Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 18 апреля 2024, вопрос №106094

Як можливо оформити опікунство

Підкажіть будь ласка, як можна оформити опіку для відстрочки. Є рідна бабуся, яка хворіє на онкологію. Із родичів цієї бабусі лише моя мама, я та мій брат. Який порядок оформлення опіки та які треба документи

Ответы юристов (2)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Опіка встановлюється над особою визнаною судом недієздатною.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Михайло!

    Опікунство встановлюється у судовому порядку й при тому особу лишають діздатності у зв'язку зі стійкими психічними розладами.

    Щодо постійного догляду, то відповідно до нового закону, який набере чинності з 18 травня, Ви не матимете права на відстрочку, оскільки по-перше, бабуся повинна мати інвалідність, а по-друге у бабусі є дочка. Тобто, матимете право на відстрочку, якщо бабуся має інвалідність і потребує постійного догляду та Ваша матір також потребує постійного догляду.

    "14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи;".

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України