Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 12 февраля 2020, вопрос №10785 150₴

Чи може ФОП 2 групи легально працювати з платіжними системами

Є платіжні системи через які можна приймати оплати fondy.eu, https://wayforpay.com/ru.
Оплату через них здійснює фіз особа своєю банківською карточкою. Але платіжна система виводить гроші на наш рахунок і гроші приходять, як від компанії (юр особи).

Питання: чи можна бути на 2 групі ФОП і примати гроші від платіжної системи, коли 2 група не може працювати з юр особами?

Ответы юристов (7)

    Кирюшин Артем Андреевич
    33.3%

    Доброго дня.

    У даному випадку було б доцільно вказувати призначення платежу, звісно якщо платіжна система дозволяє це зробити.

    Ковальчук Владимир

    Отже, щодо продажу товарів в таких «єдинників» обмежень для контрагентів немає – купувати може будь-хто. А ось для послуг є. І порушення цього правила тягне за собою для продавця перехід на загальну систему оподаткування (це якщо не враховувати те, що сам дохід від таких операцій буде оподатковуватися за ставкою ЄП 15%).

    На підставі визначення II групи податківці дійшли до невтішного висновку: враховуючи те, що громадські організації, які є неприбутковими, не є платниками єдиного податку, фізичні особи — платники єдиного податку другої групи не мають право надавати послуги таким організаціям.

    Киншов Дмитрий Сергеевич

    Добрий день.

    Нагадаю, що II група платників єдиного податку - це фізособи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб; обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.

    ФОП на ЄП групи 2 мають право надавати послуги (в тому числі побутові) тільки платникам ЄП (як юридичним особам (!), так і підприємцям) та/або населенню (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ).

    Тобто надавати послуги підприємству, яке перебуває на загальній системі оподаткування, єдинник-другогрупник не має права.

    У такому разы, якщо ФОП надавав послугу, виходить що Юр особі, і якщо юр особа не є відповідно платником єдиного податку, то це вже є порушення.

    Можна спробувати вказувати у призначенні платежу відповідно, що платіж від фіз особи за таку послугу, але платником все одно буде юр особа., але краще спробувати змінити систему оплати, що платіж надходив безпосередньо від фізичної особи.

    Яка може бути відповідальність?

    Із суми отриманого від таких послуг доходу Ви повині сплатити ЄП за ставкою 15 % (п.п. 5 п. 293.4 ПКУ). А з місяця, наступного за тим, у якому надавалася така послуга, — перейти на загальну систему оподаткування (п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ). Якщо Ви цього не зробити, то контролери під час проведення перевірки (звичайно, якщо виявлять порушення) анулюють реєстрацію єдинника з наступного кварталу (п. 299.11 ПКУ). Тоді всі доходи, отримані «після», підпадуть під ПДФО-оподаткування. А знову стати єдинником зможете тільки після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролерами.

    Якщо я зміг відповісти на Ваше питання, прошу обрати консультація як найращу. Дякую.

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2346-14):

    ст.1 - "У цьому Законі наведені нижче терміни та поняття вживаються в такому значенні: ...

    1.4) держатель електронного платіжного засобу - фізична особа, яка на законних підставах використовує електронний платіжний засіб для ініціювання переказу коштів з відповідного рахунку в банку або здійснює інші операції із застосуванням зазначеного електронного платіжного засобу;...

    1.8) еквайрингова установа (еквайр) - юридична особа, яка здійснює еквайринг;

    1.9) еквайринг - послуга технологічного, інформаційного обслуговування розрахунків за операціями, що здійснюються з використанням електронних платіжних засобів у платіжній системі;...

    1.18-1) користувач платіжної системи (далі - користувач) - юридична або фізична особа, якій надається послуга платіжної системи щодо виконання переказу коштів учасником платіжної системи;...

    1.28) платіжна організація - юридична особа, що визначає правила роботи платіжної системи, а також виконує інші функції щодо забезпечення діяльності платіжної системи та несе відповідальність згідно з цим Законом та договором;";

    ст.14 - "14.8. Банк та користувач укладають договір щодо порядку та умов використання електронного платіжного засобу. Банк перед укладенням договору зобов'язаний ознайомити користувача з умовами договору про використання електронного платіжного засобу (далі у цій статті - договір), ознайомити з тарифами на обслуговування електронного платіжного засобу та правилами користування електронним платіжним засобом. Банк зобов'язаний забезпечити викладення цієї інформації в доступній формі й розмістити її в доступному для користувача місці, а також надати на його вимогу в письмовій або електронній формі....

    14.19. Суб'єкти господарювання зобов'язані забезпечувати можливість здійснення держателями електронних платіжних засобів розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів не менше трьох платіжних систем, однією з яких є багатоемітентна платіжна система, платіжною організацією якої є резидент України.

    Вимоги до суб'єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги) визначає Кабінет Міністрів України.".

    "ПОЛОЖЕННЯ про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0705500-14):

    "II. Емісія електронних платіжних засобів ...

    2. Користувачем може бути суб'єкт господарювання або фізична особа.

    Емітент має право надавати для здійснення платіжних та інших операцій:...

    2) корпоративні (бізнесові) електронні платіжні засоби - суб'єктам господарювання (юридичним особам або фізичним особам, які здійснюють підприємницьку діяльність, незалежну професійну діяльність).";

    "V. Еквайринг із використанням електронних платіжних засобів...

    2. Еквайр зобов'язаний забезпечити технологічне, інформаційне обслуговування суб'єктів господарювання та інших осіб (далі - торговець) і проведення розрахунків з ними за операції, які здійснені між торговцями та користувачами з використанням електронних платіжних засобів, на підставі договору.

    3. Договір між еквайром і торговцем надає право торговцю приймати до оплати електронні платіжні засоби певної платіжної системи з дотриманням її правил та виконувати інші операції, визначені цим договором.".

    Исходя из приведенных правил, следует, как я считаю, обратиться к Вашему эквайру (банку) для надлежащего технологического, программного обеспечения работы оборудования (терминала), в том числе в части отражения категории плательщика. Что касается правомерности применения платежных систем - прямо предусмотрено, разрешено п.2 разд.ІІ Положения.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    продаж товарів в таких ФОП обмежень для контрагентів немає – купувати може будь-хто. Але для послуг є.

    Порушення цього правила тягне за собою для продавця перехід на загальну систему оподаткування (це якщо не враховувати те, що сам дохід від таких операцій буде оподатковуватися за ставкою ЄП 15%).

    ФОП на ЄП 2 -Ї групи мають право надавати послуги (в тому числі побутові) тільки платникам ЄП (як юридичним особам (!), так і підприємцям) ,або населенню (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кодолов Олександр Володимирович
    66.7%

    Юрій, доброго дня,

    так, Ви правильно міркуєте, Ви не можете без втрати статусу єдиноподатника 2-ї групи отримувати кошти від юридичною особи (посередника).

    Ці сервіси, вони як і біткоін та інші електронні гроші, на сьогодні є достатньо обгрунтованими в якості прийому офіційних платежів, особливо з точки зору оподаткування таких операцій для єдиноподатників.

    Удачі Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Юрій, добрий вечір.

    Єдинники можуть здійснювати розрахунки через платіжні системи, не порушуючи при цьому чинне податкове законодавство.

    Так, однією з умов перебування ФОП на спрощеній системі оподаткування є здійснення розрахунків за відвантажені товари (виконані роботи, послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій) (п. 291.6 ПКУ).

    Ст. 13 ЗУ «Про електронну комерцію» від 03.09.2015 № 675-VIII зазначає, що розрахунки у сфері електронної комерції можуть здійснюватися з використанням платіжних інструментів, електронних грошей, шляхом переказу коштів або оплати готівкою з дотриманням вимог законодавства щодо оформлення готівкових та безготівкових розрахунків, а також в інший спосіб, передбачений законодавством України.

    Тобто, по суті платіжна система виступає лише посередником. У цьому випадку кошти за надані послуги Ви отримуєте саме від фізичних осіб.

    Відповідно до п. 6 та п. 7 ст. 7 Закону України від 20 травня 1999 року № 679-XIV «Про Національний банк України» зі змінами та доповненнями Національний банк України, зокрема, регулює діяльність платіжних систем та систем розрахунків в Україні, визначає порядок і форми платежів, у тому числі між банками, та визначає напрями розвитку сучасних електронних банківських технологій, створює та забезпечує безперервне, надійне та ефективне функціонування, розвиток створених ним платіжних та облікових систем, контролює створення платіжних інструментів, систем автоматизації банківської діяльності та засобів захисту банківської інформації.

    Тому Вам необхідно перевірити чи має обрана платіжна система необхідну ліцензію або партнерські відносини із відповідним українським банком.

    Тобто, необхідно дізнатися у банку, в якому відкритий ваш рахунок, чи співпрацює він з даними платіжними системами.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України