Задайте вопрос юристу

841 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 29 мая 2024, вопрос №110883 800₴

Як отримати тимчасової непридатності до військової служби?

Добрий день, підкажіть будь ласка чи реально отримати тимчасову не придатність зараз за таких умов:
1. Не велика кіста в яєчку (можна зробити операцію)
2. Варикацела (можна зробити операцію)
3. Синдром Жильбера, інколи трапляється підвищення білірубіну до 60 мкмоль/л (згідно Наказом №402 від 14.08.2008, розумію що це більше підпадає під гіпербілірубінемія Стаття 13)
Тому цікавить як все ж чи можливо перетнути кордон з такими хворобами

Ответы юристов (8)

    Дерій Владислав Олегович
    12.5%

    Доброго дня!

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Перш за все Вам потрібно, щоб Ваші діагнози були підтверджені належними медичними документами. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста”, історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.

    1. Кіста відноститься до статті 10 Розкладу хвороб (за наявності доброякісних новоутворень оглянутим пропонується лікування)

    2. Варикоцеле - до статті 42 Розкладу хвороб (за наявності показань пропонується хірургічне лікування)

    Тому, цілком можливо, що ВЛК визнає Вас тимчасово непридатним від 1 до 6 місяців за даними статтями у зв'язку з необхідністю хірургічного лікування.

    Постанови ВЛК ТЦК та СП у формулюванні «Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)» не пізніше п’ятиденного строку з дня закінчення медичного огляду, направляються з метою контролю до ВЛК обласних (Київського та Севастопольського міських) ТЦК та СП.

    За кордон Ви зможете виїхати якщо Ви матимете закордонний паспорт, військово-обліковий документ та затверджену довідку ВЛК з висновком про тимчасову непридатність до військової служби.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Євгеній Клиент месяц назад

      Добрий день, в принципі з військово-обліковими документами все в порядку.

      Є така ідея, якщо попросити у лікаря який буде робити операцію варикоцела і видалення кістки, щоб після цього він написав рекомендацію про реабілітацію терміном до 6 місяців, чи може ВЛК прислухатися до нього, цієї рекомендації?

      • Дерій Владислав Олегович
        25%

        Після операції ВЛК повинна визнати Вас тимчасово непридатним за статтею 11 Розкладу хвороб, проте термін який визначить ВЛК складно передбачити. Якщо лікар в медичних документах зазначить, що термін реабілітації складає 6 місяців, тоді є шанс, що ВЛК прийме дану рекомедацію до уваги.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    27.5%

    Доброго дня, Денисе!

    Теоритично так, Ви можете отримати тимчасову непридатність.

    Тимчасову непридатність надають після перенесених гострих захворювань, потребі у лікуванні, оперативному втручанні тощо.

    Маю сумніви, що це буде можливим у зв'язку із синдромом Жильбера, оскільки ця хвороба не підпадає "під перенесення гострих захворювань".

    Щодо варикоцеле, то відповідно до Додатку 2 Розкладу Хвороб Наказу МОУ № 402:

    Стаття 42:

    "за наявності показань громадянам та військовослужбовцям пропонується хірургічне лікування. При незадовільних результатах лікування або відмові від нього придатність до військової служби визначається залежно від вираженості патологічного процесу".

    Отже, або ВЛК просто направить Вас на лікування, а ТЦК видасть повістку із зазначенною явкою, наприклад через два місяці, або ВЛК надасть Вам тимчасову непридатність на період операції та подальшої реабілітації. За яким саме сценарієм будуть відбуватись подвї сказати важко.

    Щодо перетину кордону, то матимете на це право на наявності довідки ВЛК, в якій буде зазначена наступна дата переогляду та чинного ВОД зі штрих-кодом.

    Відповідно до останніх роз'язнень ДПСУ від 19.03.2024 року:

    "Виїзд чоловіка, який тимчасово непридатний до військової служби

    Дозволяється виїзд за межі України за умови наявності підтверджуючих документів:

    Згідно абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії)".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    35%

    Вітаю Вас!

    Добрий день, підкажіть будь ласка чи реально отримати тимчасову не придатність зараз за таких умов:1. Не велика кіста в яєчку (можна зробити операцію)2. Варикацела (можна зробити операцію)3. Синдром Жильбера, інколи трапляється підвищення білірубіну до 60 мкмоль/л (згідно Наказом №402 від 14.08.2008, розумію що це більше підпадає під гіпербілірубінемія Стаття 13)Тому цікавить як все ж чи можливо перетнути кордон з такими хворобами

    Мушу констатувати, що це все дуже-дуже складно, що Ви збираєтеся втілити в життя. На практиці мав декілька схожих випадків, але вони завершилися невдачами. Якщо Ви тільки потребуєте оперативного втручання, шанси на визнання Вас за таких умов тимчасово непридатним дорівнюють нулю. ВЛК буде направляти Вас на оперативне лікування і тільки після цього Ви отримаєте тимчасову непридатність, орієнтовно на 1-2 місяці.

    Якщо не погоджуватися на оперативне лікування - поставлять придатний або в найкращому випадку - "придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони".

    Проведення оперативного лікування та ВЛК: в чому проблеми?

    Навіть погодившись на операцію та її проведення, Ви повинні розуміти, що:

    "3.8. ...

    Постанови ВЛК ТЦК та СП у формулюванні «Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)» не пізніше п’ятиденного строку з дня закінчення медичного огляду, направляються з метою контролю до ВЛК обласних (Київського та Севастопольського міських) ТЦК та СП...".

    Тобто, отримавши тимчасову непридатність строком на 1 місяць, по суті, весь цей строк Ваш висновок буде "десь ходити" в пошуках свого затвердження. Скоріше за все, на руки до цього часу довідки ВЛК Ви не отримаєте, відповідно ні з чим буде їхати на кордон. Окрім того, на пунктах перетинання кордону вимагають у таких випадках військово-обліковий документ. До кінця не зрозуміло, чи маєте Ви його?

    Враховуючи все вищезазначене в сукупності, розцінюю успіх запланованого не більше 15 %. Але бажаю Вам, аби все вийшло.

    З повагою!

    • Євгеній Клиент месяц назад

      Планував би зразу зробити операцію, і після цього йти вже на ВЛК з документами, З військово-обліковими документами все добре,

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Так, такий варіант можливо розглянути. Отримаєте 100 % тимчасову непридатність, але не більше, ніж на 2 місяці. Головне - витребувати довідку ВЛК. Якщо під час проходження ВЛК вона буде у Вас в руках, намагайтеся зробити фото або ксерокопію. Трапляється, що за результатами ВЛК таку довідку взагалі не видають.

    Остропольський Василь Леонідович

    Вам краще звернутись до медичного експерта зі всіма медичними документами, і вже на підставі його висновку звернутись до юриста/адвоката


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України