Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Финансовое право, 24 апреля 2024, вопрос №106597 250₴

Возврат всей суммы денег по Угоде на займ

До войны я занял определенную сумму под проценты физ лицу(На самом деле это фирма занимающаяся кредитованием). Платили исправно. Но после войны прекратили и только после пол года начали платить меньше половины суммы указанные в Договоре. Стоит ли идти в суд? Смогу я забрать деньги? Сколько это будет стоить?

Ответы юристов (3)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Повернення позики повинно відбуватися в порядку встановленому умовами договору.

    Також договір повинен містити відповідальність за порушення порядку повернення позики.

    Якщо позичальник своєчасно не повернув суму позики, він зобов'язаний сплатити грошову суму відповідно до статті 625 Цивільного Кодексу. Якщо позичальник своєчасно не повернув речі, визначені родовими ознаками, він зобов'язаний сплатити неустойку відповідно до статей 549-552 цього Кодексу, яка нараховується від дня, коли речі мали бути повернуті, до дня їх фактичного повернення позикодавцеві, незалежно від сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу.

    Якщо договором встановлений обов'язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу.

    На сьогодні Ви маєте право звернутися до суду з позовною заявою.

    За подання позову стягується судовий збір.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Єгоре!

    Відповідно до угоди Сторона 1 забов'язується повернути кошти у строк, визначений пунктом 4.2 даної Угоди.

    Пункт 4.2 Угоди зазначає, що остаточний розрахунок коштів повинен був відбутись ще до 1 жовтня 2022 року, тобто станом на зараз Сторона 1 не виконала умови щодо повернення всієї суми позики. Проте, Сторона 2 повинна була надіслати Стороні 1 не пізніше ніж за два місяці до вказанної дати повідомлення про повернення усієї суми коштів. Якщо ж Строна 2 не зробила відповідних дій, то договір вважається продовженим строком на 12 місяців.

    Також на Сторону 1 покладений обов'язок щодо сплати 2% від суми до 1-го числа кожного місця.

    Отже, потрібно розуміти, чи повідомляла Сторона 2 Сторону 1 про повернення усієї суми коштів у 2022 році? Якщо ні, то договір було продовжено до 1 жовтня 2023 року. Чи відбулося теж саме станом на сьогодня?

    Чи були якісь додаткові угоди до даної Угоди?

    Якщо Сторона 2 жодного разу не повідомляла Сторону 1 про повернення усієї суми коштів, то угода дійсна до жовтня 2024 року.

    Отже Сторона 1 повинна повернути Вам кошти, які Ви позичили останній за умови Вашого попередження про це Сторони 1 за два місяці до жовтня 2024 року (за умови, що Ви вже не попереджали Сторону 1).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно пункту 4.2 Договору - якщо Ви не повідомили компанію про необхідність повернення коштів за 2 місяці до дати закінчення договору, тоді договір автоматично продовжувався на 12 місяців.

    Проте, згідно пункту 3.2. Договору позичальник повинен був Вам виплачувати 2 % від суми вказаної у пункті 1.1.

    Якщо Вам перестали кожен місяць платити відсотки за користування позикою - Ви можете в судовому порядку вимагати повернення всієї суми боргу та відсотків.

    Спочатку Вам необхідно спробувати вирішити Ваше питання у досудовому порядку, шляхом відправки листа-претензії до компанії та вимагати у семиденний термін повернути борг та відсотки за користування грошовими коштами.

    Якщо Вашу вимогу проігнорують потрібно звернутись до суду.

    Складно передбачити термін розгляду справи - це може бути до 6 місяців, але якщо буде апеляція та касація, то вирішення Вашого питання може розтягнути більше чим на рік.

    При судовому розгляді Вам потрібно буде сплатити послуги адвоката та судовий збір, який становить 1 відсоток ціни позову, але не більше 15140,00 грн. В разі виграшу справи всі витрати Ви можете покласти на відповідача (боржника).

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бжаю Вам успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України