Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 16 апреля 2024, вопрос №105812

Спадщина, прийняття. Допоможіть!

Доброго вечора. Сталася така ситуація мій батько взяв кредит і помер, я єдина дочка (батьки розлучилися) , через пів року після смерті написали заяву на спадщину, але далі не продовжували діло , так як не було 18 років. (через 2 місяці 18) Хочемо продати будинок який залишився від батька, але так як я не повнолітня , офіційно переоформити не можу , до прийняття спадщини не знала що є кредит , чи можу я продати будинок, не втягуючи кредит?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Карина!

    Відповідно до статті 1218 ЦК України до складу спадщини входять як права так обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Враховуючи положення ст. 1219 ЦК України, обов’язок спадкоємця задовольнити вимогу кредитора, не є таким, що нерозривно пов'язаний з особою спадкодавця, а тому входить до складу спадщини.

    Виходячи із змісту статті 1281 ЦК України законодавець допускає два способи пред’явлення кредитором спадкодавця вимог до спадкоємців:

    • безпосередньо до спадкоємців (пред'явлення вимоги);
    • опосередковано - через нотаріуса, за місцем відкриття спадщини, а за межами України – через консула.

    Відповідно до Порядку претензії кредитора визначені однією з підстав заведення нотаріусом спадкової справи (підпункт 2.1 пункту 2 глави 10 розділу ІІ Порядку).

    Кредиторові спадкодавця належить пред'явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину:

    • у випадку повідомлення спадкоємцями, якщо їм відомо про наявність боргів, та/або якщо вони спадкують майно, обтяжене правами третіх осіб, не пізніше шести місяців з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину на все або частину спадкового майна незалежно від настання строку вимоги;
    • у випадку відсутності повідомлення спадкоємців та у випадку, якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину, він має право пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, протягом шести місяців з дня, коли він дізнався про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину.

    Сплив визначених статтею 1281 ЦК України строків пред'явлення кредитором вимоги до спадкоємців має наслідком позбавлення кредитора права вимоги за основним і додатковим зобов`язаннями, а також припинення таких зобов'язань.

    Частиною першою статті 1281 ЦК України передбачено обов'язок спадкоємців повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги та/або якщо вони спадкують майно, обтяжене правами третіх осіб.

    Варто зазначити, що на відміну від спадкоємця, який прийняв спадщину, та відповідно до статті 1282 ЦК України зобов'язаний задовольнити вимоги кредитора, на набувача за спадковим договором такий обов'язок не покладається (абзац шостий пункту 28 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування»).

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Спадкування_кредитних_зобов%27язань

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Давидко Ігор Анатолійович
    Потрібно зробити арифметичний перерахунок. Для цього потрібно знати загальну суму боргу на момент смерті батька, відняти від неї вартість квартири через 2 місяці 18 днів. Якщо залишиться плюс, то це мінімальний позитив. Є ризики, що кредитори пропустять строки і все таке. Це максимальний позитив.

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України