Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 12 апреля 2024, вопрос №105415 240₴

Інвалід 3-ї групи не можу отримати посвідчення

Вітаю! Я інвалід 3-ї групи і хочу виїхати за кордон, я не маю права на пенсію (у пенсійному фонді дали відмову), в органі соціального захисту мені призначили допомогу, але не видали посвідчення так як немає бланків (і не відомо коли вони з'являться ). Скажіть, чи можу я відмовитися від соціальної допомоги, щоб отримати "довідку для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу"? Чи можу я отримати посвідчення в якомусь іншому органі? Або отримати якийсь інший документ, з яким я можу перетнути кордон?

Ответы юристов (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    75%

    Вітаю Вас, Антоне!

    Здравствуйте! Я инвалид 3-тей группы и хочу выехать за границу, я не имею право на пенсию (в пенсионном фонде дали отказ), в органе социальной защиты мне назначили помощь, но не выдали удостоверение так-как нет бланков (и не известно когда они появятся). Скажите могу ли я отказаться от от социальной помощи, чтобы получить "довідку для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу"? Или могу ли я получить удостоверение в каком-нибудь другом органе? Или получить какой-нибудь другой документ с которым я могу пересечь границу?

    Чинне законодавство визначає наступне:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    ...

    На жаль, але постанова передбачає виключний пакет документів, яким особи з інвалідністю можуть підтвердити своє право на перетинання державного кордону.

    Можна хіба що спробувати отримати в соцзахисті довідку про нарахування Вам соціальної допомоги у зв'язку з інвалідністю з вклеюванням туди Вашого фото, і на підставі цього виїхати. Соцзахист загалом такі довідки має видавати. Інших варіантів тут особливо немає, інакше тільки чекати видачу посвідчення.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Антоне!

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійного посвідчення

    чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність);".

    Отже, Постанова КМУ передбачає відповідний перелік документів щодо перетину кордону. Тому Ваша відмова від соціальної допомоги і відповідна довідка не нададуть права на перетин кордону.

    На жаль, Ви не можете отримати відповідну довідку в іншому органі, як також не існує інших документів для перетину кордону, окрім тих, що передбачені у Постанові КМУ.

    Єдине, що можу порадити - це звернутись зі скаргою, зателефонувавши на гарячу лінію Національної соціальної сервісної служби: (044) 289-87-89 та на гарячу лінію Мінреінтеграції за номером: 15-48.

    https://minre.gov.ua/2023/07/01/vsi-oblasti-zabezpecheni-blankamy-posvidchen-osib-z-invalidnistyu/#:~:text=Якщо%20в%20управлінні%20соцзахисту%20кажуть,за%20номером%3A%2015-48.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    На сьогоднішній день для виїзду за межі України знадобиться закордонний паспорт та належний документ про інвалідність (довідка МСЕК на кордоні не приймається).

    Згідно п.2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи з інвалідністю за наявності

    • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або

    або

    • довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).
    Скажіть, чи можу я відмовитися від соціальної допомоги, щоб отримати "довідку для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу"?

    Так, можете! Але дане питання потрібно вирішувати в соцзахисті.

    Чи можу я отримати посвідчення в якомусь іншому органі? Або отримати якийсь інший документ, з яким я можу перетнути кордон?

    Посвідчення про отримання соціальної допомоги Ви можете отримати лише управлінні соцзахисту за Вашим зареєстрованим місцем проживання.

    Вичерпний перелік документів для перетину кордону зазанчений в пункті 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    Крім того, в реаліях сьогодення, в діях деяких прикордонників вбачається явне перевищення службових повноважень та явне обмеження прав громадян. Адже, ще до прийняття законопроєкту 10449 - вони можуть додатково вимагати військово-облікові документи або довідку з ТЦК про відстрочку, які не є обов'язковими документами, які передбачені пунктом 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    Даний перелік є вичерпний.

    В Вашому випадку можна порадити отримати офіційну відмову в УСЗН після чого звернутися з офіційним запитом до АДПСУ щодо можливості виїзду.

    https://dpsu.gov.ua/ua/vimogi-do-zvernen-ta-zrazki...


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України