Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 18 апреля 2024, вопрос №106077 400₴

Відстрочка від призову за новим Законом 2024 року

Вітаю! Хочу уточнити для себе, конкретно моєї ситуації, чи відбулись якісь зміни до нового Закону про мобілізацію, який підписав Президент. Мені 36 років, одружений, дітей немає, маю ФОП, в червні 2023 року став на облік у Малиновському ТЦК в м. Одесі та отримав відстрочку від призову у зв`язку з тим, що моя мама пенсіонер-інвалід 2 групи уже багато років. Їй 70 років. Я у мами єдиний син, прописаний з батьками в одній хаті. Тобто в квартирі я, мама та тато, до речі, тато 1936 року народження, також пенсіонер-інвалід 2 групи. Але так як можна тільки одного інваліда вказувати, вибрав маму, тому що у батька від першого шлюбу ще є 2 старших сина, один за кордоном, іншому 61 рік, прописаний та проживає в іншій області. Це вхідні дані. Ніякі інші документи від лікарів чи інших установ для матері я не оформлював.
І в мене питання, що змінилось особисто для мене, чи потрібно нам зараз оформлювати додаткові справки, документи, наприклад, що мама потребує догляду? Як я розумію, в такому разі додому приходять працівники соціальної служби та роблять висновок
У такому разі, чи можу я "змінити" інваліда на батька, бо просто по здоров`ю він більше потребує догляду, аніж мама, але чи не буде проблемою його старші сини?
Чи є вплив того, що я одружений (дружина офіцiйно не працює)?І чи може моє одруження заважати якось продовженню відстрочки?
Або не потрібно нам "міняти" маму на тата і залишити все, як є, просто в майбутньому електронному кабінеті оновити дані по мамі і все?
Дякую, сподіваюсь, що доніс свою думку.

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Кирда Вячеслав Володимирович 13 дней назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Вітаю Вас!

    І в мене питання, що змінилось особисто для мене, чи потрібно нам зараз оформлювати додаткові справки, документи, наприклад, що мама потребує догляду? Як я розумію, в такому разі додому приходять працівники соціальної служби та роблять висновок

    Особисто для Вас у даній ситуації нічого не змінилося. За описаних Вами умов Ви маєте 100 % право на відстрочку.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який орієнтовно через 1 місяць набере чинність. Так, до цього часу мають діяти чинні підстави для відстрочки від мобілізації, передбачені в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", але наскільки охоче по них ТЦК та СП надаватимуть відстрочку - питання серйозне. По статті 19 Конституції України (органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України) мають надавати по чинному законодавству, але так чи інакше, громадяни повинні враховувати те, що зовсім скоро набере чинності. Що передбачає законопроєкт 10449:

    "...13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одногоз батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю..."

    ...

    Жодного догляду оформлювати не потрібно, Закон надає Вам право на відстрочку по факту наявності у матері 2-ої групи інвалідності. Я згодний з Вами, Ви вірно зробили, що зупинили вибір на матері.

    У такому разі, чи можу я "змінити" інваліда на батька, бо просто по здоров`ю він більше потребує догляду, аніж мама, але чи не буде проблемою його старші сини?

    Цим питання взагалі не потрібно займатися. Жодного догляду за матір'ю не потрібно. Зміна Вашого вибору призведе до того, що Ви будете позбавлені права на відстрочку, оскільки у Вашого батька ще є діти. Тому не потрібно нічого змінювати.

    Чи є вплив того, що я одружений (дружина офіцiйно не працює)?І чи може моє одруження заважати якось продовженню відстрочки?

    Аобслютно ніяк. Грубо кажучи, з точки зору законодавства Ваша матір та Ваша дружина - чужі люди, обов'язку здійснювати її догляд та утримання у дружини точно немає.

    Або не потрібно нам "міняти" маму на тата і залишити все, як є, просто в майбутньому електронному кабінеті оновити дані по мамі і все?

    Наразі достеменно невідомо, яким чином працювати електронний кабінет. З 18 травня законодавство передбачатиме, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані..."

    Але звертаю увагу, що Закон надаватиме Вам такі способи оновлення даних:

    через центр надання адміністративних послуг

    через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста,

    через ТЦК та СП.

    З приводу відстрочки, якщо вона Вам надана на конкретний період, то потрібно буде оновлювати документи та подавати повторно до ТЦК та СП. Мої практичні поради щодо її оформлення, виходячи з мого регіону (судячи з усього, у червні 2023 року ВИ отримали відстрочку, коли ще не було обов'язку доводити факт відсутності інших осіб):

    1. Зверніться до РАЦС із заявою про надання інформації про наявність актових записів народження дітей Вашої матері.

    2. На формальну відповідь РАЦСу зверніться до нотаріуса, який посвідчить заяву Вашої матері про відстуність у неї інших працездатних осіб.

    3. Далі після цього сформуйте заяву про оформлення відстрочки разом з іншими документами (паспорти, коди, свідоцтво про народження, про спільну реєстрацію) та направте поштовим зв'язком рекомендованим листом з описом вкладення.

    Після цього можете сміливо йти до ТЦК. При чому, описані дії актуальні як до 18 травня, так і після цієї дати.

    Якщо вона безстрокова, Вам немає про що хвилюватися, додатково нічого подавати не потрібно. Лише оновите дані щодо себе через кабінет або ЦНАП.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    Корнійчук Євген Іванович 13 дней назад

    Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

    Доброго дня, поки діє термін вашої відстрочки вам не потрібно ні чого робити. Ст.58 конституції України передбачає, що закон зворотньої діє не має.тому ваша відстрочка залишається чинною до моменту дати її спливу. Після чого вам треба буде її продовжити.

    Для цього треба, щоб у довідці МСЕК було зазначено, потребу у постійному догляді. Або вам треба звертатися до сімейного лікаря і отримати довідку Лкк форми 080-4/о про потребу постійного догляду.

    Для отримання відстрочки, вам потрібно буде подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження

    Висновок МСЕК

    якщо у висновку МСЕК не зазначено потребу у постійному догляді, треба мати довідку лкк форми 080-4/о

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда матері

    Пенсійне посвідчення батька

    Довідка про склад сім'ї

    Одне місце реєстрації або акт про встановлення факту здійснення постійного догляду (його можна отримати звернувшись до виконкому міської ради за місцем реєстрації матері)

    Що у батька є ще сини, це може бути підставою для відмови у наданні вам відстрочки, тому рекомендую отримувати відстрочку на підставі догляду за мамою.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 13 дней назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Доброго дня, Олексію!

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності 18 травня, Ваша підстава для відстрочки буде виглядати наступним чином:

    "які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю".

    Згідно зі статтею 202 СКУ:

    «Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги».

    Відповідно до статті 75 СКУ:

    «1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи».

    Стаття 198 СКУ зазначає:

    «Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати».

    У такому разі, чи можу я "змінити" інваліда на батька, бо просто по здоров`ю він більше потребує догляду, аніж мама, але чи не буде проблемою його старші сини?

    Ні, Вам потрібно залишити підставу для відстрочки у зв'язку з інвалідністю матері, оскільки у разі оформлення відстрочки у зв'язку з інвалідністю батька - Ви втратите на останню право, так як окрім Вас батько має ще двох синів.

    Чи є вплив того, що я одружений (дружина офіцiйно не працює)?І чи може моє одруження заважати якось продовженню відстрочки?

    Наявність дружини жодним чином не впливає на відстрочку, оскільки Ваша дружина не зобов'язана утримувати та доглядати Вашу матір.

    Або не потрібно нам "міняти" маму на тата і залишити все, як є, просто в майбутньому електронному кабінеті оновити дані по мамі і все?

    Як я уже і зазначив вище, Вам потрібно залишити відстрочку у зв'язку з інвалідністю матері. При тому оформлювати постійний догялд немає потреби, як і немає потреби у оформленні якихось додаткових документів.

    Щодо електроного кабінету, то станом на зараз невідомо, коли він запрацює, а оновити дані Ви повинні протягом 60 днів після 18 травня. Проте зробити це буде можливо не тільки через ТЦК, а і через ЦНАП.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    Дерій Владислав Олегович 13 дней назад

    Юрист, г. Полтава, 4 года опыта

    Доброго дня!

    Ви маєте право на відстрочку у зв'язку з наявністю у мами інвалідності. Поки що змінювати нічого не потрібно. Ваш шлюб не є підставою для анулювання відстрочки чи визнання її недійсною.

    Для оформлення догляду за батьком Вам потрібно, щоб батько мав висновок ЛКК про потребу у сторонньому догляді, а його отримання досить клопітка процедура. Тому краще залишити все як є.

    Згідно законопроєкту 10449 (який набуде чинності в травні) нова підстава для відстрочки виглядає так: не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані, які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону ЗОБОВ'ЯЗАНІ їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Ваш батько не є підставою для відмови в оформленні відстрочки, це прямо передбачено в самій підставі для відстрочки, адже він є особою з інвалідністю.

    Ваша дружина не зобов'язана утримувати Вашу маму, тому тут ніяких проблем немає

    Якщо вирішите оновити відстрочку - подайте до ТЦК:

    1. Заяву про відстрочку

    2. Ваше свідоцтво про народження

    3. Паспорт мами

    4. Документ про інвалідність мами

    5. Витяг про шлюб батьків

    6. Паспорт батька

    7. Документ про інвалідність батька

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Якщо в ТЦК будуть вимагати надати довідку РАЦС про відсутність у Вашої мами інших дітей - Ви можете прийти в РАЦС і вимагати письмову відповідь про те, що вони таких довідок не дають. А потім принесіть цю відповідь у ТЦК. Якщо співробітники РАЦСу не будуть горіти бажанням давати Вам цю письмову відповідь - потрібно відправити їм запит поштою рекомендованим листом. За Законом України "Про звернення громадян" РАЦС зобов'язаний Вам відповісти.

    Якщо ж після надання такої відповіді РАЦСу працівники ТЦК все одно будуть наполягати, що мають сумнів, чи немає у Вас інших родичів, то Ви повідомляєте, що обов'язок доводити їхню наявність покладено на них як на орган державної влади. І Ви не зобов'язані доводити їх відсутність. Також при спробі вручення повістки на відправлення - потрібно відмовлятися від її підпису та вимагати скласти акт відмови від підпису, де зазначите, що маєте право на відстрочку.

    Якщо працівники ТЦК вчиняють неправомірні дії - відстоювати власні інтереси доведеться в судовому порядку.

    Чернівецький окружний адміністративний суд у рішенні у справі № 600/5410/23-а від 11.09.2023р., з яким Ви можете ознайомитися за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/113367266, суд критично поставився до позиції ТЦК та СП, щодо того, що з наданого ним переліку документів точно сказати, чи є інші родичі, неможливо. І зобов'язав ТЦК і СП прийняти рішення про надання відстрочки від мобілізації військовозобов'язаному.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    Богун Сергій Павлович 6 дней назад

    Юрист, г. Днепр, 24 года опыта

    Доброго дня.

    Згідно законодавства право на відстрочку мають військовозобов'язані

    які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Виходячи з опису Вами Вашої ситуації Ви маєте право на відстрочку.

    Наявність дружини, Вашого статусу ФОП жодним чином не впливає на Ваше право на відстрочку.

    Турчин Ярослав Александрович
    Турчин Ярослав Александрович 6 дней назад

    Юрист, г. Харьков, 15 лет опыта

    ВІТАЮ ВАС, пане ОЛЕКСІЙ! Так, Ви маєте фактове право на відстрочку (за фактом наявності батька / матері з інвалідністю, без потреби оформлення та доказування постійного догляду).

    Питання відстрочки нормативно урегульовано:

    Відповідно до пункту 13 частини першої статті 23 Закону, Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    • 13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;

    Для реалізації права на відстрочку Вам скоріш за все не треба подавати повторно документи, що підтверджують родинні стосунки (свідоцтво про народження), документи, що підтверджують непрацездатність другого з батьків, документи , що підтверджують інвалідність.

    Також Вам запропонують оновити свої облікові дані після 18.05.2024 р.. Це Ви зможете зробити наче і не в ТЦК, а в ЦНАПі, або через електронний кабінет, бо ТЦК чисто фізично не витримають напливу законослухняних громадян.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України