Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 21 мая 2024, вопрос №109884 250₴

Чи надається відстрочка вчителю без педагогічної освіти?

Доброго дня.
Маю змогу влаштуватись в школу на посаду вчителя при цьому не маючи педагогічної освіти (за фахом маю вищу освіту,що дозволить викладати біологію). Цікавлять "підводні камені" отримання відстрочки при працевлаштуванні.

Поверхнево вивчивши питання я знаю,що відповідно до 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Призову не підлягають педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, що працюють у закладі середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

Також відоповідно до частини 5 статті 58 Закону України «Про освіту» особи, які здобули вищу освіту за іншою спеціальністю та яким не було присвоєно професійну кваліфікацію педагогічного працівника, можуть бути призначені на посаду педагогічного працівника строком на один рік.

1.Чи правильно я розумію,що якщо я влаштуюсь в школу на посаду вчителя то я матиму праву на відстрочку на 1 рік?

2.Припустимо,що відстрочка дійсно отримана на рік,який подальший алгоритм дій для продовження роботи в школі і отримання відстрочки.

3.Мені сказали,що працевлаштування можливе за строковим договором на 1 рік. Чи має право школа і за яких умов заключити зі мною договір ще на рік?

4.Дуже цікавлять випадки з Вашої практики коли люди без педагогічної освіти працювали на посаді вчителя і отримували або неотримували відстрочку в РТЦК.

П.С. Педагогічна інтернатура в законі є,але практично її в школах моєї області ніхто не впровадив і директори ніяких наказів про зачисленння на неї не видають.

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Право на відстрочку мають

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Виходячи з цієї норми Ви матимете право на відстрочку.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на

    строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У

    разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у

    військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під

    час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої,

    пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про

    мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою

    Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та

    резервістів.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, Так ви будете мати право на відстрочку, ні хто о крім вашого роботодавця перевіряти вашу освіту не буде. Головне це праця на посаді педагогічніого працівника закладів загальної середньої освіти, що працюють у закладі середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    1.Чи правильно я розумію,що якщо я влаштуюсь в школу на посаду вчителя то я матиму праву на відстрочку на 1 рік?

    2.Припустимо,що відстрочка дійсно отримана на рік,який подальший алгоритм дій для продовження роботи в школі і отримання відстрочки.

    Ви будете мати право на відстрочку на період праці це може бути і рік і два або пів року.

    3.Мені сказали,що працевлаштування можливе за строковим договором на 1 рік. Чи має право школа і за яких умов заключити зі мною договір ще на рік?

    Так має право, потім у разі продовження договру або укладання новогу ви будете мати право на відстрочку.

    4.Дуже цікавлять випадки з Вашої практики коли люди без педагогічної освіти працювали на посаді вчителя і отримували або неотримували відстрочку в РТЦК.

    Отримували.

    Для отримання відстрочки треба подати заяву на ім'я комісара ТЦК про надання відстрочки від мобілізації, додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    : довідка закладу освіти або наукової установи (організації) про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці, диплом про науковий ступінь

    Наказ на призначення на посаду.

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийнятя і вона залишилась у вас, як доказ її подачі.

    ЗРАЗОК ЗАЯВИ ДОДАЮ

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Леоніде!

    1.Чи правильно я розумію,що якщо я влаштуюсь в школу на посаду вчителя то я матиму праву на відстрочку на 1 рік?

    Так, Ви вірно розумієте. Головне не педагогічна освіта, а педогогічна посада. Відстрочку Ви будете мати саме на той час, допоки в Вас буде існувати підстава. Щодо продовження відстрочки, то дані прийдеться оновлювати кожні три місяці.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    2.Припустимо,що відстрочка дійсно отримана на рік,який подальший алгоритм дій для продовження роботи в школі і отримання відстрочки.

    Вже відповів Вам вище про продовження строку дії відстрочки.

    Щодо порядку оформлення, то згідно вищезгаданної Постанови він вигладає наступним чином:

    Надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення.

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаним працівникам (державним службовцям), які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого вони розміщуються. До відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    3.Мені сказали,що працевлаштування можливе за строковим договором на 1 рік. Чи має право школа і за яких умов заключити зі мною договір ще на рік?

    Згідно зі статтею 58 ЗУ "Про освіту":

    1. Педагогічну діяльність у закладах освіти здійснюють особи, які працюють на посадах педагогічних працівників.

    4. Особам, які здобули у закладі освіти вищу, фахову передвищу чи професійну (професійно-технічну) освіту за іншою спеціальністю, цей заклад може присвоїти професійну кваліфікацію педагогічного працівника у разі, якщо це передбачено відповідною освітньою програмою.

    5. Особи, які здобули вищу, фахову передвищу чи професійну (професійно-технічну) освіту за іншою спеціальністю та яким не було присвоєно професійну кваліфікацію педагогічного працівника, можуть бути призначені на посаду педагогічного працівника строком на один рік.

    Особи можуть продовжити працювати на відповідних посадах педагогічних працівників системи дошкільної, позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої та післядипломної освіти після їх успішної атестації у порядку, визначеному законодавством.

    4.Дуже цікавлять випадки з Вашої практики коли люди без педагогічної освіти працювали на посаді вчителя і отримували або неотримували відстрочку в РТЦК.

    Для оформлення відстрочки Вам потрібно подати наступні документи:

    заяву про надання відстрочки у відповідності із Додатком 4 Постанови №560 та довідку закладу освіти або наукової установи (організації) про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці, диплом про науковий ступінь.

    Отже, якщо в Вас буде дана довідка із закладу освіти, то проблем не виникне.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    1.Чи правильно я розумію,що якщо я влаштуюсь в школу на посаду вчителя то я матиму праву на відстрочку на 1 рік?

    Так, освіта не має значення, головне педагогічна посада та ставка не менше ніж на 0,75 ставки.

    Згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядатиме так : ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійнотехнічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    2.Припустимо,що відстрочка дійсно отримана на рік,який подальший алгоритм дій для продовження роботи в школі і отримання відстрочки.

    Для продовження роботи в школі Вам потрібно пройти атестацію.

    Відповідно до п.15 Положення про атестацію педагогічних працівників Особи, призначені на посади педагогічних працівників відповідно до частини п’ятої статті 58 Закону України «Про освіту» та/або ті, які пройшли педагогічну інтернатуру в установленому законодавством порядку, для продовження роботи на цих посадах атестуються упродовж другого року роботи, але не раніше ніж через один рік після призначення на посаду.

    3.Мені сказали,що працевлаштування можливе за строковим договором на 1 рік. Чи має право школа і за яких умов заключити зі мною договір ще на рік?

    Так, ще на один рік зможе, але Ви протягом другого року викладання повинні пройти атестацію. Якщо атестацію не пройдете - на третій рік з Вами вже не укладуть договір.

    Атестуватися Ви зможете лише в тому випадку, якщо пройдете в установленому порядку педагогічну інтернатуру.

    4.Дуже цікавлять випадки з Вашої практики коли люди без педагогічної освіти працювали на посаді вчителя і отримували або неотримували відстрочку в РТЦК.

    Люди, які працюють на педагогічних посадах в закладах середньої освіти не менше 0,75 ставки мають право на відстрочку.

    У Вашому випадку для отримання відстрочки Вам спочатку потрібно працевлаштуватися в школі, а потім звернутися до ТЦК та оформити відстрочку, для цьогонеобхідно підготувати:

    1. Заяву про відстрочку (додаток 4 до Порядку)

    2. Довідку закладу освіти про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці.

    Відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного.

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Заклад освіти має право призначити Вас на посаду строком на 1 рік без педагогічної освіти. Далі Ви повинні отримувати педагогічну освіту або успішно пройти курс підвищення кваліфікації в обласному інституті підвищення кваліфікації. Допоки Ви будете перебувати на посаді, Ви матимете право на відстрочку, незважаючи на Вашу освіту.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який наба+рав чинності 18 травня 2024 року . Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті відстрочки від мобілізації?

    "...3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    ...

    2) наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно- технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки..."

    У даній ситуації, якщо мова йде про працевлаштування за основним місцем роботи, це надасть Вам право на відстрочку від мобілізації.

    16 травня 2024 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову за № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", яка передбачає, що до моменту розгляду документів на відстрочку, особа має право не проходити ВЛК.

    Заклад освіти однозначно буде інформувати ТЦК про Ваше призначення. Для призначення на посаду потрібно мати військово-обліковий документ. Якщо це все буде дотримано, жодних ризиків ні для Вас, ні для керівництва закладу освіти не буде. Якщо вони Вас призначать на посаду без ВОД, в теорії несуть ризик притягнення до адміністративної відповідальності.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA