Задайте вопрос юристу

841 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 28 мая 2024, вопрос №110653 6700₴

Новий закон 18 травня та чоловіки на пмп та консульскому обліку

В мене подвійне громад'янство України та США. В'їхав в Україну з амеріканським паспортом але потів дізнався від водія автобуса що по базі виявили мое українське громад'янство. Оффіційний сайт ДПСУ каже що можна тільки використовувати український паспорт в таких випадках, то фактично сами порушили свої правила поставив в'їздний штамп, навіть не запитав чи є в мене український паспорт. Він в мене є з відмітками ПМП та прийнятий на консульский облік. Сайт ДПСУ каже також що такі громад'яни можуть виїзджати але з новим законом є деякі ньюанси с ВОД. Як він стосується громад'ян на ПМП? З яким паспортом мені виїзджати? Отримати ВОД мені фактично неможливо, так як з ПМП немає регістрації в Україні. В мене навіть ІПН нема, так як на ПМП знаходжусь ще з 1999 року і тоді мені було 13.

Ответы юристов (9)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Вам необхідно виїзджати з України за паспортним документом за яким Ви в'їхали в Україну.

    Не слухайте водія автобуса.

    В контексті законодавства України Ви розглядаєтеся як громадянин України.

    А отже Вас стосуються правила військового обліку.

    ПМП не дає Вам будь- яких поблажок з цього питання.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    З яким паспортом мені виїзджати?

    Виїзжайте по українському закордонному паспорту з відмітками ПМП. Ви, звичайно, зможете спробувати виїхати і по паспорту США, але на кордоні можуть не дозволити виїзд.

    На жаль, в Україні така система, що в'їзд дозволено, але при виїзді посилені перевірки.

    Згідно законодавства, громадяни, які мають подвійне громадянство, одне з яких – України, у відносинах із Україною вважаються громадянами України.

    В такому випадку право на виїзд за межі України Ви матимете як громадянин України згідно Правил перетину державного кордону, у більш зручному виді вони зазначені на офіційному сайті ДПСУ https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    В такому разі підставою для виїзду за кордон є постійне проживання в США. Підтверджуючими документами є – дійсний закордонний паспорт громадянина України зі штампом про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відміткою (штампом) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України в США.

    Але, в майбутньому цю підставу для віїзду можуть прибрати, тому якщо у Вас є можливість Ви можете найближчим часом спробувати перетнути кордон.

    Якщо Ви будете в'їзжати та виїзжати як іноземець по паспорту США, відстежити наявність другого паспорта прикордонний контроль зможе шляхом подання запиту до Державної міграційної служби щодо отримання відомостей з Державного демографічного реєстру. Якщо Ви оформили біометричний закордонний паспорт (в такому разі буде відцифрований образ обличчя та відбитки пальців рук), то імовірність того що у Вас виявлять громадянство України досить висока.

    Ніяких адміністративних штрафів або кримінальної відповідальності за подвійне громадянство на території України не передбачено. Проте, якщо Ви будете перетинати кордон по закордонному паспорту США та у Вас виявлять громадянство України, то можуть спробувати притягнути до адміністративної відповідальності за незаконний перетин кордону за статтею 204-1 КУпАП

    Так як у Вас є законна підстава для виїзду - ПМП США, то Вам повинні дозволити виїзд за кордон.

    Як він стосується громад'ян на ПМП?

    Вже було декілька випадків коли клієнтам зі штампом ПМП пощастило виїхати за кордон без ВОД.

    Проте, згідно ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» у період дії воєнного стану громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред’являти їх за вимогою уповноваженого представника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

    Згідно постанови КМУ 563 з 18 травня громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані ПРОТЯГОМ 30 ДНІВ з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 563 стати на військовий облік шляхом особистого прибуття до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів за їх вибором.

    Згідно пункту 52 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів військовий облік громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, здійснюється районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, органами СБУ, відповідними підрозділами розвідувальних органів на загальних засадах.

    Порядок взяття на військовий облік працівників системи органів дипломатичної служби України визначається Генеральним штабом Збройних Сил за погодженням із МЗС.

    Якщо Ви підете ставати на військовий облік та у Вас не буде права на відстрочку - Вас можуть мобілізувати.

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    На кордоні у Вас можуть провіряти військово-обліковий документ, якщо прикордонникам дана вказівка не випускати осіб, які не стоять на військовому обліку - тоді Вам можуть неправомірно відмовити у виїзді. На жаль, існує ризик, що Вас прямо на пункті пропуску вручать повістку або доставлять до ТЦК.

    Згідно пункту 47 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    У разі відмови від отримання повістки поліцейський, який входить складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    54. Під час перевірки військово-облікового документа: уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком) ;

    поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку , визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки).

    Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не 26 менш як двома членами групи оповіщення.

    Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину. Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Отже, тепер за відмову від повістки або за відмову прослідувати до РТЦК поліцейські можуть затримати громадянина та доставити його до ТЦК.

    ВИСНОВОК

    1. З 18 травня громадяни, які були зняті з військового обліку у зв'язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців - повинні стати на військовий облік в ТЦК до 18 червня.

    2. Якщо підете до ТЦК без підстав для відстрочки - існує ризик бути мобілізованим.

    3. Ви можете спробувати пертнути кордон без ВОД.

    4. Якщо будете виїзжати з України по паспорту США та у Вас виявлять громадянство України - можливий штраф.

    5. Так як у Вашому українському закордонному паспорті є відмітки про ПМП у США та постійний консульський облік - у Вас є законна підстава для виїзду.

    На жаль, існує ризик, що на кордоні у Вас можуть провіряти військово-обліковий документ, якщо прикордонникам дана вказівка не випускати осіб, які не стоять на військовому обліку - тоді Вам можуть неправомірно відмовити у виїзді. Також можливе вручення повістки прямо на пункті пропуску від представників ТЦК. В таких випадках раджу звертатися до посольства США в Україні.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Святославе!

    ПОЧНУ З ТОГО, що Вам достеменно не відомо, чи дійсно на пункті перепуску службовцями ДПСУ було виявлено Ваше українське громадянство. Ви дізнались про це лише зі слів водія автобусу, на якому перетинали кордон. Але за відсутності більш точної інформації будемо наразі виходити саме з цього.

    ЦІЛКОМ ОЧЕВИДНО, що прикордонник, дуже добре усвідомлюючи, що він робить, поставив Вам в'їздний штамп в американському паспорті навмисно, не попередивши Вас про можливі правові наслідки такої своєї дії. Вам, треба було б в'їжджати в Україну по українському паспорту. Тим більше, що він у Вас є, а в ньому є, відповідно, штамп ПМП та відмітка про перебування на консульському обліку в українській дипустанові. Проте залишається питання, яки й саме це паспорт - внутришній чи закордонний?

    Хоча наявність в Україні подвійного громадянства і не вважається порушенням закону, відповідно до статті 4 Конституції України в Україні існує єдине громадянство. Що це значить?

    ЦЕ ЗНАЧИТЬ, що, перебуваючи на території України, Ви вважатиметесь за замовчуванням її громадянином без огляду на той факт, що маєте паспорт США.

    Підстави припинення громадянства України визначаються законом. Статтею 2 Закону України «Про громадянство України» передбачено, якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України.

    Разом з тим, відповідно до пункту 1 статті 19 Закону України «Про громадянство України» добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття, є підставою для втрати громадянства України. Добровільним набуттям громадянства іншої держави вважаються всі випадки, коли громадянин України для набуття громадянства іншої держави повинен був звертатися із заявою чи клопотанням про таке набуття відповідно до порядку, встановленого національним законодавством держави, громадянство якої набуто.

    Не вважаються добровільним набуттям іншого громадянства такі випадки:

    • одночасне набуття дитиною за народженням громадянства України та громадянства іншої держави чи держав;
    • набуття дитиною, яка є громадянином України, громадянства своїх усиновителів унаслідок усиновлення її іноземцями;
    • автоматичне набуття громадянином України іншого громадянства внаслідок одруження з іноземцем;
    • автоматичне набуття громадянином України, який досяг повноліття, іншого громадянства внаслідок застосування законодавства про громадянство іноземної держави, якщо такий громадянин України не отримав документ, що підтверджує наявність у нього громадянства іншої держави.

    Наразі виглядає так, що прикордонник своїми діями дійсно поставив Вас в доволі складну ситуацію. Оскільки Ви є громадянином України, то перебуваючи на її території, відповідно, підпадаєте під дію українського законодавства, в тому числі, законодавства про мобілізацію під час проголошеного в країні воєнного стану. Тож для виїзду з України Вам знадобляться законні підстави.

    Втім, наявність у Вас українського паспорту зі штампом ПМП та відміткою про перебування на українському консульському обліку в США може цю ситуацію виправити.

    Згідно останніх офіційних роз'яснень ДПСУ (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...) з приводу Правил перетинання кордону Громадянами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text), які досі знаходяться без зиін на сайті цієї державної служби, виїзд чоловіків, що постійно мешкають за кордоном:

    "Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути:

    для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання;

    для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України.".

    ОТЖЕ, оскільки у Вас є український паспорт з відповідним штампом ПМП та відміткою про облік, то згідно з наведеним роз'ясненням ДПСУ Ви маєте право на виїзд з України.

    ВТІМ, як Ви правильно помітили в питанні є нюанси з ВОД і військовим обліком:

    ПО-ПЕРШЕ,

    у пунктах перетину кордону на виїзді з України прикордонники тепер мають право вимагати від громадян України чоловічой статі пред'явлення ВОД.

    Згідно з пунктом 51 Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "Перевірка військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років може здійснюватися: у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України — представниками органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби".

    ПО-ДРУГЕ,

    відповідно до пункту 53 Постанови КМУ №563 від 16.05.24 року про "Зміни, що вносяться до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервісті":

    "Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які виїжджають за кордон, не знімаються (не виключаються) з військового обліку у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів.”

    і на додаток в тій же Постанові читаємо:

    "Громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 563 стати на військовий облік шляхом особистого прибуття до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів за їх вибором".

    З наведених норм витікає, що при виїзді з України за наявності у прикординників інформації про Ваше українське громадянство Вас цілком можуть попросити пред'явити військово-обліковий документ, а у разі його відсутності (як також відсутності військового обліку взагалі) це може стати формальним приводом для відмови Вам у перетині кордону.

    ЧИМОЖЕ БУТИ З ЦЬОГО ВИХІД?

    Велике питання! З одного боку Ви маєте право на виїзд за кордон, а з іншого - у Вас немає всіх необхідних для того документів.

    Звичайно, було б повним безглуздям пропонувати Вам зараз звертатись до ТЦК, отримувати ВОД та ставати на облік. І не тільки тому, що у Вас немає української реєстрації, бо, повірте, це точно не було б для ТЦК серйозною перешкодою! Головний ризик такого кроку полягає у тому, що у Вас немає наразі законних прав на відстрочку, повний перелік яких передбачений ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Тобто у випадку звернення до ТЦК, як би абсурдно це не виглядало, Вас можуть мобілізувати - при тому цілком законно!

    Отже, я бачу у Вашому випадку два виходи з цієї ситуації:

    ПЕРШИЙ - доволі ризикований. Сподіваючись на те, що при Вашому в'їзді в Україну прикордонники все ж не ідентифікували Вас, як громадянина України, постаратися виїхати з країни по американському паспорту.

    Тут Вам треба пам'ятати, що в разі невдачи, у Вас можуть виникнути проблеми не тільки з ДПСУ, але і з ТЦК. В моїй практиці були випадки, коли чоловіків прямо з пункту перепуску доставляли в найближчий ТЦК з усіма витікаючими з цього наслідками.

    В кращому випадку за таких обставин Вам просто відмовлять у виїзді.

    Втім, якщо Ваше українське громадянство під час перевірки документів не виявиться Ваш шанс на виїзд все ж таки зберігається.

    Принагідно ні в якому разі не рекомендую без попередньої підготовку, про яку я пишу нижче, пробувати виїжджати по українському закондонному паспорту, бо з огляду на те, що Ви в'їхали в країну по паспорту громадянина США, це буде вважатися грубим порушення правил перетинання кордону. Крім того, все одно виникне питання про законні підстави для виїзду, як також про наявність чинного ВОД та військовий облік.

    ДРУГИЙ - потребуватиме певного часу. В ньому я пропоную подати запит (можна і адвокатський) до ДПСУ на роз'яснення можливості і порядку Вашого виїзду в ситуації, що склалася. Не можу сказати, що отримати позитивну відповідь буде просто, але такий шанс зберігається, а головне це не настільки ризиковано як у першому варіанті.

    Ще раз хочу наголосити: Ваше питання не просте і абсолютно не стандартне, й тому відповідь на нього теж не може бути стандартною.

    НАСАМКІНЕЦЬ, і про всяк випадок, хочу Вас проінформувати, що у разі отримання відмови на виїзд, Ви можете оскаржити рішення ДПСУ. В тому числі, до суду:

    По-перше, на всі відмови Держприкорджон служби треба вимагати пісьмового підтвердження.

    По-друге, згідно з роз’ясненнями самої Держприкордонслужби України та відповідно до статті 23 Закону України “Про доступ до публічної інформації” рішення, дії чи бездіяльність органів ДПС можуть бути оскаржені до Голови Державної прикордонної служби України, вищого органу або суду..

    По-третє, згідно ст. 14Закону України Про прикордонний контроль від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    …Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом...".

    Відповідно до статті 24 Закону України “Про доступ до публічної інформації” відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації несуть особи, винні у вчиненні таких порушень за:

    відмову в задоволенні запиту на інформацію;

    відстрочку задоволення запиту на інформацію;

    ненадання відповіді на запит на інформацію;

    надання недостовірної або неповної інформації;

    несвоєчасне надання інформації;

    невиконання органами Держприкордонслужби обов'язку оприлюднювати інформацію відповідно до статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації”;

    інші рішення, дії чи бездіяльність органів Держприкордонслужби, що порушили законні права та інтереси запитувача.

    Особи, на думку яких їхні права та законні інтереси порушені органами Держприкордонслужби, мають право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди в порядку, визначеному законом

    Оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів Держприкордонслужби до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.

    По-четверте, телефони Держприкодонслужби, які можуть згодитись в таких випадках!

    1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ)

    - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА»)

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

    Нарешті, по-п’яте, прикордонники зобов’язані надавати консультації в телефонному режимі у пунктах пропуску за такими номерами:

    (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);

    (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );

    (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);

    (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);

    (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);

    (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);

    (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас, Святославе!

    В мене подвійне громад'янство України та США. В'їхав в Україну з амеріканським паспортом але потів дізнався від водія автобуса що по базі виявили мое українське громад'янство. Оффіційний сайт ДПСУ каже що можна тільки використовувати український паспорт в таких випадках, то фактично сами порушили свої правила поставив в'їздний штамп, навіть не запитав чи є в мене український паспорт. Він в мене є з відмітками ПМП та прийнятий на консульский облік. Сайт ДПСУ каже також що такі громад'яни можуть виїзджати але з новим законом є деякі ньюанси с ВОД. Як він стосується громад'ян на ПМП? З яким паспортом мені виїзджати? Отримати ВОД мені фактично неможливо, так як з ПМП немає регістрації в Україні. В мене навіть ІПН нема, так як на ПМП знаходжусь ще з 1999 року і тоді мені було 13.

    Так, було помилкою приїхати до України, хоча і по паспорту громадянина США. Наразі Закони відходять на другорядний план, коли мова йде про можливу мобілізацію особи. А по фатку, за відсутності у Вас права на відстрочку, теоретично Ви можете бути навіть мобілізовані, у тому числі з громадянством США. Тому, перша порада - на вулиці завжди майте з собою саме паспорт громадянина США.

    Відверто кажучи, наразі я б порадив Вам спробувати негайно виїхати за межі України. Так, може бути не просто, але наразі це єдиний можливий варіант того, яким чином не бути мобілізованим.

    На сайті ДПСУ, де оприлюднена детальна інформація щодо нюансів виїзду за кордон, опублікована раніше і продовжує перебувати інформація щодо правової можливості виїзду осіб, які постійно проживають за кордоном, зокрема при наявності:

    для осіб, які постійно проживають за кордономштамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України.

    Тому раджу не витрачати ні дня часу та пробувати виїздити. До слова, схожа ситуація було в одного із клієнтів даного сервісу. На щастя, йому вдалося виїхати. Якщо його питання публічнке, можете переглянути інформацію за посиланням: https://uristy.ua/ua/question/110099?emailId=7341#...

    Ризики невиїзду полягають в тому, що:

    "...Громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 563 стати на військовий облік шляхом особистого прибуття до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів за їх вибором...".

    У разі прибуття до ТЦК та СП для постановки на військовий облік, Вам буде видано направлення для проходження медичного огляду, далі, за відсутності підстав для відстрочки - мобілізація. Якщо вдасться виїхати, Ви зможете уточнити дані в будь-який зручний для Вас спосіб. Але проблема може бути в тому, що наразі у Вас відсутній військово-обліковий документ, який з 18 травня 2024 року офіційно вимагають на пунктах перетинання державного кордону.

    Норми Закону з приводу уточнення облікових даних передбачають наступне:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    ...

    у разі перебування за кордоном – шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)..."

    Таким чином, Закон надаватиме з 18 травня можливість оновити дані особам, що перебувають за кордоном, в один із 3-х способів:

    - через мобільний телефон ТЦК та СП.

    - через електронну пошту.

    - через електронний кабінет.

    Якщо провести комплексний глибокий аналіз норм законопроєкту 10449 стає очевидним, що він не містить якихось безглуздних та неможливих до реалізації норм щодо повернення військовозобов'язаних чоловіків до України. Як Ви можете побачити, вони передбачають варіанти оновлення персональних даних, зокрема через офіційну електронну адресу, електронний кабінет і так далі. Тобто мова про обов'язкове повернення в Україні не йде і йти не може, це практично реалізувати неможливо. Це все, що Вам може бути цікаво. Як буде в майбутньому, спрогнозувати складно. Але наразі Вам потрібно пробувати виїхати за межі України.

    Тепер пройдемося щодо Ваших питань:

    Він в мене є з відмітками ПМП та прийнятий на консульский облік. Сайт ДПСУ каже також що такі громад'яни можуть виїзджати але з новим законом є деякі ньюанси с ВОД. Як він стосується громад'ян на ПМП?

    Це дуже добре, що Ви додатково перебуваєте на консульському обліку. Вимагати ВОД у Вас не мають права, якщо Ви виїздите як особа, яка має ПМП за кордоном. Чому? Тому що при знятті з військового обліку у зв'язку з виїздом на ПМП у Вас гарантовано вилучили військово-обліковий документ. Ви просто наразі навіть не можете його мати, хіба що копію ВОД, яку Вам мали видати при його вилученні. Якщо і цього немає, то пробуйте їхати та пояснюйте ситуацію.

    З яким паспортом мені виїзджати?

    Все ж моя порада - із паспортом громадянина України для виїзду за кордон зі всіма відмітками. У описаній мною ситуації у одного з клієнтів платформи була аналогічна ситуація. Він виїхав декілька днів тому, успішно. Якщо будуть якісь проблеми, тоді вже показувати паспорт громадянина США. Так, тут є проблема з тим, що в'їздили Ви по паспорту громадянина США. На мою точку зору, я б залишив аргумент шодо наявності іншого громадянства вже насамкінець. Хоча наголошу на тому, що ситуація доволі делікатна та нестандартна.

    Інший варіант - пробувати виїздити з тим паспортом, по якому Ви і заїхали до України. Якщо в процесі будуть проблеми, тоді вже показувати паспорт громадянина України з відмітками про ПМП та перебування на консульскому обліку. Наразі відповідні відмітки надають Вам гарантоване право на виїзд.

    Мабуть, другий варіант мені виглядає все ж таки більш привабливо. Хоча повторюся, ситуація складна. Але що Ви втрачаєте при спробі виїхати по американському паспорту - по суті, нічого. За потреби покажете всі відмітки про ПМП та консульський облік. При виїзді по українському паспорту можуть бути питання щодо наявності відмітки про в'їзд. Все ж таки схиляюся до варіанту № 2.

    Отримати ВОД мені фактично неможливо, так як з ПМП немає регістрації в Україні. В мене навіть ІПН нема, так як на ПМП знаходжусь ще з 1999 року і тоді мені було 13.

    Так, звісно, йти до ТЦК наразі Вам точно не потрібно ні при яких умовах, адже ВОД Ви отримаєте швидко, і швидко поїдете в навчальний центр. По ВОДу я Вам пояснив, що це не така вже і велика проблема. При знятті з реєстрації у Вас його вилучали, це зрозуміла та стандартна процедура, прикордонники про це в курсі.

    Ключове - на даний момент у ДПСУ пропускають осіб, які мають постійні місця проживання за кордоном за наявності відповідних відміток згідно зі статтею 4 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України".

    Стаття 4. Порядок оформлення документів для постійного проживання громадян України за кордоном

    Оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сферах міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів.

    Оформлення документів для залишення на постійне проживання за кордоном громадян України, які виїхали за кордон тимчасово, здійснюється закордонними дипломатичними установами України.

    Провадження за заявами про оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання здійснюється в порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів.

    Провадження за заявами про оформлення документів для залишення на постійне проживання за кордоном громадян України, які виїхали за кордон тимчасово, здійснюється в порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері зовнішніх зносин.

    ...

    Норма Закону є, а тому Ви можете вимагати здійснитит Ваш пропуск. Щодо алгоритму, мабуть я б все таки пробував виїздити по тому паспорту, по якому Ви здійснили в'їзд.

    ВИСНОВОК: раджу Вам спробувати терміново виїхати за межі України, не відкладавши це питання ні на день.

    З повагою!

    Турчин Ярослав Олександрович
    25%

    ВІТАЮ ВАС, пане СВЯТОСЛАВЕ!

    Питання доволі складне.

    Перш за все слід відзначити, що громадяни України незалежно від наявності громадянств інших країн - для України являються іноземними громадянами.

    Подібний до Вашого кейсу був нещодавно на сайті. Людину з відміткою у закордонному паспорті про консульський обілк випустили. І прикордонна служба підтвердила йому у листі, що він має право на виїзд. Начебто людина без проблем виїхала до Канади.

    https://uristy.ua/ua/question/110099

    У Вас на руках обоє паспортів України біометричні, тобто з відсканованими відбитками пальців? Я правильно розумію?

    Якщо Ваші пальці є в базі даних Державної міграційної служби України (Єдиний державний демографічний реєстр), то у разі перевірки на кордоні по відбиткам - Вас визначать за відомчою базою прикордонної служби "Аркан" як громадянина України і можуть відмовити у пропуску.

    Є люди які виїздять, є люди яким відмовляють. Від чого це залежить не знаю. Все ж на кордоні з досвідом стають трохи психологами і по реакціям людини бачать чи є проблеми в неї, чи ні. Тож у будь-якому разі треба поводитись впевнено та спокійно.

    Я так розумію у Вас в паспорті США вказано, що Ви народились в Україні і ім"я у Вас не Джон Сміт... тож навіть баз не треба, щоб здогадатися, що Ви українець і в теорії маєте подвійне громадянство.

    Хоча, відношення до США більш лояльне, ніж до інших країн, тож може і пощастити. І пальці можуть не перевіряти.

    Спробуйте виїхати по паспорту США. Якщо впустили, то в теорії Вас не перевіряли. Відмітка ж про в"їзд є.

    В той же час, ніхто Вам не заважає у разі відмови, спробувати виїхати по закордонному паспорту України з відміткою про облік в Консульстві на іншому пункті чи в іншу зміну на цьому ж пункті. Хоча в цьому разі може бути питання - а як Ви в"їхали, що немає відомостей про це у базі прикордонної служби?

    За порушення правил перетину кордону передбачений штраф у розмірі від 3400 до 8500 гривень (ст. 332-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

    В будь-якому разі ситуація не критична і позитивні кейси були.

    Проте, зауважте, що бажано щоб Ви вже зараз виїздили, а не чекали 18.07.2024 року, коли почнуть масово питати усюди - а чи оновили Ви свої дані в ТЦК абр змінять правила чи нададуть прикордонникам якісь неформальні інструкції.

    Хай щастить!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина).

    Святослав Клиент месяц назад

    Щось дуже різні відповіді. Що позначає що закон дуже погано прописан. Але чекати з виїздом не бажано. Дякую за відповіді

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      25%

      Прошу, Святославе! Вдачі Вам! Чекати дійсно не потрібно, і раджу все ж таки спробувати виїхати по паспорту США.

    • Кирда Вячеслав Володимирович
      25%

      Питань до Закону дуже багато, а ще більше - до повноважень та постанов Кабінету Міністрів України, які ухвалюються останнім часом. Вони прописують непослідовно, з порушенням всіх можливих норм. Дійсно, єдине, що зрозуміло, потрібно терміново пробувати виїздити. Всі свої поради щодо цього я виклав у відповіді. Бажаю, аби все збулося.

      З повагою!

    • Дерій Владислав Олегович

      Будь ласка, Святославе! Ви можете спробувати виїхати по паспорту США, але якщо у Вас виявлять громадянство України і не будуть випускати - відразу надайте український паспорт з відмітками ПМП. Чекати з виїздом не варто, але на кордоні можуть бути свої ризики:

      1. При виявленні українського громадянства - можуть вимагати військово-обліковий документ. Тут Ви можете сказати, що стати на облік повинні до 17 червня, а ВОД немає, тому що при оформленні ПМП військові документи вилучаються

      2. На території України представникам ТЦК показуйте лише паспорт громадянина США, щоб Вам не вручили повістку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України