Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 15 апреля 2024, вопрос №105689

Наклеп та поширення нестовірної інформації

Працюю в вчителем інформатики. Сьогодні директор ліцею повідомила, що на мене написана заява про те, що я на протязі року спричинив "якусь шкоду" (зі змісту заяви так і не вказано і не прослідковується яку саме). В заяві говориться: що я слідкую за ученицею 11 класу в соціальних мережах, хоча сторінок своїх особистих не маю; відмовився зареєструвати ученицю на МНТ (бо це не входить у мої обов'язки); упереджено ставився на виховному заході (були присутні вчителі мого методичного об'єднання і адміністрація школи, які звісно цього не підтверджують);
пив каву на уроці (це дійсно так, адже хворію на Бронхіальну астму, і часто приходиться приймати гормональні інгаляційні препарати у вигляді порошку, після яких виникає спрага і пересихання горла); відповідав на телефонні дзвінки на уроці (підтверджую, таке було, адже телефонують адміністрація, вчителі і родичі). Чи є у вищесказаному протиправні дії, які могли б нанести якусь шкоду учениці? Який у мене має бути алгоритм дій для захисту своїх прав т честі?
Мама учениці в індивідуальні бесіді назвала мене хворим, з відхиленнями, нездарою і навіть людиною, яка не має звання вчителя!
Дякую за відповідь!

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тарасе!

    Для захисту честі та гідності Вам треба звернутись до суду.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Тарас Клиент 14 дней назад

      Як це зробити?

    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. Ви маєте право подати до суду позов про захист честі, гідності та ділової репутації. Він подається у випадку наклепу: поширення завідомо неправдивих негативних ганьблячих відомостей про особу. Під поширенням такої неправдивої інформації слід розуміти: опублікування її у пресі, передання по радіо, телебаченню чи з використанням інших засобів масової інформації; поширення в мережі Інтернет чи з використанням інших засобів телекомунікаційного зв'язку; викладення в характеристиках, заявах, листах, адресованих іншим особам; повідомлення в публічних виступах, в електронних мережах, а також в іншій формі хоча б одній іншій особі, крім потерпілої особи.

    Давидко Ігор Анатолійович

    З вихідних даних не вбачається публічного поширення відносно Вас інформації невизначеному колу людей, яка б принижувала честь гідність і ділову репутацію та яка може бути спростованою у спосіб, який її поширили. - - - - Інформація чи оціночні судження або критика, заява про перевірку, це все потрібно відділяти одне від одного. - - - -

    З "листа" адміністрація закладу повинна зробити висновки і дати відповідь заявнику про Ваше право на приватність життя і його недоторканість.

    Що стосується "пив каву на уроці (це дійсно так, адже хворію на Бронхіальну астму, і часто приходиться приймати гормональні інгаляційні препарати у вигляді порошку, після яких виникає спрага і пересихання горла); відповідав на телефонні дзвінки на уроці" - оцінку цим діям може дати керівник закладу, на якого покладені функції прийому і звільнення з роботи, притягнення до дисциплінарної відповідальності. Перед вирішенням питання притягнення до відповідальності від Вас повинні зажадати письмові пояснення, які Вам варто надати, описавши те, що міститься у запитанні. Навіть у випадку притягнення - Ви маєте право оскаржити у суді наказ про дисциплінарку з великою долею судової перспективи. Та й за такими вихіднимии даними я не вбачаю дисципілнарку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України