Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 09 травня 2024, питання №108203 250₴

Чи можливо отримати відстрочку від мобілізації по утриманню 3 дітей?

Добрий день! Підкажіть будь-ласка, я перебуваю у шлюбі з чоловіком у якого від першого шлюбу є двоє неповнолітніх дітей. В мене також є неповнолітня дитина від першого шлюбу. Батько дитини загинув на війні. Чи може мій нинішній чоловік оформити документи, що в нього на утриманні троє неповнолітніх дітей, включаючи мою дитину? І чи вплине це на виплату пенсії для моєї дитини та виплату йому одноразової грошової допомоги? (документи на виплати на розгляді у ВЧ) Завчасно дякую за відповідь!

Відповіді юристів (22)

    Корнійчук Євген Іванович
    50%

    Доброго дня, так чоловік буде мати право на відстрочку у тому випадку, якщо має рішення суду про сплату аліментів на свої дітей

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження дітей чоловіка

    Свідоцтво про народження вашої дитини

    Свідоцтво про смерть батька дитини

    Свідоцтво про шлюб

    Рішення суду про сплату аліментів

    Довідка про відсутність заборгованості зі сплати аліментів

    Довідка про склад сім'ї

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас, як доказ її подачі.

    • Ірина Клієнт 10 днів тому

      Аліменти чоловік не сплачує, бо колишня дружина не подавала. Він сплачує суму кожного місяця за домовленістю. Я так розумію вона подавати на аліменти не планує

      • Корнійчук Євген Іванович

        Треба подавати. Або у крайньому випадку, хочаб оформити нотаріально завірений договір про оплату аліментів. Краще всеж таки мати рішення суду, щоб не було проблем.

        • Ірина Клієнт 10 днів тому

          А всі діти обовʼязково повинні бути прописані з ним? І чи це опосередковано не буде підтверджувати що вони проживають з ним і він їх утримує. Колишня дружина не планує подавати на аліменти, а він сам подати не може, так йому сказали.

          • Корнійчук Євген Іванович

            Якщо ви зазначаєте у призначенні платежу що це дітям, можно взяти квитанції, якщо ні нехай колишня , напише нотаріально завірену заяву, що чоловік дійсно утримує дітей зазначивши суму перерахунку кожного місяця додавши квитанції

            • Ірина Клієнт 10 днів тому

              Діти обовʼязково повинні були приписані з ним? Щоб отримати наприклад довідку про склад сімʼї , про яку ви писали вище. Є квитанцііі. І в квитанціях чоловік завжди пише «дітям». В військомат потрібно принести квитанції?

          • Корнійчук Євген Іванович

            Так треба брати квитанції з собою. Якщо вони з ним проживають то навіщо він сплачує аліменти? У такому випадку треба мати рішення суду про визнання місце проживання дітей

            • Ірина Клієнт 10 днів тому

              А для чого тоді довідка про склад сімʼї ? Якщо йому не дадуть довідку, де будуть вписані його діти, якщо вони не прописані з ним. Чи потрібна довідка про склад сімʼї - я, чоловік та моя дитина від першого шлюбу?

          • Корнійчук Євген Іванович

            Довідка про ваш склад сім'ї

            • Ірина Клієнт 10 днів тому

              І останнє, якщо все ж таки вийде отримати відстрочку для мого нинішнього чоловіка на його двох та мою одну дитину, чи вплине це на виплату пенсії для моєї дитини та виплату йому одноразової грошової допомоги через загибель батька на війні? (документи на виплати на розгляді у ВЧ)

      • Корнійчук Євген Іванович

        Ні це ні як не вплине на отримання грошової допомоги.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ірина!

    Чи сплачує чоловік аліменти на дітей від попереднього шлюбу? Якщо так, то він матиме право на відстрочку, оскільки батька дитини немає в живих.

    Щодо виплат у зв'язку з загибеллю батька дитини, то утримання Вашим чоловіком дитини ніяк не впливає на останні.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня, Ваша підстава для відстрочки виглядатиме наступним чином:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    3) жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці".

    Отже, для оформлення відстрочки чоловіку потрібно надати до ТЦК три свідоцтва про народження, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про смерть батька дитини, довідку від виконавчої служби про відсутність заборгованності по аліментах на двох дітей від попереднього шлюбу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ірина Клієнт 10 днів тому

      Чоловік не сплачує аліменти, так як колишня дружина не подавала, він виплачує суму кожного місяця за домовленістю. На аліменти вона подавати не планує

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тоді чоловіку в обов'язковому порядку потрібно укласти з колишньою дружиною нотаріально завірений договір про утримання та виховання дітей. Оскільки у іншому випадку він не зможе довести, що утримає їх.

        • Ірина Клієнт 10 днів тому

          А всі діти обовʼязково повинні бути прописані з ним? І чи це опосередковано не буде підтверджувати що вони проживають з ним і він їх утримує Колишня дружина не планує подавати на аліменти, а він сам подати не може, так йому сказали.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Це не обов'язково, діти можуть проживати і з їх матір'ю. Головне, аби Ваш чоловік мав підтвердження того, що утримує останніх.

            • Ірина Клієнт 10 днів тому
              1. Можливо причина небажання подавати на аліменти в тому, що колишня дружина, планує оформити таким способом відстрочку для свого нинішнього чоловіка (?) вона зараз вагітна третьою дитиною. Хоча рідний батько їх забезпечує фінансово, але нажаль підтвердження тільки в квитанціях з банку. Чи я помиляюсь? І її нинішньому чоловіку також прийдеться доказувати факт їх утримання?
          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Так, можливо і планує, проте це буде зробити набагато складніше ніж Вашому чоловіку, оскільки чоловіку колишньої дружини прийдеться мати для того довідку з виконавчої про те, що Ваш чоловік має заборгованність по аліментах.

            • Ірина Клієнт 10 днів тому

              А квитанції не можуть підтвердити утримання? Він кожного місяця скидає гроші і у призначенні пише «дітям».

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Квитанції - це як додаток до договору. В мене є сумніви, що ТЦК їх прийме у якості доказів щодо утримання.

            • Ірина Клієнт 10 днів тому

              Квитанції як додаток до договору що він і раніше їх утримував, так? А не тільки з дня підписання договору. Тепер, ще більше заплуталась чому колишня дружина відмовляється подавати на аліменти( думала що хоче відстрочку для свого чоловіка, а виявляється що їй потрібен буде документ про несплату аліментів від колишнього… Дивно…

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            50%

            Так. Йому потрібно укласти з дружиною договір про утримання дітей. Також вона може скласти нотаріальну заяву про те, що чоловік і раніше утримував дітей. Плюс до всього цього будуть квитанціїї з банку.

            А навіщо дружині подавати на аліменти, коли вона знає, що Ваш чоловік їх буде сплачувати та довідки про заборгованність вона отримати не зможе.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України