Задайте вопрос юристу

841 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

29 мая 2024, вопрос №110853 500₴

Відстрочка від мобілізації та оновлення ВОД

Добрий день
Мені 48 років, вища освіта (спеціаліст), закінчив військову кафедру в 1998 році при КПІ.
Згідно закону, маю право на відстрочку від мобілізації по причині інвалідності дружини (3група, онкологія). Підготував необхідний пакет документів зібрав згідно постанови 560, завірив їх у нотаріуса.
Комісія в ТЦК відмовляється їх прийняти, мотивуючи відмову тим, що для розгляду заяви необхідно подати військово-обліковий документ.
Військово-обліковий документ маю у вигляді Приписного свідоцтва зразка 92року.
Дані про себе оновив через додаток Резерв+, із якого я бачу, що я перебуваю на обліку (маю номер, звання, спеціальність)
Підкажіть, будь ласка, коректний алгоритм дії для отримання позитивного рішення про відстрочку.
Дякую.

Ответы юристов (9)

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Вам необхідно звернутися з заявою щодо видачі ВОД.

    Згідно Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №559

    Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий

    (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в

    районному (міському) територіальному центрі комплектування та

    соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі

    розвідувального органу).

    Після його отримання подавайте заяву щодо надання відстрочки.

    • Олег Клиент месяц назад

      Дякую Сергію за відповідь.

      Я маю побоювання, що звернення із заміною приписного, може привести до того, що 1) на мене накладуть адмін.штраф у розмірі 25000 грн, 2) відправлять на проходження ВЛК (якого за умови подання Заяви на відстрочку я проходити не мушу) з подальшим мобілізуванням.

      • Богун Сергій Павлович

        Питання в тому що доцільніше.

        Якщо ви не надасте ВОД - комісія вам відмовить. Виникне потреба судового оскарження.

        Якщо вас так влаштовує - ідіть цим шляхом.

        Щодо мобілізації - Ви не підлягаєте мобілізації.

        Направте заяву щодо отримання вод поштою.

        Я не думаю що вас примусово мобілізують.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Чи отримали Ви письмову відмову?

    Згідно пункту 58 КМУ 560 за наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Тому у Вас повинні були обов'язково заяву прийняти та зареєструвати незалежно від Вашого військово-облікового документу.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи про відстрочку поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного. До документів про відстрочку відносяться: заява про відстрочку (додаток 4 до постанови КМУ 560), свідоцтво про шлюб, документи про інвалідність (звичайні копії, де написано згідно з оригіналом, дата, підпис, ПІП)

    Коли до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково вимагайте зареєстрації заяви про відстрочку згідно пункту 58 постанови КМУ 560 - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо у Вас лише приписне - це не привід не реєструвати заяву. Проте, як офіцер запасу Ви повинні мати військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Тому додатково Вам потрібно подати заяву про видачу належного ВОД та 3 фотокартки 3х4

    Згідно постанови КМУ 559

    17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом П'ЯТИ РОБОЧИХ ДНІВ з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Олег Клиент месяц назад

    Дякую Владиславе за відповідь.

    Я підготував 2 комплекти документів, як Ви пишете. Але юрист ТЦК усно проінформував мене в тому, що моя заява буде відхилена комісією, оскільки моє приписне застарілого зразка. І запропонував звернусь до іншого кабінету з питанням по заміні приписного. Я маю побоювання, що звернення із заміною приписного, може привести до того, що 1) на мене накладуть адмін.штраф у розмірі 25000 грн, 2) відправлять на проходження ВЛК (якого за умови подання Заяви на відстрочку я проходити не мушу) з подальшим мобілізуванням.

    • Дерій Владислав Олегович
      1) на мене накладуть адмін.штраф у розмірі 25000 грн,

      Ви загубили військовий квиток чи Вам взагалі його не видавали?

      Якщо Вам його не видавали - то притягнути до адмінвідповідальності Вас не мають права, адже

      • видача ВОД належить до компетенції військовматів
      • якщо Ви самі повинні були звернутись до військомату, то пройшли строки притягнення до адміністративної відповідальності

      Якщо Ви загубили (втратили) ВОД - то максимально, що Вам загрожує - штраф 850-1700 грн за статтею 211 КУпАП

      2) відправлять на проходження ВЛК (якого за умови подання Заяви на відстрочку я проходити не мушу) з подальшим мобілізуванням.

      Вам все рівно потрібно зареєструвати заяву про відстрочку та при необхідності направити документи поштою, адже так у Вас будуть докази, що Ви звертались до ТЦК за відстрочкою.

      Ви можете пройти ВЛК, отримати належний ВОД і знову подати заяву про відстрочку. Якщо після отримання ВОД Вам будуть вручати мобілізаційне розпорядження або повістку на відправку - Ви можете вимагати Акт відмови, де зазначите, що маєте право на відстрочку та не підлягаєте мобілізації.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Мені 48 років, вища освіта (спеціаліст), закінчив військову кафедру в 1998 році при КПІ.Згідно закону, маю право на відстрочку від мобілізації по причині інвалідності дружини (3група, онкологія). Підготував необхідний пакет документів зібрав згідно постанови 560, завірив їх у нотаріуса.Комісія в ТЦК відмовляється їх прийняти, мотивуючи відмову тим, що для розгляду заяви необхідно подати військово-обліковий документ.Військово-обліковий документ маю у вигляді Приписного свідоцтва зразка 92року.Дані про себе оновив через додаток Резерв+, із якого я бачу, що я перебуваю на обліку (маю номер, звання, спеціальність) Підкажіть, будь ласка, коректний алгоритм дії для отримання позитивного рішення про відстрочку.

    Загалом для подачі повного пакету документів на відстрочку Ви дійсно повинні мати належний військово-обліковий документ. Отримати його зможете лише за умови подачі повного пакету документів та проходження ВЛК. Необхідні документи для отримання належного ВОД:

    1. Паспорт та РНОКПП.

    2. Диплом про вищу освіту.

    3. Довідка про несудимість.

    4. 2-4 фотографії 3на4.

    5. Довідка ВЛК.

    Ваша основна задача наразі - зареєструвати в ТЦК та СП заяву про оформлення відстрочки. Відмовити у цьому Вам не мають права.

    Згідно з новою постановою КМУ:

    "...58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації..."

    Якщо відмовляють у реєстрації документів - подавайте їх рекомендованимм листом.

    Далі - займайтеся оформленням належного ВОД. Я згодний з Вами, що система не налагоджена, але треба добиватися свого. Ключове - бути захищеним. Хоча позиція ТЦК та СП - дивна: як це так, немає ВОД - то немає відстрочки? Максимально дивно.

    З повагою.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Олеже!

    Ваш військово-обліковий документ станом на зараз - це тимчасове посвідчення або військовий квиток. Цей документ Ви повинні були отримати ще після закінчення військової кафедри у 1998 році.

    Щодо оновлення ВОД та оформлення відстрочки.

    Відповідно до Постанови КМУ №559 "ПОРЯДОК оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервісті":

    17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    Згідно із Постановою КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення.

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Отже, Вам потрібно все ж таки спробувати подати заяву про оформлення відстрочки. Якщо відмовлять - направити заяву з підтверджувальними документами Укрпоштою цінним листом з описом вкладення. Таким чином Ви будете мати підтвердження того, що повідомили ТЦК про Ваше право на відстрочку. При тому Вас не повинно хвилювати чи заберуть вони листа з пошти, чи ні. Вам головне мати на руках свій екземпляр опису вкладення в якому буде зазначено, які саме документи Ви надіслали, а також квитанцію про відправку.

    Після цього можете йти до ТЦК та подавати заяву про видачу належного ВОД. Так, при тому Ви повинні будете пройти ВЛК, але цієї процедури уникнути не вийде, бо в ТП або ВК повинні міститись дані щодо Вашого ступеня придатності до проходження військової служби.

    Після проходження ВЛК упродовж 5 днів Вам повинні будуть видати ВОД, після чого Ви зможете подати заяву про оформлення відстрочки. Будь які маніпуляції при тому з боку ТЦК все одно не матимуть під собою жодного обгрунтування. Якщо намагатимуться видавати МБ відмовляйтесь від останнього на підставі того, що Закон надає Вам право на відстрочку про що Ви повідомили ТЦК належним чином та маєте відповідні докази.

    Також Ви повинні пам'ятати про те, що чим більше Ви "боїтеся" ТЦК, тим більше останні користуються тим. Тому головне Ваша впевненість у своїх діях та знання не тільки своїх обов'язків, а і прав.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, Звертайтесь особисто до ТЦК з заявою у довільній формі на ім'я комісара ТЦК про видачу військового квитка, для подальшого оформлення відстрочки. До вашої заяви додайте такі документи:

    Заяву про надання відсттроки (додається)

    Свідоцтво про шлюб

    Довідка МСЕК + Акт огляду

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда жінки

    Інші документи які підтверджують діагноз. Бо нараз підстава для відстрочки виглядає так: Відповідно да а.12 частини першої ст. 23 Зу про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю III групи, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів, або за наявності у особи з інвалідністю III групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів;

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420

    Протягом 5 днів вам повинні видати військовий квиток. Після чого продублюйте заяву на відстрочку. Заяву робіть у двох екземпляхар, щоб на одному поставили штамп про її прийнятя і вона залишилась у вас, як доказ її подачі.

    У разі маніпуляції, та спроби вручення вам бойової повістки на відправку (мобілізаційного розпорядження), відмовляйтесь його підписувати, у такому разі буде складено акт відмови, в якоому ви зазначте причину відмови, у вашому випадку це наявність на відстав для відстрочки. У такому випадку ви уникните мобілізації, та будь якої подальшої відповідальностві.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України