Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 19 апреля 2024, вопрос №106165 240₴

Чи може чоловік отримати відстрочку?

Добрий день. Чи може за новим законом чоловік отримати відстрочку, якщо дружина інвалід 3 групи (відсутній зір на одному оці). До тогож видана ЛКК, що вона портебує постійного стороннього догляду. Дитина неповнолітня,, батьки пенсіонери, братів та сестер з обох сторін немає. Дякую.

Ответы юристов (4)

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Ваш чоловік має право на відстрочку на підставі догляду за нею. Наявність інших родичів ніяким чином не впливає на отримання відстрочки.

    Згідно законопроєкту 10449 (який набуде чинності в травні) нова підстава для відстрочки виглядає так: не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані: зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    Оформити відстрочку чоловік може як особисто звернувшись до ТЦК, так і зачекавши поки буде відповідна послуга у електронному кабінеті військовозобов'язаного.

    Для оформлення відстрочки необхідно підготувати:

    1. Заяву про відстрочку

    2. Паспорт та ІПН дружини

    3.Довідку ЛКК про необхідність здійснення догляду

    4. Свідоцтво про шлюб

    5. Паспорт, ІПН та військово-обліковий документ чоловіка

    6. Документ про спільне проживання

    7. Акт встановлення здійснення догляду або довідку про компенсацію за догляд

    При особистій явці до ТЦК - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від чоловіка заяву: печатку/підпис та дату прийому. Він цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для у вашому випадку ви не будете мати право на відстрочку.

    статтю 23 викласти в такій редакції:

    11) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи;

    12) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю ІІІ групи, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів, або за наявності у особи з інвалідністю ІІІ групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів;

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Ірина!

    Отримати відстрочку по інвалідності дружини чоловік не зможе, оскільки підстава згідно із новим законом, який набере чинності з 18 травня, передбачає наступне:

    "12) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю ІІІ групи, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів, або за наявності у особи з інвалідністю ІІІ групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів".

    Отже, оскількі відсутній зір, а саме око є, то нічого не вийде, так як парний орган присутній. Хоча питання, звісно, доволі спірне. Або ж друга частина цієї підстави передбачає, що дружина може мати інвалідність ІІІ групи, встановлену по зору, але при тому хворіти на онкологічне захворювання, психічний розлад, церебральний параліч або інші паралітичні синдроми".

    Тому, на мою думку, краще оформити постійний догляд за дружиною, тим паче, що вона має довідку ЛКК. Підстава для відстрочки у даному випадку не передбачає доказування відсутності інших осіб, які б могли здійснювати догляд:

    "9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Добрий день. Чи може за новим законом чоловік отримати відстрочку, якщо дружина інвалід 3 групи (відсутній зір на одному оці). До тогож видана ЛКК, що вона портебує постійного стороннього догляду. Дитина неповнолітня,, батьки пенсіонери, братів та сестер з обох сторін немає.

    Парадокс, але чоловік не матиме права на відстрочку від мобілізації. Наразі він має таке право, але потрібно враховувати наступне:

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який орієнтовно через 1 місяць набере чинність. Так, до цього часу мають діяти чинні підстави для відстрочки від мобілізації, передбачені в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", але наскільки охоче по них ТЦК та СП надаватимуть відстрочку - питання серйозне. По статті 19 Конституції України (органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України) мають надавати по чинному законодавству, але так чи інакше, громадяни повинні враховувати те, що зовсім скоро набере чинності. Що передбачає законопроєкт 10449:

    "...12) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю ІІІ групи, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів, або за наявності у особи з інвалідністю ІІІ групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів;..".

    Це дуже неправильно, але відсутність зору жінки на одному оці та наявність 3-ої групи інвалідності не надає її чоловіку право на відстрочку. На жаль...

    Тому є 2 варіанта: оформлення 2-ої групи інвалідності або висновку ЛКК про потребу в постійному догляді.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України