Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 10 февраля 2020, вопрос №10597

Ліцензії на алкогольні напої

Доброго дня. Чи можна отримати ліцензію на продаж пива в продуктовому магазині площею 24 м² проживаючи в селі? Чи потрібен касовий апарат і які нюанси його встановлення (чи потрібно два ФОП)?

Ответы юристов (1)

    Пуха Наталія ТендерОк

    Норми Закону № 481 передбачено місце торгівлі для пива — це місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування без обмеження площі, обладнане РРО або де є книги обліку розрахункових операцій (КОРО)

    Відповідно до ст. 15 Закону № 481 продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці дозволяється тільки суб’єктам господарювання громадського харчування та спеціалізованим відділам, що мають статус суб’єктів громадського харчування (ресторанного господарства).

    Водночас торгувати «на винос» пивом, розлитим у тару, наприклад, з бочки, не заборонено, тобто це можна робити пункти продажу без статусу закладу громадського харчування.

    Ліцензія

    Роздрібну торгівлю алкогольними напоями можна здійснювати за наявності ліцензії, яка видається на 1 рік (ч. 14 і 22 ст. 15 Закону № 481). Плата за ліцензію вноситься щоквартально рівними частками.

    На кожне місце торгівлі достатньо однієї ліцензії незалежно від кількості РРО. Якщо у вас кілька місць торгівлі, то необхідно отримати кілька ліцензій. На жаль, окремої зниженої вартості для тих, хто торгує виключно пивом, не встановили, тому доведеться придбати «широку» і досить дорогу алкогольну ліцензію.

    Отже, характерні нюанси

    Підприємці першої групи єдиного податку взагалі не мають права торгувати алкоголем, другої та третьої – мають право торгувати алкоголем на розлив виключно у закладі ресторанного господарства або спеціалізованому відділі підприємства, що має статус закладу ресторанного харчування, підприємства з універсальним асортиментом товарів.

    Ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями діє до 26 березня. З якої дати підприємець уже не має права торгувати алкоголем?

    Суб’єкт господарювання має право здійснювати роздрібну торгівлю алкогольними напоями до дати зазначеної у відповідній ліцензії, при цьому останнім днем торгівлі буде дата, що передує даті, зазначеній в ліцензії.

    Забороняється продаж пива з лотків, розкладок, стендів, у палатках та інших пунктах продажу товарів, які розташовані поза торговими приміщеннями (будівлями) та не обладнані реєстраторами розрахункових операцій. У разі продажу поряд з пивом інших алкогольних напоїв площа приміщення має бути не менше за 20 кв. метрів.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України