Задайте вопрос юристу

839 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 23 мая 2024, вопрос №110163 350₴

Отсрочка от мобилизации

Здравствуйте ! Подскажите пожалуйста, в новой редакции закона о мобилизации убрали норму, что лица осуществляющие уход за лицом старше 85 лет с когнитивными нарушениями имеет право на отсрочку? Я прочел что только если есть группа инвалидности первая или вторая

Я оформил уход за своей бабушкой , у нее есть когнитивные расстройства, в августе ей будет 86 лет. Отец умер, есть старший брат со второй группой инвалидности. Больше родных нет. Я не имею право на отсрочку в таком случае и если имею на что ссылаться ?

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович
    5.7%

    Доброго дня.

    В контексті законодавства України Ви не маєте права на відстрочку.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    23.7%

    Вітаю Вас.

    В теорії у Вас може бути право на відстрочку.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набрав чинності 18 травня 2024 року. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті оформлення відстрочки від мобілізації?

    "...Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи..."

    16 травня 2024 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову за № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", який передбачає, зокрема, перелік підтверджуючих документів для оформлення права на відстрочку по кожній підставі.

    для особи, яка зайнята доглядом, — документи, що підтверджують родинні зв’язки другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки), один із документів, що підтверджує неможливість військовозобов’язаної особи першого ступеня споріднення (батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, у тому числі усиновлені) здійснювати догляд за особами з інвалідністю I або ІІ групи: інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі, та документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), в якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

    для особи, яка потребує догляду, — один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду: довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики та висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді.

    Постанова № 560 передбачає, що:

    "...61. Військовозобов’язані, які здійснюють догляд (постійний догляд) за особами, зазначеними у пунктах 9, 13, 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, та які не мають права на призначення компенсації (допомоги, надбавки) на догляд за ними, для розгляду питання надання їм відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації звертаються до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем свого перебування на військовому обліку із заявою у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, до якої додається письмова заява особи, яка потребує догляду чи постійного догляду, довільної форми із зазначенням реєстраційного номера облікової картки платника податків, про підтвердження відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані її утримувати (чоловік/дружина, працездатні діти), чи інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд..."

    Знову ж таки, постанова КМУ № 560 передбачає, що:

    "...61.

    Для встановлення факту здійснення догляду (постійного догляду) військовозобов’язаний, який здійснює догляд (постійний догляд), звертається із заявою на ім’я керівника виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання.

    Розгляд заяви здійснює комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), рішення про утворення якої приймається керівником виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який звернувся із відповідною заявою.

    До складу комісії із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) можуть входити депутати місцевої ради, представники виконавчих органів місцевого самоврядування, громадських організацій загальною чисельністю не менше п’яти осіб.

    За результатами роботи комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) з урахуванням наданих районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом матеріалів складає акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8). Зазначений акт є одним із документів, які надаються військовозобов’язаним до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період..."

    Доволі неоднозначна постанова, яка повністю не відповідає в даній частині нормативно-правовому документу вищої сили - Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку". Можна було б сказати, що норми постанови, коли вони суперечать Закону, не мають бути застосовані, але ми проживаємо в моменті, коли права та свободи людини та громадянина відходять на інший план. Поки нічого не залишається іншого, ніж просто чекати певної практики. На жаль, але на даний момент так.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    23.7%

    Доброго дня!

    На жаль, Ви не матимете права на відстрочку, якщо здійснюєте догляд за бабусею, яка не є особою з інвалідністю І або ІІ групи.

    Ви матимете право на відстрочку якщо:

    1. Будете здійснювати догляд за братом, але йому потрібно отримати довідку ЛКК

    2. Якщо Ви будете здійснювати догляд за бабусею, але їй потрібно оформити інвалідність

    3. Якщо Ви в судовому порядку визнаєте бабусю недієздатною, а Вас назначать опікуном.

    Згідно пункту 14 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи.

    Отже, головними умова для отримання відстрочки за даною підставою є

    1. Наявність інвалідності у бабусі (брата)

    2. Необхідність постійного догляду за бабусею (братом), про це повинно бути зазначено у довідці МСЕК або ЛКК

    3. Відсутність членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо вони самі потребують постійного догляду.

    Згідно пункту 10 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані опікун особи, визнаної судом недієздатною.

    Тому, для отримання відстрочки Вам потрібно, щоб було рішення суду, де бабусю визнано недіздатною та Вас визнано опікуном.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    37.1%

    Доброго дня, Дмитро!

    На жаль, але Ви не маєте право на відстрочку, оскільки бабуся не є особою з інвалідністю І або ІІ групи.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи".

    Теоритично можна було б оформити відстрочку за братом, але для того потрібно розуміти ситуацію з Вашою матір'ю та з тим, чи зможе брат отримати висновок ЛКК про потребу у постійному догляді.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    9.7%

    Доброго дня, так ви не маєте право на відстрочку, у разі спроби вручення вам бойової повістки на відправку відмовляйтеся її підписувати у такому разі буде складено акт відмови в якому ви зазначте причину своєї відмови, у вашому випадку це догляд за бабусею, після чого справу буде передано до поліції з приводу ухилення від мобілізації, та вас будуть судити, якщо ви визнаєте свою провини + догляд за бабусею, можна розрахувати на умовний термін.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України