Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 26 апреля 2024, вопрос №106793 240₴

Обов'язкове проходження ВЛК згідно нового закону

Добрий день

Після набуття чинності нового закону про мобілізацію, чи обов'язково самому йти в ТЦК для проходження ВЛК?
Якщо так, це має відбутися на протязі 60 днів після набуття чинності (після 15 травня 2024)?

53 роки, визнаний непридатним до служби у воєнний час, обмежено придатним у воєнний час.

дякую,
Сергій

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Як на мене - краще зачекати на повістку.

    На проходження ВЛК дається 9 місяців.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Проходити протягом 60 днів з дня набрання чинності Законом ВЛК не обов'язково.

    З 18 травня законодавство передбачатиме, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані..."

    Але звертаю увагу, що Закон надаватиме Вам такі способи оновлення даних:

    через центр надання адміністративних послуг

    через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста,

    через ТЦК та СП.

    Тому уточнити свої дані Ви зобов'язані, але проходити ВЛК обмежено придатним потрібно буде до лютого 2025 року.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так ви забов'язані оновити свої дані.

    Зробити це можна трьома способами:

    • громадяни зможуть особисто відвідати військкомат,
    • подати свої дані через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП),
    • оновити інформацію через електронний кабінет онлайн.
    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності 18 травня, упродовж 60 днів громадяни, які перебувають на військовому обліку повинні оновити свої облікові дані у ТЦК, ЦНАП або через електроний кабінет військовозобов'язанного:

    "громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України – шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)".

    Проте, ця норма закону сточується лише оновлення даних військовозобов'язанного.

    Перепроходження ВЛК регулюється іншим законом № 3621-IX, який зазначає наступне:

    "2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби".

    Як бачите у цьому законі не зазначаено, що Ви повинні самі з'явитись до ТЦК для перепроходження ВЛК, а отже такого обов'язку не маєте. Для проходження ВЛК Ви повинні отримати повістку від ТЦК.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ви стоїте на військовому обліку чи зняті?

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону 10449

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    Тому, якщо Ви зняті з військового обліку - йти до ТЦК та оновлювати дані не потрібно.

    4 травня набуде сили Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень:

    2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    3. Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом забезпечити:

    • прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону;
    • приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом;
    • приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

    Наразі триває погодження змін до 402 наказу. Скоріш за все із середини травня розпочнеться переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК повинен бути розроблений Кабінетом Міністрів. На даний час виклик здійснюється виключно по повістці.

    На ВЛК Вас повинні направити. В законі не вказано, що Ви самостійно зобов'язані явиться на повторний медичний огляд. Тому, якщо Вас належним чином не оповістять (вручать повістку) - Ви нічого не порушуєте.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України