Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 13 февраля 2020, вопрос №10954 500₴

Наследование по суду

Добрый день! У меня такой вопрос. В 2015 году пропали без вести дальние родственники. В последствии выяснилось что это было убийство, но полиция не могла признать их погибшими (убитыми), так как необходимо было проводить анализ днк, а единственный сын умер ранее. В декабре 2019 года проучили свидетельства о смерти через суд.
На моего отца (он приходится двоюродным племянником погибшей) было завещание на дом, но отец умер не успев вступить в наследство. Теперь наследством занимаюсь я (наследник 5-й степени).
Вопрос в следующем, начислялась ли пенсия в период когда велось следствие и погибшие были пропавшими без вести? И имею ли я право на наследование пенсии погибшей бабушки.
Спасибо

Все дело в том что насколько я понял суд не признавал их пропавшими без вести (хотя может это могло произойти без моего участия), при моем участии суд выдал решение о признании их умершими.

Так же в завещании бабушка завещала дом моему покойному отцу а все остальное имущество своему мужу (также признанному умершим). А дедушка завещал дом и все имущество своей жене. Насколько я понимаю раз они оба пропали и в последствии признаны умершими в один день, то ни кто из них не вступил в наследство. То есть претендовать на получение наследства от дедушки я не могу (так как являюсь родственником только бабушке)?

Ответы юристов (9)

    Костромина Виктория
    5%

    когда они были признаны без вести пропавшими - пенсию перестали начислять

    и если вы наследник - то наследник на все

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Анатолій, добрий вечір.

    Стаття 49. Припинення та поновлення виплати пенсії (ЗУ " Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування")

    1. Виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду припиняється:

    1) якщо пенсія призначена на підставі документів, що містять недостовірні відомості;

    2) на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України;

    3) у разі смерті пенсіонера;

    4) у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд;

    5) в інших випадках, передбачених законом.

    Враховуючи зазначене, Вам необхідно письмово звернутися до відповідного територіального органу Пенсійного фонду України та дізнатися, чи отримувала ваша бабуся пенсію, адже її виплата дійсно могла бути припинена.

    Разом з тим, у відповідності до змісту ст.1227 ЦК України, суми пенсії або інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності — входять до складу спадщини.

    Ви як єдиний спадкоємець маєте право успадкувати все майно, яке належало вашій бабусі.

    Всього доброго. Сподіваюсь, що Вам допоміг.

    Беликов Олег  Александрович
    50%

    Поскольку Вы принимаете наследство через суд, то также в иске укажите на не полученную наследодателем пенсию. Она входит в состав наследства, поэтому начисленную, но не полученную, вы можете получить. Просто детализируйте исковые требования.

    Киншов Дмитрий Сергеевич

    добрий вечір.

    Стаття 52. Виплата недоотриманої пенсії у зв'язку зі смертю пенсіонера

    1. Сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, виплачується - по місяць смерті включно членам його сім'ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім'ї, зазначеним у частині другій статті 36 цього Закону, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали.

    2. Члени сім'ї, зазначені в частині першій цієї статті, повинні звернутися за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

    У разі звернення кількох членів сім'ї, які мають право на отримання суми пенсії, зазначеної у частині першій цієї статті, належна їм відповідно до цієї статті сума пенсії ділиться між ними порівну.

    3. У разі відсутності членів сім'ї, зазначених у частині першій цієї статті, або у разі незвернення ними за виплатою вказаної суми в установлений частиною другою цієї статті строк сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, входить до складу спадщини.

    Якщо ви проживали з особою - потрібно звернутися із заявою до пенсійного фонду.

    Якщо не проживали - через 6 місяців така сума перейде до складу спадщини.

    Пкнсію повинні виплвтити на місяць смерті. Факт смерті підтверджує свідоцтво.

    Якщо надана коесультація Вам допомогла, прошу обрати її як найкраща іфдповідь. Дякую.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    5%

    Після 6 місяців від дня смерті пенсіонера до органу Пенсійного фонду України, де померлий пенсіонер перебував на обліку, надаються: заява, паспорт заявника, свідоцтво про смерть та свідоцтво про право на спадщину.

    Свідоцтво про право на спадщину оформлюється нотаріусами відповідно до закону.

    Ковальчук Владимир

    Выплачивается недополученная пенсия:

    • членам семьи, проживавшим совместно с пенсионером на день его смерти;
    • нетрудоспособным членам семьи, находившимся на иждивении умершего, независимо от того, проживали они совместно с умершим пенсионером или нет.

    Юристы отмечают, недополученная пенсия получается в порядке наследования. Для этого нужно обратиться к нотариусу и получить по результатам рассмотрения дела свидетельство о смерти.Максимальный срок обращения за получением недополученной пенсии напрямую через ПФУ – 6 месяцев. Важно: после него средства входят в состав наследства.

    Предельный срок обращения за пособием на погребение не установлен.

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Ви можете успадкувати пенсію Вашої бабусі, якщо вона була нарахована , але не виплачена у зв язку зі смертю, фінансові зобов язання входять до загальної спадкової маси спадкодавця

    ЗУ Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування передбачено:

    Сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, виплачується - по місяць смерті включно членам його сім'ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім'ї, зазначеним у ч. 2 статті 36 Закону, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали.

    Члени сім'ї, зазначені в частині першій цієї статті, повинні звернутися за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

    Надаєте до органу ПФУ: заяву, про виплату сум передбачених померлому , копію паспорту заявника, свідоцтво про смерть та його копію , свідоцтво про право на спадщину та його копію (посвідчене нотаріально)

    Якщо справа вирішується у судовому порядку , щодо спадкування, то просто деталізуйте вказані обставини у своїй позовній заяві. Отримаєте рішення суду і на його підставі звернетесь до органів ПФУ для здійснення виплати на підставі рішення суду.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Белоусов Николай Евгениевич

    Вопрос у Вас очень сложный! Но страшного ничего нет, так как Гражданский кодекс дает Вам право унаследовать все имущество несмотря на отсутствие родственных связей с дедушкой! Основная проблема состоит в том как нотариус определит кто первый умер. А в общем плане ситуация не критическая. Если нужна будет помощь звоните.

    Прошу оценить мой ответ!

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 4 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Після спливу шести місяців з дня смерті отримати недоодержану пенсію померлого пенсіонера можливо за умови надання до управління Пенсійного фонду України, в якому пенсіонер перебував на обліку та яке здійснювало виплату допомоги на поховання, свідоцтва про право на спадщину, де спадковим майном зазначено пенсію померлого пенсіонера.

    Для грунтовного аналізу треба бачити матеріали судових справ.

    Вкажіть будь ласка номера справ з судового реестру.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України