Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 30 мая 2024, вопрос №110963 750₴

Діагноз Е88.2 Генералізований ліпоматоз та можливість списання з військового обліку

Доброго дня!
Мені поставили діагноз Е88.2 Генералізований ліпоматоз. Наявність великої кількості ліпом (різного розміру) на руках, животі, спині, ногах в області тазу. Виходячи з оновленого наказу МОУ №402 не зрозуміло чи можу я отримати відстрочку від мобілізації чи навіть спиання з обліку через це тяжке орфанне захворювання?
В принципі про це захворювання мало інформації. Не ясно яка може бути реакція у лікаря під час ВЛК.

Дякую за консультацію!

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Під час дії правового режиму воєнного стану кожний військовозобов’язаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, офтальмологом, оториноларингологом, а за медичними показаннями - і лікарями інших спеціальностей.

    Перед оглядом військовозобов’язаних їм проводиться загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, серологічний аналіз крові на: антитіла до вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), поверхневий антиген до вірусу гепатиту «В» (HbsAg), загальні антитіла до вірусу гепатиту «С» (anti-HCV), реакція мікропреципітації з кардіоліпіновим антигеном або загальні антитіла до блідої трепонеми (RW); визначається група крові та резус-належність, проводяться рентгенологічне обстеження органів грудної клітки, ЕКГ. Особам старшим 40 років обов’язково проводиться вимір внутрішньоочного тиску, дослідження крові на цукор. Інші дослідження проводяться за показаннями.

    Направлення для проведення вказаних лабораторних та інструментальних досліджень може здійснюватися лікарями із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, які залучаються для проведення медичного огляду військовозобов’язаних.

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Під час дії правового режиму воєнного стану кожний військовозобов’язаний прибуває на медичний огляд ВЛК з результатами рентгенологічного обстеження органів грудної клітки.

    ЕКГ виконується після 40-річного віку та за наявності медичних показань. Інші лабораторні та інструментальні дослідження виконуються за показанням.

    До початку проведення медичного огляду ТЦК та СП отримує дані від органів соціального забезпечення щодо осіб з інвалідністю.

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10 Положення № 402), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Якщо військовозобов’язаний під час призову на військову службу, збір, а також чергового огляду з метою обліку визнаний таким, що потребує лікування (відстрочки від призову на військову службу, збір), то лікар - член ВЛК ТЦК та СП направляє військовозобов’язаного на отримання відповідних медичних послуг. Після закінчення лікування військовозобов’язаний оглядається ВЛК ТЦК та СП.

    У спірних та складних випадках право на винесення остаточного рішення залишається за ЦВЛК.

    До моменту проходження ВЛК ТЦКСП, я рекомендую пройти комплексне медичне обстеження, мати медичні висновки про хронічні хвороби, виписки та інші медичні документи, що характеризують Ваш стан здоров’я.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Зазначений Вами діагноз вказаний у статті 13 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1) та в Поясненнях щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2)

    До статті 13 включено: усі хвороби щитоподібної залози (за виключенням новоутворень) Е00-Е07; усі типи цукрового діабету та інших порушень регуляції глюкози Е10-Е16; порушення інших ендокринних залоз Е20-Е35; недостатнє та надмірне харчування, порушення обміну речовин (усі види ожиріння, функціональна гіпербілірубінемія, ліпоматоз) та інші Е40-Е90

    а) зі значними порушеннями функцій - Непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з помірними порушеннями функцій - Придатність до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) з незначними порушеннями функцій; за наявності об’єктивних даних без порушень функцій - Придатність

    г) стани після перенесених гострих захворювань або хірургічного лікування з приводу хвороб ендокринної системи та прирівняних станів - Тимчасова непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків

    Тобто, якщо у Вас діагностовано ліпоматоз, але він не приносить дискомфорту або ускладнень - тоді Вас визнають придатним до військової служби. Якщо ліпоми при зростанні стискають життєво важливі органи – горло, кровоносні судини, нервові закінчення - тоді висновок ВЛК буде залежати від небезпеки, які становлять ліпоми

    Перш за все Вам потрібно, щоб Ваші діагнози були підтверджені належними медичними документами. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста”, історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, все буде залежати від вашого фізичного стану, яке лікування ви проходите, які ліки ви приймаєте, як часто повинні спостерігатись у лікаря. Для проходження ВЛК беріть з собою всі ваші медичні документи, історію хвороби та інше. рекомендую, проаналізувати вашу придатність з вашим профільним лікарем.!

    Стаття 13

    Включено: усі хвороби щитоподібної залози (за виключенням новоутворень) Е00-Е07; усі типи цукрового діабету та інших порушень регуляції глюкози Е10-Е16; порушення інших ендокринних залоз Е20-Е35; недостатнє та надмірне харчування, порушення обміну речовин (усі види ожиріння, функціональна гіпербілірубінемія, ліпоматоз) та інші Е40-Е90

    а) зі значними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з помірними порушеннями функцій

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) з незначними порушеннями функцій; за наявності об’єктивних даних без порушень функцій

    Придатні

    г) стани після перенесених гострих захворювань або хірургічного лікування з приводу хвороб ендокринної системи та прирівняних станів

    Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків

    Стаття 13: медичний огляд громадян та військовослужбовців під час визначення ступеня придатності до військової служби, до навчання у ВВНЗ проводиться після стаціонарного обстеження в умовах спеціалізованого закладу охорони здоров’я (установи). У разі виявлення вузлового зоба (вузол більше 1 см в діаметрі) виконується пункційна біопсія щитоподібної залози під контролем УЗД та цитологічне дослідження біоптату. Якщо відсутні дані про новоутворення, огляд проводиться за пунктом «в».

    1) до пункту «а» належать:

    тяжка форма цукрового діабету: інсулінозалежний з лабільним перебігом (часті, більше двох, кетоацидотичні або гіпоглікемічні стани), наявністю ускладнень (проліферативна стадія ретинопатії, генералізована симетрична полінейропатія, хронічна сенсорно-моторна або автономна нейропатія, нефропатія в стадії протеїнурії більше 0,5 г/добу та розвитком ниркової недостатності, макроангіопатія) або наявністю потреби в застосуванні більше 60 одиниць інсуліну на добу для досягнення стану субкомпенсації вуглеводного обміну;

    рецидивуючий тиреотоксикоз важкого ступеня (схуднення, екзофтальм, задуха у спокої, частота пульсу більше 120 ударів на хвилину та порушення серцевого ритму);

    тяжкі форми гіпотиреозу, що потребують призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні 125 мкг на добу та більше;

    нецукровий діабет, що потребує постійного проведення замісної терапії.

    До цього пункту належать також усі хвороби залоз внутрішньої секреції (гіпофізу, наднирників, паращитоподібної та статевих залоз), які супроводжуються відповідними клінічними проявами та відхиленнями в лабораторних показниках; потребують тривалого (більше 1 року) патогенетичного лікування.

    2) до пункту «б» належать:

    цукровий діабет середньої тяжкості: наявність ускладнень (непроліферативна стадія ретинопатії, дистальна нейропатія з больовим синдромом, мікро- та макроангіопатія), яка потребує застосування до 60 одиниць інсуліну на добу для компенсації вуглеводного обміну або пероральних цукрознижуючих препаратів;

    тиреотоксикоз середнього ступеня тяжкості (зниження ваги тіла більше 20 % початкової, тахікардія до 120 ударів на хвилину, характерні очні симптоми);

    захворювання щитоподібної залози з гіпотиреозом середнього ступеня тяжкості, що потребує призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні від 75 до 124 мкг на добу;

    аліментарне ожиріння III ступеня.

    До цього пункту належать також захворювання залоз внутрішньої секреції з помірним порушенням функції.

    3) до пункту «в» належать:

    цукровий діабет легкого ступеня: відсутність ускладнень, компенсація досягається дотриманням дієти та модифікацією способу життя;

    захворювання щитоподібної залози з легким (зворотнім) перебігом тиреотоксикозу (легка неврозоподібна симптоматика, зниження толерантності до фізичного навантаження, тахікардія з частотою пульсу до 100 ударів на хвилину);

    захворювання щитоподібної залози з гіпотиреозом легкого ступеня, що потребують призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні до 75 мкг на добу;

    дифузний та вузловий зоб 1-3 ступеня без порушення функцій щитоподібної залози;

    гіпоталамічний синдром нейроендокринної форми (ожиріння, артеріальна гіпертензія, порушення толерантності до вуглеводів, наявність стриїв на тулубі, кінцівках);

    аліментарне ожиріння I-II ступеня;

    порушена толерантність до вуглеводів;

    прооперовані з приводу гінекомастії із сприятливим результатом.

    До цього пункту належить також функціональна гіпербілірубінемія з постійним підвищенням білірубіну більше ніж 30 ммоль/л.

    З метою ранньої діагностики порушення вуглеводного обміну та цукрового діабету для проведення тесту обстежуваний приймає внутрішньо сухий порошок глюкози, розчинений в 250 мл води з розрахунку 1 г сухого порошку на 1 кг маси тіла, але не більше 100 г.

    Таблиця 1

    Інтерпретація результатів дослідження на основі критеріїв ВООЗ (2003 рік)

    Оцінка результату дослідження

    Концентрація глюкози в капілярній крові (ммоль/л)

    натщесерце

    через 120 хвилин

    1

    2

    3

    Норма

    5,5

    < 7,8

    Порушена толерантність до глюкози

    < 6,1

    7,8 але < 11,1

    Цукровий діабет

    6,1

    11,1

    У разі дослідження вмісту цукру в крові за іншими методиками враховуються відповідні норми для зазначених методик.

    При рівні глюкози венозної крові натще >7,0 ммоль/л (при дворазовому вимірюванні) або >11,1 ммоль/л протягом дня встановлюється діагноз цукрового діабету та тест толерантності до глюкози не проводиться.

    4) до пункту «г» належать стани після хірургічних втручань на щитоподібній залозі, курсу радіойодотерапії, інших ендокринних залозах при нормалізації їх функцій після лікування. За цим самим пунктом оглядаються військовослужбовці за контрактом, які перенесли гострі та підгострі тиреоїдити та стани після стаціонарного лікування з приводу вперше виявленого цукрового діабету 1-го типу, тиреотоксикозу.

    При ожирінні іншого походження огляд за графами I-III Розкладу хвороб цього Положення проводиться залежно від тяжкості перебігу основного захворювання за відповідними cтаттями Розкладу хвороб.

    Особи з незбалансованим харчуванням та фізичним розвитком (конституціональна високорослість) оглядаються за статтею 82 Розкладу хвороб.

    Таблиця 2

    Рекомендована вага тіла в кілограмах та її діапазон залежно від зросту(в осіб віком 18-25 років)

    Зріст (у см)

    Недостатнє харчування (у кг)

    Рекомендована вага тіла (у кг)

    Надмірне харчування (у кг)

    Ожиріння I ст. (у кг)

    Ожиріння II ст. (у кг)

    Ожиріння III ст. (у кг)

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    150

    42-44

    44-52

    52-62

    62-67

    68-79

    79-90

    152

    43-45

    46-53

    53-63

    64-69

    69-81

    81-92

    154

    44-46

    46-54

    55-65

    65-71

    71-83

    83-95

    156

    45-47

    47-56

    56-67

    67-73

    73-85

    85-97

    158

    46-48

    49-57

    57-69

    69-75

    75-87

    87-100

    160

    48-50

    50-59

    59-70

    70-77

    77-90

    90-102

    164

    50-52

    52-62

    62-74

    74-80

    80-94

    94-107

    166

    51-54

    54-63

    63-76

    76-82

    83-96

    96-110

    168

    52-55

    55-65

    65-78

    78-85

    85-99

    99-113

    170

    54-56

    56-66

    67-79

    80-87

    87-101

    101-116

    172

    55-57

    58-68

    68-81

    81-88

    89-103

    103-118

    174

    56-59

    59-69

    70-83

    83-91

    91-106

    106-121

    176

    57-60

    60-71

    71-85

    85-93

    93-108

    108-124

    178

    59-62

    62-73

    73-87

    87-95

    95-111

    111-126

    180

    60-63

    63-74

    75-89

    89-97

    97-113

    113-130

    182

    61-64

    65-76

    76-91

    91-99

    99-116

    116-132

    184

    63-66

    66-78

    78-93

    93-101

    101-118

    118-135

    186

    64-68

    68-79

    79-95

    95-103

    104-121

    121-138

    188

    65-69

    69-81

    81-97

    97-106

    106-124

    124-141

    190

    67-70

    70-82

    83-99

    99-108

    108-126

    126-144

    192

    68-72

    72-85

    85-101

    101-110

    110-129

    129-147

    194

    70-73

    73-86

    87-103

    103-112

    113-132

    132-150

    196

    71-75

    75-88

    88-106

    106-115

    115-134

    134-154

    198

    73-76

    76-90

    90-108

    108-118

    118-137

    137-157

    200

    74-78

    78-92

    92-110

    110-120

    120-140

    140-160

    Для оцінки стану харчування використовувати індекс маси тіла (далі - ІМТ), який визначається шляхом відношення величини маси тіла (кг) до квадрату величини зросту в метрах.

    Відповідно до ІМТ слід користуватися такими показниками:

    недостатнє харчування - < 18,5;

    рекомендована вага тіла - 18,5-24,9;

    надмірне харчування - 25-29,9;

    ожиріння I ст. - 30-34,9;

    ожиріння II ст. - 35-39,9;

    ожиріння III ст. - 40.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Олександре!

    Для того, аби Вас визнали непридатним до проходження служби з виключенням з обліку перебіг Вашої хвороби повинен мати значні порушення фукцій організму.

    Більшість ліпом, розташованих під шкірою, не загрожують здоров'ю або життю. Найнебезпечнішими вважаються ліпоми головного та спинного мозку, а також внутрішніх органів. Великі ліпоми в ділянці шлунково-кишкового тракту можуть стати причиною закупорки, кровотечі та інших серйозних ускладнень. Ліпоми серця можуть спровокувати розвиток аритмії та емболії. Ліпоми в області спинного мозку можуть здавлювати його та викликати біль та неврологічні порушення, такі як оніміння рук та ніг, м'язова слабкість, проблеми з сечовипусканням тощо.

    Тобто, якщо Ваше захворювання не несе небезпеки Вашому здоров'ю, то з обліку Вас не виключать. Як Ви себе почуваєте? Який дискомфорт приносить Вам дана хвороба? Що спричинило її? Можливо Ви маєте додаткові хвороби внаслідок яких виникнуло дане захворювання?

    З приводу відстрочки, то останню Вам може надати лише тимчасова непридатність строком від 1 до 6 місяців, наприклад, за умови оперативного втручання з приводу видалення ліпом, якщо, звісно, для цього існують показання профільного лікаря.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас!

    Мені поставили діагноз Е88.2 Генералізований ліпоматоз. Наявність великої кількості ліпом (різного розміру) на руках, животі, спині, ногах в області тазу. Виходячи з оновленого наказу МОУ №402 не зрозуміло чи можу я отримати відстрочку від мобілізації чи навіть спиання з обліку через це тяжке орфанне захворювання?В принципі про це захворювання мало інформації. Не ясно яка може бути реакція у лікаря під час ВЛК.

    Дійсно, згодний з колегами у складності предметної відповіді на Ваші питання. Загалом такі питання не вирішуються подібним чином. Для більш-менш професійної відповіді, ми повинні хоча б бачити Ваші медичні документи. Слова, вирвані з контексту, без аналізу результатів інструментальних методів дослідження, не варті взагалі нічого. Тому треба аналізувати Ваші медичні документи, зокрема про порушення функцій, вплив ліпом на стан здоров'я та виконання органами своїй функцій.

    Також варто пам'ятати, що рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керуєтьсяПоложенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402. Юристи не лікарі та не мають права давати точні прогнози щодо того чи іншого заключення. Очевидно, що Ваше захворювання належить до статті 13 Розкладу хвороб.

    Стаття 13

    Включено: усі хвороби щитоподібної залози (за виключенням новоутворень) Е00-Е07; усі типи цукрового діабету та інших порушень регуляції глюкози Е10-Е16; порушення інших ендокринних залоз Е20-Е35; недостатнє та надмірне харчування, порушення обміну речовин (усі види ожиріння, функціональна гіпербілірубінемія, ліпоматоз) та інші Е40-Е90

    а) зі значними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з помірними порушеннями функцій

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) з незначними порушеннями функцій; за наявності об’єктивних даних без порушень функцій

    Придатні

    г) стани після перенесених гострих захворювань або хірургічного лікування з приводу хвороб ендокринної системи та прирівняних станів

    Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків

    Тобто вся справа в порушенній функцій та прояві захворювання. Також варто консультуватися з лікарями, у даній ситуації бажано з ендокринологом, але можливо і з лікарем загальної медицини. Ось такі справи.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України