Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 16 февраля 2020, вопрос №11091 300₴

Проблемы с имгрантом

Я гражданин Украины моя жена гражданка Армении официально расписались 2года назад но ниделали никаких документов ей ни вид ничего только расписались не успел за 3 месяца потом сказали что она должна покинуть страну на 3 месяца чтоб сделать ей вид на жительство вообщем сейчас спустя 2 года оплатили все штрафы она выехала из Украины сейчас узнали что она беременная и я хочу чтоб моя жена была рядом со мной под моим присмотром так как там она у своего дяди живёт родители ее тоже в другой стране есть какие-нибудь варианты чтоб я смог привезти свою жену к себе на Украину?

Ответы юристов (6)

    Киншов Дмитрий Сергеевич

    Добрий ранок.

    Законодавство України передбачає два порядки перетину кордону і перебування на її території з точки зору тривалості:

    • за візою - для громадян з візовим порядком в’їзду. Тривалість такого перебування визначається у самій візі, проте воно не може перевищувати 90 днів (відповідно до Правил оформлення віз, затверджених постановою КМУ від 01.03.2017 року за номером 118). Крім цього, віза встановлює і так званий візовий коридор, яким передбачені часові рамки для в’їзду і перебування;
    • за паспортом - для іноземних громадян з безвізовим режимом перетину кордону. Як і у випадку з візами, тривалість перебування за загальним правилом не може перевищувати 90 днів, проте візовий коридор відсутній. Натомість для громадян безвізових країн передбачене правило 90/180, відповідно до якого за останні півроку особа може провести в країні не більше 3 місяців.

    Тобто, оскільки Вами було порушено строки перебування на території України, Ви сплатили відповідний штраф, та особа відповідно повинна була виїхати з території України, оскільки зараз у неї немає правових підстав перебувати в України.

    Ви мали право до моменту спливу строку перебування Вашої жінки в Україні звернутися до міграційної служби з метою продовження її строку перебування, але потрібно було навести відповідні підстави.

    Отже, потрібно буде чекати, коли жінка буде знову право мати в'їзду в Україну, після чого потрібно буде оформляти документи на постійне місце проживання.

    • Рома Клиент 4 года назад

      Это и я знаю суть вопроса есть варианты заехать на Украину раньше чем эти 90 дней

      • Киншов Дмитрий Сергеевич
        66.7%

        Ні. Потрібно чекати 90 днів, після чого одразу оформляти постійне місце проживання.

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Рома, добрий день.

    На жаль, заїхати раніше ніж через 90 днів ваша дружина не зможе.

    Враховуючи, що між Україною та Арменією діє безвізовий режим, то після спливу цього терміну ваша дружина зможе заїхати лише на 90 днів, а після чого повинна знову покинути Україну.

    А тому, щоб у вашої дружини були законні підстави для довгострокового перебування в Україні (більше ніж 90 днів), їй обов'язково необхідно отримувати ВНЖ.

    Для цього їй спочатку необхідно отримати в консульській установі у Вірменії Візу типу D.

    Для отримання Візи типу D, необхідно подати такі документи до консульської установи за кордоном:

    Паспорт іноземця;

    Нотаріальний переклад паспорта;

    Копія паспорта чоловіка/дружини;

    Ноаріальна копія свідоцтва про реєстрацію шлюбу;

    Візова анкета;Інструкція (для підготовки клієнта до співбесіди в консульстві);

    1 фотографія 3,5 х 4,5 матова;

    Довідка з банку з мокрою печаткою та інформацією про залишок на особовому рахунку іноземця.

    На місці клієнт оплачує консульський збір.

    Термін виконання етапу: 10 робочих днів - Віза типу D.

    2) Після отримання Візи типу D, ваша дружина приїжджає в Україну і подає документи на отримання ВНЖ за вашим місцем реєстрації.

    Для отримання ВНЖ на підставі шлюбу вона у вашій присутності подає такі документи:

    Паспорт іноземця;

    • Нотаріальний переклад паспорта іноземця;
    • Оригінал і копія паспорта чоловіка/дружини;
    • Оригінал та нотаріальна копія свідоцтва про реєстрацію шлюбу;
    • Страхування на один рік;
    • Клопотання приймаючої сторони;
    • ІПН (при наявності);
    • Квитанція про оплату арбітражного збору.

    Подача документів до Міграційної служби через ДП «Документ» - займає до 3 годин. Також при подачі документів, іноземця фотографують і знімають відбитки пальців в Демографічний реєстр.

    Через 15 робочих днів (на практиці - через 1 місяць) на номер, який був зазначений в базі, приходить смс про готовність ВНЖ. Після отримання смс, іноземець може отримати готовий ВНЖ.

    Всього доброго. Сподіваюсь, що Вам допоміг.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Нажаль, для Вашої дружини перетнути кордон раніше ніж за 90 -то днів не вийде, адже для цього необхідно спочатку отримати спеціальну візу у консульстві , а потім дозвіл на постійне проживання - ця процедура має тривалий період.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України