Задайте вопрос юристу

844 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 15 мая 2024, вопрос №108918 550₴

Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо є бульозна хвороба. На одній легені вже перенесена операція в звʼязку з пневмотороксом.

Добрий день!
Маю бульозну хворобу, на одній легені була операція 10 років тому. Легеня повністю лопнула і її надували. Наразі були є на іншій легені. Іноді відчувається різкий біль, та затруднене дихання!
Чи є це причиною відсторонення від мобілізації.
Що для цього потрібно, щоб отримати відстрочку?

Ответы юристов (5)

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня, Андрію!

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Бульозна хвороба відноситься до статті 46 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1) та в Поясненнях щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2)

    Ступінь придатності визначається за пунктами «а», «б» або «в» в залежності від ступеня порушень функції зовнішнього дихання (ФЗД) - таблиця 13 Пояснень до статті 46 .

    Оцінка функціонального стану апарату зовнішнього дихання проводиться поза загостренням захворювань за допомогою спірометрії.

    Отже, щоб Вас визнали непридатним до військової служби із виключенням із військового обліку - у Вас повинне бути значне порушеннями функції зовнішнього дихання, яке діагностоване за допомогою спірометрії.

    Перш за все Вам потрібно, щоб Ваші діагнози були підтверджені належними медичними документами. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста”, історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.

    Краще проходити обстеження та лікування в державних або комунальних закладах охорони здоров'я.

    Лише після того, як у Вас будуть на руках медичні документи - можна надати консультацію щодо потенційниого висновку ВЛК.

    Чи є у Вас легенева недостатність?

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Андрію!

    Відстрочкою від мобілізації у даному випадку може бути визнання Вас непридатним до проходження військової служби з виключенням з військового обліку. Для того Ви повинні мати значні порушення функції зовнішнього дихання.

    Ваша хвороба віднесена Розкладом хвороб до Наказу МОУ №402 до статті 46, яка включає: хронічні хвороби нижніх дихальних шляхів J40-J44, J47 (хронічний бронхіт, емфізема, хронічна обструктивна хвороба легенів, бронхоектатична хвороба); хвороби легенів, спричинені зовнішніми агентами, інтерстиціальні хвороби легень J60-J84 (пневмоконіози, хронічні пневмоніти, ідіопатичний фіброзуючий альвеоліт, легеневий альвеолярний протеїноз, гемосидероз та інші дисеміновані захворювання легень); хронічні гнійні та некротичні хвороби, хвороби плеври, інші хвороби органів дихання J85-J99 (абсцес легені та середостіння, піоторакс та інші).

    У Додатку 2 до вищезгаданної статті зазначено наступне:

    Стаття 46. За цією статтею оглядаються особи із:

    хронічним обструктивним захворюванням легень (ХОЗЛ);

    бронхоектатичною хворобою;

    інтерстиційними захворюваннями легень (ідіопатичний легеневий фіброз, підгострий та хронічний перебіг гіперсенситивного пневмоніту, легеневий альвеолярний протеїноз, гемосидероз, гістіоцитоз-Х тощо);

    пневмоконіозами;

    хворобами плеври (фіброторакс, плевральні злуки, бляшки тощо);

    наслідками гострих захворювань легень із згадкою про фіброз;

    синдромом альвеолярної гіповентиляції легень у хворих із ожирінням.

    Ступінь придатності визначається за пунктами «а», «б» або «в» в залежності від ступеня порушень функції зовнішнього дихання (ФЗД). Ступінь порушення ФЗД та інші інструментальні показники для прийняття експертного рішення визначаються поза загостренням захворювання".

    Оцінка функціонального стану апарату зовнішнього дихання проводиться поза загостренням захворювань за допомогою спірометрії.

    Під час оцінки ФЗД у разі ХОЗЛ слід орієнтуватись передусім на показник ОФВ1. Також для цих захворювань характерне співвідношення ОФВ1/ФЖЄЛ менше 70 %. Діагноз ХОЗЛ (хронічного бронхіту чи емфіземи легень) для молодих людей віком до 30 років є винятком. У таких хворих перш за все при обстеженні необхідно виключити інші найчастіші причини хронічного кашлю: бронхіальну астму, гастроезофагеальний рефлюкс або захворювання верхніх дихальних шляхів тощо. Якщо все-таки в молодих людей буде наявний симптомокомплекс ХОЗЛ (клініко-функціональна картина незворотної бронхообструкції), обов’язковим є виключення вроджених його причин, таких як дефіцит альфа 1-антитрипсину, муковісцидоз чи вроджені вади розвитку легень.

    При оцінці ФЗД при бронхоектатичній хворобі, інтерстиційних захворюваннях легень, пневмоконіозах, хворобах плеври, наслідках гострих захворювань легень із згадкою про фіброз, синдромі альвеолярної гіповентиляції легень слід орієнтуватись у першу чергу на показники ЖЕЛ, PaO2, SaO2.

    Отже, для того аби надати більш менш конкретну відповідь на Ваше питання, потрібно розуміти, яку ступінь порушення ФЗД Ви маєте.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, це компетенця ВЛК. Рекомендую, переглянути законодавчу базу разом зі своїм лікарем, до якого пункту ви відноситесь. При оновленні даних у ТЦК вам потрібно мати вашу історію хвороби, всі медичні висновки та інші документи, які підтверджують ваше лікування та діагноз. Чим більше тим краще.

    ХII. Хвороби шкіри та підшкірної клітковини (L00-L99), їх наслідки.

    1. Стаття 57: поширені форми хвороб шкіри та підшкірної клітковини характеризуються висипаннями на значній поверхні шкірного покриву, з ураженням двох та більше анатомічних областей.

    Під обмеженими формами хвороб шкіри та підшкірної клітковини розуміють поодинокі осередки враження будь-якої локалізації, що займають невелику площу однієї з анатомічних областей (стопа, гомілка, кисть, голова тощо).

    Часто рецидивними формами хвороб шкіри та підшкірної клітковини вважаються такі форми, за яких загострення виникають два та більше разів на рік. Безперервно рецидивними формами вважаються форми з неповним клінічним одужанням після проведеного курсу лікування; загострення спостерігається в строк до одного місяця після виписки зі стаціонару.

    1) віднесений до пункту «а» поширений безперервно рецидивуючий дифузний бляшковий псоріаз передбачає дуже тяжку форму захворювання (ураження понад 70 % шкірного покриву) або тяжку форму захворювання (ураження понад 50 % шкірного покриву) з ураженням шкіри в паховій ділянці, промежині, геніталіях або долонь і підошов з утворенням тріщин.

    2) до пункту «б» належать також обмежені, але великі бляшки псоріазу на голові, відкритих ділянках шкіри, а на обличчі - будь-якої величини. Великою слід вважати бляшку псоріазу розміром з долоню хворого та більше.

    Стаття 57

    Включено: інфекційні хвороби шкіри та підшкірної клітковини L00-L08 (імпетиго, абсцес, фурункул та карбункул, флегмона всіх локалізацій, гострий лімфаденіт, пілонідальна (куприкова) кіста; бульозні порушення L10-L14 (усі види пухирчатки, пемфігоїд, інші бульозні порушення); дерматит та екзема L20-L30 (дерматит себорейний, атопічний, пелюшковий, алергічний, контактний, ексфоліативний, простий хронічний лишай та свербець, свербіж); папулосквамозні порушення L40-L45 (псоріаз, парапсоріаз, пітіріаз рожевий, плоский червоний лишай)

    а) дифузний нейродерміт (атопічний дерматит) з поширеною ліхеніфікацією шкірного покриву, пухирчатка звичайна, герпетиформний дерматит, поширений безперервно рецидивуючий бляшковий псоріаз, універсальний псоріаз (псоріатична еритродермія)

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) поширений псоріаз, часто рецидивуючі форми обмеженої та поширеної екземи, дифузний нейродерміт (атопічний дерматит) з обмеженою ліхеніфікацією шкірного покриву, дискоїдний червоний вовчак, фотодерматити, вульгарний іхтіоз, рецидивуюча багатоформна еритема

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Добрий день!Маю бульозну хворобу, на одній легені була операція 10 років тому. Легеня повністю лопнула і її надували. Наразі були є на іншій легені. Іноді відчувається різкий біль, та затруднене дихання!Чи є це причиною відсторонення від мобілізації.Що для цього потрібно, щоб отримати відстрочку?

    Втім потрібно розуміти, шо рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    Якщо рішення буде прийнято з порушенням Розкладу хвороб, варіант лише один - оскаржувати. Закон надає Вам таке право, зокрема спочатку в порядку підпорядкування до вищестоящої ВЛК.

    "...3.2. Скарги до штатних ВЛК подаються в строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

    3.3. Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу Міністерства оборони України від 16 листопада 2016 року № 608 «Про затвердження адміністративно-територіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення».

    Штатні ВЛК перевіряють відповідність прийнятих позаштатними ВЛК постанов встановленому діагнозу та вимогам цього Положення, на підставі доданих до звернення оригіналів медичних документів або належним чином завірених їх копій, а також наявних медичних записів та висновків у відповідних реєстрах електронної системи охорони здоров’я.

    {Пункт 3.3 глави 3 розділу I доповнено абзацом другим згідно з Наказом Міністерства оборони № 262 від 27.04.2024}

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

    Дії (бездіяльність), рішення, постанови, прийняті ВЛК обласних (Київського міського, Севастопольського міського) ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, оскаржуються в штатних ВЛК.

    Дії (бездіяльність), рішення, прийняті за результатами розгляду звернень ВЛК регіону, оскаржуються в ЦВЛК.

    3.4. У разі визнання штатною ВЛК заяви чи скарги щодо перегляду (відміни, скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ВЛК штатної ВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на контрольне обстеження та медичний огляд ВЛК..."

    Окрім хвороби, яку ступінь легеневої недостатності Вам констатують?

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Бульозний епідермоліз (БЕ) - це група спадкових захворювань, які характеризуються схильністю до утворення міхурів на шкірі та слизових оболонках. Міхурі виникають внаслідок порушення зчеплення між шарами шкіри, що призводить до їх розшарування.

    Існує декілька типів БЕ, які класифікуються за місцем та тяжкістю ураження шкіри. Найбільш тяжкі форми захворювання можуть призводити до інвалідності та скорочення тривалості життя.

    Причини БЕ:

    • Генетичні: БЕ може успадковуватися від батьків, які мають цю хворобу, або виникати внаслідок нової мутації в гені.
    • Аутоімунні: У деяких випадках БЕ може розвиватися як аутоімунне захворювання, коли імунна система атакує здорові клітини шкіри.

    Симптоми БЕ:

    • Міхурі на шкірі, які можуть виникати внаслідок тертя, травми, або без видимих причин.
    • Міхурі на слизових оболонках рота, стравоходу, шлунка, сечового міхура та інших органів.
    • Рубці на шкірі після загоєння міхурів.
    • Зміна пігментації шкіри.
    • Викривлення пальців рук і ніг.
    • Проблеми з травленням.
    • Ускладнення з боку дихальної системи.

    Для визнання Вас непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку необхідно діагностування у Вас наступних симптомів:

    а) дифузний нейродерміт (атопічний дерматит) з поширеною ліхеніфікацією шкірного покриву, пухирчатка звичайна, герпетиформний дерматит, поширений безперервно рецидивуючий бляшковий псоріаз, універсальний псоріаз (псоріатична еритродермія).

    До пункту «а» віднесено поширений безперервно рецидивуючий дифузний бляшковий псоріаз передбачає дуже тяжку форму захворювання (ураження понад 70 % шкірного покриву) або тяжку форму захворювання (ураження понад 50 % шкірного покриву) з ураженням шкіри в паховій ділянці, промежині, геніталіях або долонь і підошов з утворенням тріщин.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA