Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 14 апреля 2024, вопрос №105608

Чи можуть перевести в іншу частину

Добрий вечір
Скажіть, будь ласка, якщо чоловік служить в певній частині в конкретному місті
Його мама інвалід 3 групи і є довідка ЛКК , що вона потребує постійного догляду(крім нього в неї немає ні чоловіка, ні ще дітей)
В такому разі в іншу частину його зможуть перевести тільки з його згоди чи можуть перевести і направити куди завгодно і без його згоди ?

Ответы юристов (3)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Лише за згодою військовослужбовця.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Марія!

    Відповідно до Указу Президента "Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України":

    Військовослужбовець може бути переміщений на нове місце військової служби у наступних випадках:

    • Переміщення на посади (переміщення на вищі, рівнозначні та нижчі посади).
    • Проведення планової заміни у місцевостях з установленим строком військової служби.
    • Переміщення за станом здоров’я чи сімейними обставинами.
    • Переміщення у зв’язку з перебуванням із близькими особами у відносинах прямої організаційної та правової залежності.
    • Переміщення вагітних військовослужбовців-жінок за їх клопотанням відповідно до медичного висновку – на посади з меншим обсягом роботи, а також військовослужбовців-жінок, які мають дітей віком до трьох років, за їх клопотанням у разі неможливості виконання ними обов’язків на займаних посадах.
    • У разі проведення заміни у військових частинах (підрозділах), які виконують завдання в районах ведення воєнних (бойових) дій.
    • Переміщення у зв’язку зі звільненням або призначенням на посади, передбаченими штатами воєнного часу, у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення правового режиму воєнного стану.
    • Переміщення на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої, якщо з урахуванням вчиненого правопорушення військовослужбовець, якому призначено покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців, не може бути залишений на посаді, пов’язаній із керівництвом підлеглими особами.
    • Ротації військовослужбовців Збройних Сил України, направлених як національний персонал для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки, або направлених для проходження військової служби у багатонаціональні органи військового управління.

    Зазначені переміщення здійснюється без згоди військовослужбовця, крім таких випадків:

    • неможливість проходження військовослужбовцем військової служби у місцевості, до якої його переміщують, відповідно до висновку (постанови) військово-лікарської комісії;
    • неможливість проживання членів сім’ї військовослужбовця за станом здоров’я в місцевості, до якої його переміщують, відповідно до документів, які це підтверджують;
    • потреба у догляді за непрацездатними чи хворими батьками, дружиною (чоловіком) або особами, які виховували його з дитинства замість батьків і були визнані опікунами та мешкають окремо від сім’ї військовослужбовця, відповідно до документів, які це підтверджують.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Чоловік має повне право подати рапорт про переміщення, але інколи перевестися складніше, аніж звільнитися. Якщо мати має висновок ЛКК про потребу в догляді, він взагалі має право на звільнення.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України