Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 18 апреля 2024, вопрос №106076 250₴

Щодо надання відстрочки через інвалідність мами 1 групи.

Я учасник бойових дій, колишній військовослужбовець.
В кінці 2023 року подав заяву до тцк та сп на відстрочку згідно (ЗУ - стаття 23 частина 1 абзацу 11 - старого закону) та отримав відстрочку у зв’язку із утриманням мами з інвалідністю 1 групи (ще й потребує догляду), так як інших осіб (будь-якких) які могли би здійснювати утримання або догляд не має.
ТЦК надав відповідь і погодив відстрочку за старим Законом.
Підкажіть будь ласка, чи потрібно заново писати заяву на відстрочку (за новим Законом)? Чи потреби в цьому не має і варто просто оновити свої данні через ЦНАП або електронний кабінет військовозобовʼязаного?
Скрін старої відповіді за стратим Законом додаю.

Ответы юристов (22)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Закон від Вас цього не вимагає.

    Виходячи з опису Вами Вашої ситуації робити не потрібно.

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Доброго дня!

    Якщо у Вас є оформлена відстрочка без строку дії - повторно оформлювати її немає необхідності, тим більше що для Вас все залишилось так само.

    Просто уточніть дані в ЦНАП або елекронний кабінет.

    Якщо ж Вам вручать повістку на уточнення даних - тоді краще візьміть з собою заяву про відстрочку та копії документів, що її підтверджують.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.2%

    Доброго дня!

    У прикінцевих положеннях Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності 18 травня, зазначено наступне:

    "2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105–ІХ:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України – шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Відповідно до цього ж закону, Ваша підстава для відстрочки буде виглядати наступним чином:

    "які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю".

    Згідно зі статтею 202 СКУ:

    «Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги».

    Відповідно до статті 75 СКУ:

    «1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи».

    Стаття 198 СКУ зазначає:

    «Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати».

    Отже, оскільки в Вашій сім'ї немає окрім Вас осіб, які згідно із законом повинні утримувати та доглядати за матір'ю, Ваше право на відстрочку залишається у незмінному вигляді, тобто воно 100%.

    Ви можете оновити дані через ЦНАП або електроний кабінет (коли останній запрацює).

    Якщо ж Вам вручать повістку або Ви вирішите звернутись до ТЦК самостійно, то у такому разі раджу мати при собі провсяк випадок заяву про оформлення відстрочки та підтверджуючи документи.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25.2%

    Вітаю Вас!

    Ні, нічого не потрібно робити. адже у Вас є лист ТЦК та СП про надання Вам відстрочки. Нове законодавство для Вас у цій ситуації нічого "нового" не привносить, не хвилюйтеся.

    Але звертаю увагу, що з 18 травня законодавство передбачатиме;

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані..."

    Але звертаю увагу, що Закон надаватиме Вам такі способи оновлення даних:

    через центр надання адміністративних послуг

    через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста,

    через ТЦК та СП.

    ВИСНОВОК: Ви повинні оновити та уточнити дані до 18 липня 2024 року. При цьому, Ви маєте актуальну підставу для відстрочки та наразі Закон не вимагає від Вас подачі документів на відстрочку.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Стаття 58. Конституції України Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Відповідно ваша відстрочка залишається дійсною до зазначеного терміну. Після спливу терміну відстрочки, ви зможете її продовжити відстрочку, додатково надавши документи які підтверджують відсутність інших членів сім'ї першої другої ступені рідства.

    Д Клиент 12 дней назад

    Підкажіть будь ласка, щодо оновлення облікових данних, як часто потрібно проходит ВЛК в ТЦК та СП, якщо я його проходив в грудні 2021 року в сврїй військовій частині (коли служив ? Чув що ніби то кожні 5 років потрібно проходити і не частіше…?

    Дякую

    • Богун Сергій Павлович

      Довідка ВЛК у військовий час чинна 1 рік

    • Дерій Владислав Олегович

      Відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

      3.1. Медичний огляд військовозобов’язаних проводиться за рішенням керівників ТЦК та СП ВЛК ТЦК та СП на збірних пунктах районних (міських) ТЦК та СП або за місцем провадження медичної практики у закладах охорони здоров’я комунальної або державної форми власності лікарями, які включаються до складу ВЛК ТЦК та СП.

      3.2. Повторний медичний огляд військовозобов’язаних проводиться один раз на 5 років ВЛК районних, міських ТЦК та СП. Офіцери запасу підлягають повторному медичному огляду зазначеними ВЛК під час чергового атестування, а рядовий, сержантський та старшинський склад запасу - у разі зміни призначення.

      3.8. Постанова ВЛК ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби, прийнята в облікових цілях, дійсна протягом п’яти років з дня закінчення медичного огляду. Якщо в стані здоров’я військовозобов’язаного, незалежно від строку, за його заявою або висновками лікарів закладу охорони здоров’я виникли зміни, то за направленням начальника ТЦК та СП проводиться повторний медичний огляд з метою визначення ступеня придатності до військової служби.

      Проте, Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період оформлюється довідкою ВЛК (додаток 4 до цього Положення) у двох примірниках, яка дійсна протягом одного року з дня медичного огляду.

      ВИСНОВОК: повторний медогляд повинен проводитися через 5 років, але під час мобілізації довідка ВЛК дійсна лише 1 рік, тому цілком ймовірно, що Вас направлять на ВЛК

      • Д Клиент 12 дней назад

        Дякую. Забув уточнити в питанні щодо відстрочки від мобілізації. У мами (інвалід 1 групи) є рідна працездатна сестра, яка давно за кордоном та з нею давно не проживає. Підкажіть будь ласка чи може бути цей нюанс підставою для відмови у наданні відстрочки?

        • Дерій Владислав Олегович

          Сестра не буде підставою для відмови у наданні відстрочки, адже згідно статті 267 СКУ повнолітні брати і сестри зобов'язані утримувати непрацездатних повнолітніх братів і сестер, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони не мають чоловіка, дружини, батьків або повнолітніх дочки, сина, за умови, що повнолітні брати та сестри можуть надавати матеріальну допомогу.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Доброго дня!

      Відповідно до Наказу МОУ №402:

      Пункт 3.2 глави 3 розділу II:

      Повторний медичний огляд військовозобов’язаних проводиться один раз на 5 років ВЛК районних, міських ТЦК та СП. Офіцери запасу підлягають повторному медичному огляду зазначеними ВЛК під час чергового атестування, а рядовий, сержантський та старшинський склад запасу - у разі зміни призначення.

      Пункт 3.8 глави 3 розділу II:

      Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період оформлюється довідкою ВЛК (додаток 4 до цього Положення) у двох примірниках, яка дійсна протягом одного року з дня медичного огляду. Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність або непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку підлягає затвердженню штатною ВЛК. Копія довідки видається особі, яка пройшла медичний огляд.

      Отже, повторний огляд проводиться через 5 років, проте, оскільки довідка дійсна лише рік, то можуть направити на проходження ВЛК.

    Д Клиент 12 дней назад

    Дякую. Тобто я вірно розумію, навіть якщо оформлена відстрочка, всеодно ТЦ мають право і можуть направити на проходження ВЛК з метою оновлення даних?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Так, навіть за умови наявної та належним чином оформленої відстрочки Вас можуть направити на проходження ВЛК.

    • Богун Сергій Павлович

      Вірно розумієте!

    • Дерій Владислав Олегович

      Якщо отримаєте повістку на проходження ВЛК - Ви будете зобов'язані її пройти. Оскаржувати такі дії лише собі нашкодити, а за відмову від повістки - штраф

    Д Клиент 12 дней назад

    дуже вам дякую :

    • Богун Сергій Павлович

      Будь -ласка.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу! Вдачі Вам!

    Д Клиент 11 дней назад

    Перепрошую забув щодо крайньог питання…

    Підкажіть будь ласка, якщо не можу зареєструватися за новим місцем проживання, (аби не втратити чергу на житло) при цьому за старим місцем проживання, яке в іншій адміністративній одиниці стою на обліку в ТЦК (але 24/7 на зв’язку із господарем старого місця проживання). Чи може тцк за новим місцем проживання прийняти на облік без реєстрації, чи обов’язково потрібна для прийняття на облік реєстрація місця проживання? Цікавився в телефонному режими у ТЦК - відповіли що без реєстрації в їх терит. одиниці на облік не приймуть І чи потрібно в оновленні даних вказувати і старе і нове місце проживання як дійсні місця проживання на данний час?

    • Дерій Владислав Олегович

      Потрібно перебувати на військовому обліку за зареєстрованим місцем проживання.

      Без зняття з попереднього військового обліку на новий не поставлять. Поки що це робиться за особистої явки.

      Можливо, коли зафункціонують Реєстри тоді вззяття на військовий облік буде без відвідування ТЦК.

      Ви можете вказати дві адреси.

      Проте, майте на увазі, що згідно правил військового обліку Ви повинні не змінювати місце проживання з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки інакше можливий штраф.

      • Д Клиент 11 дней назад

        тобто, якщо вказати дві адреси, можуть оштрафувати

        • Дерій Владислав Олегович
          39.6%

          Так, тому що згідно правил військового обліку https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%... Ви повинні:

          6) особисто прибувати до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки з паспортом громадянина України і військово-обліковими документами для зняття з військового обліку в разі вибуття в іншу місцевість до нового місця проживання, за межі України на постійне місце проживання або на строк більше трьох місяців, у разі зміни місця проживання в межах міста з переїздом на територію іншого адміністративного району;

          7) особисто в семиденний строк з дня прибуття до нового місця проживання прибувати із паспортом громадянина України і військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки, закордонної дипломатичної установи України), який організовує та веде військовий облік на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, для взяття на військовий облік.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України