Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 15 апреля 2024, вопрос №105643 550₴

Хочу вернуть деньги, подписал договор с риелторским агентством до того как увидел их базу квартир.

Звернився у рієлторську агенцію, менеджер сказав, що квартири вони мені покажуть тільки після укладення договору, пояснили, яким чином вони надають послуги:
1) Мені дається доступ до CRM системи пошуку квартир;
2) Менеджери будуть скидати мені квартири, які підходять моєму бюджету;
3) Мене возитимуть на корпоративному транспорті за обраними варіантами.
Мені жоден варіант не сподобався, Я не зняв квартиру, але наперед заплатив 9000 грн, мені мало того, що послуги стали неактуальними, а ще й те, що в мене змінилася ситуація та мені запропонували жити в Одесі, тому мені не потрібні їх послуги. і я хочу повернути свої гроші назад, мені телефоном сказали, що мені доступно 3 варіанти вирішення проблеми:
1. Заморожування договору;
2. Передача тарифу другу;
3. Продовжувати працювати з ними.
Гроші були переведені картою, на рахунок IBAN, квитанція є. Потрібна Ваша допомога у поверненні коштів.

Ответы юристов (11)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ваш договір підлягає достроковому розірванню у разі невиконання однією з сторін умов договору.

    Звертайтесь з претензією щодо повернення сплачених коштів.

    Якщо претензію не задовольнять - звертайтесь до суду.

    • Ярослав Клиент 14 дней назад

      Доброго дня! Підкажіть, а на підставі яких статей? Чи можете підказати статі, на які я можу посилатися? Я хочу на них надавити та повернути свої кошти назад.

      • Богун Сергій Павлович

        Згідно норм Цивільного кодексу України (ст.ст. 610 - 625). Це загальні норми.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Ярославе!

    Пункт 4.3. даного договіра зазаначає, що:

    "Договір може бути розірваний достроково - при невиконання однією із сторін умов договіру з відшкодуванням понесених збитків".

    На який термін підписаний договір? Що передбачає Ваш тариф? Вам надали повну кількість варіантів, які зазначені у тарифі?

    Для розірвання договіра Ви повинні надіслати агенції офіційну претензію, на яку останні зобов'язані надати відповідь упродовж 10 днів. Якщо ж Ваші вимоги щодо повернення коштів не будуть задоволені, то тоді прийдеться звертатись до суду. Іншого шляху не передбачено.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ярослав Клиент 14 дней назад

      Менеджер підбирає варіанти житла для клієнта із наявних у базі, уточнює інформацію про об'єкти. Менеджер за допомогою смс-повідомлень або e-mail листів повідомлє Клієнта про підібрані варіанти. За бажання Клієнта, Менеджер назначає зустрічі з власником житла, щоб клієнт поїхав і подивився об'єкти, також менеджер повинен організовувати доставку Клієнта на зустрічі автотранспортом за рахунок компанії.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Якщо Ви вже спробували вирішити питання з агенством й останнє запропонувало Вам варіанти, які Вас не влаштовують, то наступним кроком повинен стати лист-притензія із зазначеням тих обставин, які склалися, а саме:

        1. Агенство так і не надало Вам варіант квартири, який би Вас влаштував.

        2. Ви більше не маєте потреби у послугах агенства, оскільки вже знайшли необхідне Вам житло.

        Якщо агенство не задовільніть Ваші вимоги, то у такому разі потрібно подавати позов до суду у відповідності із Законом України "Про захист прав споживачів".

        Як я і зазначив у своїй першій відповіді іншого шляху вирішення питання у Вашому випадку не існує. Оскільки Ви вже спробували вирішити це питання мирним шляхом, та отримали відмову у повернені коштів, то алгоритм дій повинен бути саме таким: претензія та суд (у разі відмови).

    Турчин Ярослав Александрович
    50%

    ВІТАЮ ВАС, пане ЯРОСЛАВ!

    Договір можна розірвати в односторонньому порядку лише у випадку, якщо це передбачено цим договором. В іншому випадку, якщо одностороння відмова договором не передбачена і якась зі сторін не погоджується на його розторгнення, це питання має вирішуватись у судовому порядку (ч. 3 ст. 651 Цивільного кодексу України).

    ВІдповідно до пункту 6.2. даного Договору, він може бути розірваний за згодою Сторін. Сторона, яка виступає ініціатором розірвання цього договору, зобов"язана направити письмове повідомлення про розірвання цього договору, не пізніше терміну надання послуг.

    Всі доповнення до даного договору здійснюються за згодою сторін в усній формі і фіксуються менеджером в індивідуальному інформаційному носії (п. 6.4 Договору). Ця норма взагалі жах, але у творчості рієлторів з середньою спеціальною освітою (як правило), я вже нічому не дивуюсь.

    До того ж, відповідно до пункту 4.3. Договору, він може бути розірваний достроково - при невиконанні однією зі сторін умов договору з відшкодуванням понесених збитків.

    ОТЖЕ, Ви маєте право ініціювати дострокове розірвання договору, направивши на їх адресу письмове повідомлення про це. Попередньо рекомендував би попередити і одразу відправити таке повідомлення ще й у засоби комунікації, або файлом з цифровим підписом. Якщо фірма дорожить своєю репутацією - то вони не будуть морочити Вам голову. Якщо ні, то без судів вирішити питання навряд чи вдасться.

    ВІдповідно до ч. 1 статті 10 Закону України "Про захист прав споживачів", Споживач має право відмовитися від договору про виконання робіт (надання послуг) і вимагати відшкодування збитків, якщо виконавець своєчасно не приступив до виконання зобов'язань за договором або виконує роботу так повільно, що закінчити її у визначений строк стає неможливим.

    Якщо значну частину обсягу послуги чи робіт (понад сімдесят відсотків загального обсягу) вже було виконано, споживач має право розірвати договір лише стосовно частини послуги або робіт, що залишилася.

    Наведений договір за правовою природою має усі ознаки договору підряду, а тому права та обов`язки сторін визначаються в тому числі положеннями глави 61 Цивільного кодексу України.

    Зокрема, відповідно до ч. 1, 2 ст. 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

    Частиною 1 статті 846 Цивільного кодексу України встановлено, що строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюється у договорі підряду.

    У відповідності до ч. 1 ст. 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

    Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

    Згідно зі ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

    Відповідно до ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

    Згідно зі ст. 599 Цивільного кодексу України зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

    Статтею 611 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі порушення зобов`язання, настають наслідки, передбачені договором або законом, в тому числі, припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору та зміна умов зобов`язання.

    Відповідно до ч. 2, 3, 4 ст. 849 Цивільного кодексу України, якщо підрядник своєчасно не розпочав роботу або виконує її настільки повільно, що закінчення її у строк стає явно неможливим, замовник має право відмовитися від договору підряду та вимагати відшкодування збитків. Якщо під час виконання роботи стане очевидним, що вона не буде виконана належним чином, замовник має право призначити підрядникові строк для усунення недоліків, а в разі невиконання підрядником цієї вимоги - відмовитися від договору підряду та вимагати відшкодування збитків або доручити виправлення роботи іншій особі за рахунок підрядника. Замовник має право у будь-який час до закінчення роботи відмовитися від договору підряду, виплативши підрядникові плату за виконану частину роботи та відшкодувавши йому збитки, завдані розірванням договору.

    ОТЖЕ, спробуйте домовитись. У разі неможливості домовитись полюбовно, можете спробувати розірвати договір в судовому порядку в рамках захисту прав споживачів.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Вам потрібно домовлятись про повернення коштів мирним шляхом.

    У судовому порядку буде досить складно, адже Ви підписали Договір в пункті 5.5 якого зазначено, що менеджер не несе відповідальності за те, що клієнт своїми діями або бездіяльністю перешкоджає власному заселенню, не слідує рекомендаціям і т.д.

    Проте, стаття 615 ЦК передбачає правила односторонньої відмови від зобов'язання:

    1. У разі порушення зобов'язання однією стороною друга сторона має право частково або в повному обсязі відмовитися від зобов'язання, якщо це встановлено договором або законом.

    2. Одностороння відмова від зобов'язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов'язання.

    3. Внаслідок односторонньої відмови від зобов'язання частково або у повному обсязі відповідно змінюються умови зобов'язання або воно припиняється.

    Відмова від виконання договору можлива як до початку надання послуги, так і у будь-який час її надання.

    Інститут односторонньої відмови надає замовнику право його розірвати у разі потреб, при цьому він має відшкодувати виконавцеві понесені ним фактичні витрати.

    Отже, щоб мати право розірвати достроково договір та повернути кошти Вам необхідно довести, що рієлтори порушили свої зобов'язання.

    Ви можете направити їм письмову претензію із вимогою повернути кошти у зв'язку з тим, що вони надавали Вам неактуальну та недостовірну інформацію, яка не відповідає Вашій заявці. Якщо Вам надавали певні послуги спробуйте домовитись про часткове повернення коштів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Ярослав Клиент 14 дней назад

    Доброго дня! У судовому порядку буде досить складно, адже Ви підписали Договір в пункті 5.5 якого зазначено, що менеджер не несе відповідальності за те, що клієнт своїми діями або бездіяльністю перешкоджає власному заселенню, не слідує рекомендаціям і т.д. - Я нікому роботу не ускладнював, нікуди на їх транспорті не їздив, та навіть не телефонував власникам квартир, я просто хочу свої гроші назад, мені скинули 5 варіантів таких собі квартир і на цьому все.

    • Дерій Владислав Олегович

      Я розумію Ваше бажання повернути кошти, але щоб мати змогу це зробити у судовому порядку Вам потрібно буде довести, що рієлтор порушив свої зобов'язання.

      Це можливо в таких випадках:

      1. Вам взагалі не надали інформацію про квартири

      2. Ви отримали недостовірну інформацію про житло.

      3. Вам не організували показ квартири, якщо це було передбачено Вашим тарифом.

      4. Менеджер не здійнив доставку до місця зустрічі з власником квартири, якщо це передбачено Вашим тарифом.

      5. Якщо Вам відмовили в наданні інших послуг згідно Вашого тарифу.

      Згідно Вашого договору одностороння відмова від нього не передбачена.

      Якщо є порушення зі сторони рієлтора напишіть йому претензію та відішліть її рекомендованим листом з описом вкладеного. Якщо Ваші вимоги не будуть задоволені - Вам потрібно буде звертатись до суду, але щоб виграти справу у Вас повинні бути належні докази, які підтверджують дані порушення.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Договір слабкувати. Як щодо особистих даних Сторін договору? Як же Ви могли заплатити їм таку суму коштів на підставі такого доволі сумнівного договору. Питання...

    Що я б радив робити зараз?

    1. Подати на агентство письмову претензію про повернення коштів, оскільки сторонами не виконано своїх зобов'язань.

    ГОСПОДАРСЬКИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, № 18, № 19-20, № 21-22, ст.144)

    Стаття 222. Досудовий порядок реалізації господарсько-правової відповідальності

    1. Учасники господарських відносин, що порушили майнові права або законні інтереси інших суб'єктів, зобов'язані поновити їх, не чекаючи пред'явлення їм претензії чи звернення до суду.

    2. У разі необхідності відшкодування збитків або застосування інших санкцій суб'єкт господарювання чи інша юридична особа - учасник господарських відносин, чиї права або законні інтереси порушено, з метою безпосереднього врегулювання спору з порушником цих прав або інтересів має право звернутися до нього з письмовою претензією, якщо інше не встановлено законом.

    3. У претензії зазначаються:

    повне найменування і поштові реквізити заявника претензії та особи (осіб), якій претензія пред'являється;

    дата пред'явлення і номер претензії;

    обставини, на підставі яких пред'явлено претензію;

    докази, що підтверджують ці обставини;

    вимоги заявника з посиланням на нормативні акти;

    сума претензії та її розрахунок, якщо претензія підлягає грошовій оцінці;

    платіжні реквізити заявника претензії;

    перелік документів, що додаються до претензії.

    4. Документи, що підтверджують вимоги заявника, додаються в оригіналах чи належним чином засвідчених копіях. Документи, які є у другої сторони, можуть не додаватися до претензії.

    5. Претензія підписується повноважною особою заявника претензії або його представником та надсилається адресатові рекомендованим або цінним листом або вручається адресатові під розписку.

    6. Претензія розглядається в місячний строк з дня її одержання, якщо інший строк не встановлено цим Кодексом або іншими законодавчими актами. Обгрунтовані вимоги заявника одержувач претензії зобов'язаний задовольнити.

    7. При розгляді претензії сторони у разі необхідності повинні звірити розрахунки, провести експертизу або вчинити інші дії для забезпечення досудового врегулювання спору.

    8. Про результати розгляду претензії заявник має бути повідомлений письмово. Відповідь на претензію підписується повноважною особою або представником одержувача претензії та надсилається заявникові рекомендованим або цінним листом або вручається йому під розписку.

    Стаття 223. Строки реалізації господарсько-правової відповідальності

    1. При реалізації в судовому порядку відповідальності за правопорушення у сфері господарювання застосовуються загальний та скорочені строки позовної давності, передбачені Цивільним кодексом України, якщо інші строки не встановлено цим Кодексом.

    2. Строки застосування адміністративно-господарських санкцій до суб'єктів господарювання встановлюються цим Кодексом.

    Можете використати один із зразків такої претензії: https://www.yurrus.com.ua/pretenziya-pro-povernenn...

    2. Якщо претензія не допоможе, подавайте скаргу щодо дій агенції до Держпродспоживслуби.

    Контактна інформація для надсилання звернень

    Поштова адреса: 01001, м. Київ, вул. Б.Грінченка, 1


    Електронна адреса: econsumer-info@dpss.gov.ua


    Факсу (044)-279-48-83


    Телефон (044)-279-79-89

    Зразок скарги про порушення прав споживача ( .doc , 31.23 Кб )


    ЦІЛОДОБОВА ГАРЯЧА ЛІНІЯ


    УРЯДОВА ГАРЯЧА ЛІНІЯ

    3. Якщо і це не допоможе, у такому випадку залишається варіант лише з подачею позову до суду про стягнення коштів в судовому порядку.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України