Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 02 июня 2024, вопрос №111196 500₴

Перетин кордону, якщо тимчасово непридатний, чи потрібен qr код?

Доброго дня, скажіть будь -ласка, чи потрібен QR код для перетину кордону багатодітному батьку, дружина якого має 3-тю групу інвалідності, плюс з довідкою військово- лікарської комісії, що він тимчасово непридатний і потребує лікування 2 місяці. У військоматі сказали, що qr код дадуть тільки після повторної комісії через 2 місяці.
Дякую

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    30%

    Доброго дня, Вікторе!

    Згідно Постанови КМУ від 27 січня 1995 року №57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України" (з останніми змінами, внесеними Постановою №562 від 17.05.2024 року) Ви маєте право на виїзд з України за однією із визначених в ній підстав.

    У Вашому випадку такою підставою може бути, наприклад, інвалідність дружини.

    "2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність;".

    Що стосується наявності військово-облікового документу на контрольному пункті пропуску через державний кордон України, то у зв'язку з останніми змінами в законодавстві Ви тепер повинні мати його при собі обов'язково.

    Відповідно до пункту 49 Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період» перевіряти військово-облікові документи мають право:

    "У період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    Крім того, у пункті 51 наведеної вище Постанови зазначається:

    "Перевірка військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років може здійснюватися:

    у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України — представниками органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби;"

    Тепер про обов'язковість штрих-коду у Вашому ВОД під час перетинання кордону...

    Одразу хочу звернути Вашу увагу не те, що після того, як Кабмін затвердив нові форми військових квитків, фізичний штрих-код вклеюють до військово-облікового документа повсякмісно. Проте це відбуватиметься до того часу, поки не з’явиться можливість створення електронних ВОД у застосунку "Резерв+". Отже до міри можна сказати, що штрих-код - це явище тимчасове. Тому у пункті 51 Постанови КМУ від 16.05.2024 року і і наведена згадка про так званий ВОД в електронній формі.

    Слід також підкреслити, що обов'язкова наявність штрих-коду у ВОД під час перетину кордону прямо законом ніде не передбачена. Проте слід визнати, що прикордонники в багатьох випадках звертають на його відсутність увагу і використовують це, як формальний привід для відмови у пропуску через кордон. Ця вимога однозначно незаконна!

    Як варіант, можна спробувати перетнути кордон в іншому пункті пропуску, але не виключено, що і там Ви зіткнетесь з аналогічною проблемою.

    Звичайно, згадану мною і цілком надуману підставу для відмови у виїзді з боку прикордонників можна оскаржити, але чи буде Вам легше від того, якщо Ви матимете таке право на оскарження, але не зможете виїхати? Велике питання!

    Тому, про всяк випадок, рекомендую Вам все ж таки по можливості звернутись до ТЦК та вклеїти такий фізичний штрих-код до свого ВОД. Тим більше, що з Вашим набором підстав для відстрочки це буде цілком безпечно.

    У разі ж, якщо Ви надумаєте перетинати кордон без штрих-коду і отримаєте відмову на цій формальній підставі, Ви повинні пам'ятати, що для оскарження рішень працівників ДПСУ є певний алгоритм дій:

    По-перше, на всі відмови Держприкорджон служби треба вимагати пісьмового підтвердження.

    По-друге, згідно з роз’ясненнями самої Держприкордонслужби України та відповідно до статті 23 Закону України “Про доступ до публічної інформації” рішення, дії чи бездіяльність органів ДПС можуть бути оскаржені до Голови Державної прикордонної служби України, вищого органу або суду..

    По-третє, згідно ст. 14 Закону України Про прикордонний контроль від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    …Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом...".

    Відповідно до статті 24 Закону України “Про доступ до публічної інформації” відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації несуть особи, винні у вчиненні таких порушень за:

    відмову в задоволенні запиту на інформацію;

    відстрочку задоволення запиту на інформацію;

    ненадання відповіді на запит на інформацію;

    надання недостовірної або неповної інформації;

    несвоєчасне надання інформації;

    невиконання органами Держприкордонслужби обов'язку оприлюднювати інформацію відповідно до статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації”;

    інші рішення, дії чи бездіяльність органів Держприкордонслужби, що порушили законні права та інтереси запитувача.

    Особи, на думку яких їхні права та законні інтереси порушені органами Держприкордонслужби, мають право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди в порядку, визначеному законом.

    Оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів Держприкордонслужби до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.

    По-четверте, телефони Держприкодонслужби, які можуть згодитись в таких випадках!

    1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ)

    - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА»)

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

    Нарешті, по-п’яте, прикордонники зобов’язані надавати консультації в телефонному режимі у пунктах пропуску за такими номерами:

    (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);

    (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );

    (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);

    (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);

    (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);

    (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);

    (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    24%

    Доброго дня!

    Який у Вас військово-обліковий документ?

    Штрихкод - номер запису в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Вам повинні були відразу його вклеїти, адже його наявність не залежить від ВЛК чи відстрочки.

    КМУ у своїй постанові 559 затвердив нову форму форму військово-облікового документу, яка передбачає наявність штрих-коду, але у військових квитках або тимчасових посвідчення військовозобов’язаного штрих код не передбачався.

    Згідно Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633-IX військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Отже, штрихкод для перетину кордону не потрібен.

    Проте, прикордонники по надуманим причинам можуть його вимагати та заборони виїзд, у такому випадку Ви можете:

    • звернутись в ЦНАП та отримати Витяг з реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів або
    • звернутись до ТЦК із заявою про вклеїння штрихкоду.
    У Вас аж 3 підстави для перетину кордону - як тимчасово непридатний, як батько 3 дітей, як супроводжуючий дружину з інвалідністю, тому Вам повинні дозволити виїзд, якщо у Вас на руках додатково буде Витяг з реєстру військовозобов'язаних.

    Якщо будете виїзжати як тимчасово непридатний Вам необхідні такі документи:

    1. Закордонний паспорт

    2. Затверджена довідка ВЛК про тимчасову нпридатність

    3. Військово-обліковий документ

    Якщо будете виїзжати як батько трьох Вам необхідні такі документи:

    1. Закордонний паспорт

    2. Свідоцтво про шлюб

    3. Свідоцтва про народження Ваших дітей

    4. Військово-обліковий документ

    Якщо будете виїзжати як супроводжуючий дружину з інвалідністю Вам необхідні такі документи:

    1. Закордонний паспорт

    2. Свідоцтво про шлюб

    3. Документ про інвалідність дружини (посвідчення про соцдопомогу, пенсійне посвідчення, довідка про отримання пільг)

    4. Військово-обліковий документ

    Якщо Вам прикордонники не дозволяють перетнути кордон по надуманим причинам Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити Вам можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Або Ви зможете спробувати перетнути кордон на іншому пункті пропуску.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Наявність штрих-коду законодавством не передбачено.

    Основний документ, що врегульовує порядок виїзду є Правила перетинання державного кордону громадянами України.

    У Вас повинен бути дійсний військово- обліковий документ, що відповідає вимогам законодавства України.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    30%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня, скажіть будь -ласка, чи потрібен QR код для перетину кордону багатодітному батьку, дружина якого має 3-тю групу інвалідності, плюс з довідкою військово- лікарської комісії, що він тимчасово непридатний і потребує лікування 2 місяці. У військоматі сказали, що qr код дадуть тільки після повторної комісії через 2 місяці.

    На кордоні Вам бажано мати актуальний військово-обліковий документ, це головне, з відміткою про надання Вам відстрочки від мобілізації. За протилежним умов, у виїзді можуть відмовити. Але теоретично Вам підходить одразу 2 підстави для оформлення відстрочки.

    Але потрібно визнати, що питання перетинання державного кордону, принаймні до 18 травня 2024 року, кардинально відрізняються від підстав оформлення відстрочки від мобілізації.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    ...

    особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність.

    ...

    2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

    Якою взагалі є тенденція та що робити, коли Вам відмовляють?

    1. Підготуватися заздалегідь (сформувати чітку правову позицію, орієнтовану на постанову КМУ № 57), за потреби роздуркувати нормативно-правовий акт, бути готовим відстоювати свої права). Не зайвим буде супровід юриста (адвоката) в офлайн або онлайн режимі.

    2. Багато в чому успіх залежить навіть від конкретної зміни прикордонників та відповідної посадової особи.

    3. По можливості - намагайтеся перетинати кордон в денну пору доби, аби працівники ДПСУ не мали змоги обгрунтувати відмову як неможливість перевірки Ваших документів.

    4. Беріть із собою якомога більшу кількість документів (виписки, медичні документи, посвідчення тощо). При змозі спробуйте документально оформити мету виїзду за кордон (особливо стосується тих, хто здійснює супровід особи з інвалідністю або особи, яка потребує постійного стороннього догляду).

    5. Відмова у перетині кордону на одному пункті не забороняє Вам спробувати виїхати через інший, у тому числі за наявності письмової відмови, оформленої у порядку статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль".

    Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    16%

    Доброго дня, ваше питання врегульовано правилами перетину кордону. Мати штрих-код не обов'язково, а ось військовий квиток бажано. Бо доїхати до кордону без нього може стати проблемою.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність;

    Для перетину кордону вам потрібно мати такі документи:

    Закордонні паспорти

    Свідоцтво про шлюб

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда жінки

    Ваш Військовий квиток

    2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

    Для перетину кордону з приводу утримання трьох дітей віком до 18 років вам потрібно мати такі документи:

    Закордонні паспорти

    Свідоцтво про шлюб

    Свідоцтво про народження дітей

    Ваш Військовий квиток

    Для оперативного реагування на інформацію про події на державному кордоні та надання консультацій громадянам функціонує гаряча лінія Державної прикордонної служби України:

    • +38 (044) 527-63-63 – міський номер (для дзвінків із України та з-за кордону за тарифами операторів зв’язку);
    • 1598 – багатоканальний номер (для безкоштовних дзвінків з мережі фіксованого зв’язку та абонентів операторів мобільного зв’язку на території України).

    Громадяни можуть звертатися із зауваженнями, скаргами та пропозиціями щодо діяльності Держприкордонслужби, питаннями щодо перетину кордону та зауваженнями під час цього процесу тощо.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України