виданому на підставі укладеного наступного строкового трудового договору. При цьому проміжок часу між датою звільнення працівника за попереднім строковим договором і датою прийняття на роботу за новим строковим трудовим договором не має суттєвого значення.

    У Галузевій угоді між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України рекомендовано органам управління освітою, керівникам закладів та установ освіти обмежити укладення строкових договорів з працівниками з мотивації необхідності його випробування (п. 5.3.7.). а також зазначено, що трудові договори, що були переукладені один чи декілька разів, за винятком випадків, передбачених ч. 2 ст. 23 КЗпП, вважати такими, що укладені на невизначений строк (п. 5.3.9.).

    Припинення строкового трудового договору відбувається в разі спливу строку договору, у разі його дострокового розірвання на вимогу однієї зі сторін та в інших випадках, передбачених статтею 36 КЗпП.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, було би гарно проаналізувати умови контракту. У вашому випадку вам треба звільнити людину у з'язку з закінченням строку дії трудового договору. А потім за його бажанням, тобто особистої заяви прийняти на відповіну посаду. У вашому випадку не може бути здійсненно перевід, якщо це не убомовлено трудовим договором.

    Стаття 36. Підстави припинення трудового договору

    2) закінчення строку (пункти 2 і 3 статті 23), крім випадків, коли трудові відносини фактично тривають і жодна з сторін не поставила вимогу про їх припинення;

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#n204

    У даному випадку стаття 32 не застосовується. Вам треба звільнити і прийняти на роботу.

    Стаття 32. Переведення на іншу роботу. Зміна істотних умов праці

    Переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених у статті 33 цього Кодексу та в інших випадках, передбачених законодавством.

    Не вважається переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника переміщення його на тому ж підприємстві, в установі, організації на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або обладнанні у межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором. Роботодавець не має права переміщати працівника на роботу, протипоказану йому за станом здоров’я.

    У зв'язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці - систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших - працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

    {У період дії воєнного стану норми частини третьої статті 32 щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються згідно із Законом № 2136-IX від 15.03.2022}

    Якщо колишні істотні умови праці не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється за пунктом 6 статті 36 цього Кодексу.

    Переведення прокурорів відбувається з урахуванням особливостей, визначених законом, що регулює їхній статус.

    Працівник, який повідомив про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України "Про запобігання корупції", вчинених іншою особою, не може бути звільнений чи змушений до звільнення, притягнутий до дисциплінарної відповідальності у зв’язку з таким повідомленням або підданий іншим негативним заходам впливу, або загрозі таких заходів впливу. Викривачі корупції користуються також іншими правами та гарантіями захисту, встановленими Законом України "Про запобігання корупції".

    {Стаття 32 із змінами, внесеними згідно з Указом ПВР № 5938-11 від 27.05.88; Законами № 871-12 від 20.03.91, № 1356-XIV від 24.12.99, № 113-IX від 19.09.2019, № 524-IX від 04.03.2020, № 2215-IX від 21.04.2022}


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України