Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 05 травня 2024, питання №107740

Визнання батьківства для дитини

Таке питання:
В мене є дитина 10років.Рахуюсь мамою одинокою.Хочу записати тепер її на батька-неодружені і ніколи не були одружені з ним.Прізвище дитині міняти не хочу,тільки по батькові і щоб він був офіційно батьком.Чи прізвище обов'язково міняти?
Він згідний записати на себе.Що для цього потрібно?
Чи потрібно для цього якісь записи з ТЦК?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олена!

    Стаття 126 СКУ. Визначення походження дитини від батька за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою:

    1. Походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

    Відповідно до пункту 1.1 розділу 1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затвердженних наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 № 96/5 (далі - Правила), внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану) у випадках, передбачених чинним законодавством:

    → громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території України, звертаються до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за межами цієї території на їх вибір;

    → громадяни України, які переселилися з тимчасово окупованої території України, - до відділу державної реєстрації актів цивільного стану на їх вибір;

    → громадяни України, а також іноземці і особи без громадянства, які проживають за кордоном, - до дипломатичного представництва або консульської установи України;

    → іноземці, особи без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, - до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання або за місцем зберігання першого примірника актового запису.

    Перелік необхідних документів.

    Заява батьків про виправлення (зміну) прізвища або імені дитини в актовому записі про її народження (додаток 5 до Правил) у зв'язку з тим, що при реєстрації народження дитині присвоєно прізвище або ім'я без урахування побажань обох або одного з батьків, приймається відділами державної реєстрації актів цивільного стану не пізніше одного року з дня народження, а заява про виправлення власного імені дитини у зв'язку з тим, що вона фактично має власне ім'я, відмінне від зазначеного в актовому записі про її народження, - до досягнення нею 14-річного віку (пункт 2.10. розділу 2 Правил). Спір між батьками щодо виправлення (зміни) прізвища або власного імені дитини у цьому випадку вирішується органом опіки та піклування або судом. В інших випадках зміна прізвища дитини строком не обмежена.

    Заява про зміну прізвища дитини подається до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника. Вона має бути заповнена розбірливо, у ній мають міститись вичерпні відповіді на всі питання.

    Відділ державної реєстрації актів цивільного стану не має права відмовити громадянину у прийнятті та розгляді заяви про внесення змін до актового запису.

    Разом із заявою про внесення змін до актових записів цивільного стану (у тому числі про зміну прізвища), заявник подає:

    1. паспорт або паспортний документ;
    2. свідоцтва про реєстрацію акта цивільного стану, в яких містяться відомості, що підлягають зміні;
    3. інші документи, необхідні для розгляду заяви і вирішення питання по суті.

    Якщо актовий запис про народження дитини, до якого треба внести зміни, знаходиться в іншому відділі державної реєстрації актів цивільного стану, відділ, який прийняв заяву, має затребувати його копію.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович 12 днів тому

    Юрист, м. Суми, 30 років досвіду

    Вітаю ! Якщо батько цього хоче - складається і підписується Вами і батьком заява про визнання батьківства.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України