Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

09 июня 2024, вопрос №111954 500₴

Виїзд за кордон тимчасово непридатного на 2 місяці

Доброго дня,
Підкажіть, будь ласка, чи має чоловік право виїзду за кордон при наявності віськового квитка з він-номером(оновлений) та справки ВЛК, в якій вказано "тимчасово непридатний за ст. 23 з переоглядом через 2 місяці"

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Ігоре!

    Відповідно до роз'яснень ДПСУ такі чоловіки мали право на перетин кордону за наявності ВОД та довідки ВЛК із зазначенням дати наступного переогляду.

    Проте, вже близько тижня, роз'яснення ДПСУ з приводу Перетину кордону громадянами України відсутні. Скорше за все, це пов'язано із змінами до Правил перетину кордону, які можливі найближчим часом у зв'язку зі зміною мобілізаційного законодавства.

    У самій же Постанові КМУ № 57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text зазначено:

    Відповідно до пункту 2-6:

    "У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил".

    До змін у статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" норма Закону виглядала наступним чином:

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    Після 18 травня вищезгадана норма виглядає так:

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    Отже, теоретично можливо, що особам, які мають тимчасову непридатність строком до 6 місяців не буде дозволений виїзд за кордон.

    Ви дзвонили на гарячу лінію ДПСУ для отримання консультації з приводу Вашого питання?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    На жаль, чоловіку можуть заборонити перетин кордону як тимчасово непридатного, адже термін тимчасової непридатності у нього менше 6 місяців.

    Підстава для виїзду - пункт 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

    Згідно пункту 2 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    На пункті пропуску чоловік повинен надати:

    1. Військовий квиток зі штрихкодом.

    2.Довідку ВЛК про тимчасову непридатність не менше ніж на 6 місяців, яка затверджена обласною ВЛК

    Додатково чоловік можете взяти в ЦНАП - Витяг з реєстру військовозобов'язаних, де вказано, що в нього відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації.

    Рекомендую звернутися із запитом до ДПСУ щодо роз'яснення перетину кордону тимчасово непридатними. https://dpsu.gov.ua/ua/info/ Відповідь Вам повинні надати протягом 5 днів.

    Також можте зателефонувати у службу "Довіра" - 1598 (для мобільних телефонів)

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України