Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

10 июня 2024, вопрос №111968 350₴

Вопрос по поводу посещения Украины с двумя гражданствами, включая русское

хлопець має два громадянства швейцарське та російське. Останні 10 років проживає у Швейцарії. Треба зараз поїхати в Україну на тиждень. І ось питання, якщо він заїде за Швейцарським громадянством, чи не виникнуть проблеми? як ніяк російське зараз небезпечно.
Також питання, стосовно Тцк, якщо його затримають, також чи не буде це проблемою? І йому потрібно їхати у Запоріжжя, де на вокзалі перевіряють документи, чи виникнуть там також якісь проблеми?

Ответы юристов (6)

    Турчин Ярослав Олександрович

    ВІТАЮ ВАС, пані АНГЕЛІНА! Головне, щоб у нього українського громадянства не було і у паспорті Швейцарії не було записано, що він народився в Україні.

    Як правило це цілком безпечно. Про російське громадянство своє хай забуде і ніколи не каже, що воно є / було.

    Завчасно придумайте легенду, чому у нього прізвище, ім"я по батькові слов"янські, щоб не думали, що він якийсь агєнт спецслужб та таке інше. Легенду формуйте з урахуванням даних в паспорті (прізвище, ім"я та по батькові, місце народження, національність).

    По паспорту РФ не рекомендую приїздити, адже Ваш хлопець не Ходорковський і йому прикордонний коридор не буде замовляти Адміністрація (Офіс) Президента України.

    В іншому - він громадянин країни - члена ЄС і має законне право перебувати в Україні 90 днів, після чого виїхати.

    Проблем з виїздом не має бути. Звісно, якщо не враховувати певні людські фактори, як то хворобливі реакції у окремих прикордонників, які можуть мати місце на записи у паспорті - народився в Росії, національність - росіянин та таке інше.

    Можуть підозрювати також, що він громадянин України. Треба вести себе спокійно і пояснити іноземною мовою, що це не так.

    Продумати заздалегідь причину приїзду та термін.

    У разі проблем - бажано мати при собі телефон Консульства Швейцарії в Україні (яке не працює, якщо що в Україні, навіть у Львові, бо евакуювалося з України).

    Процитую офіційну інформацію з сайту Посольства Швейцарії в Україні (м. Київ):

    Поїздки в Україну з будь-якою метою перебування не рекомендуються.

    Громадяни Швейцарії, які потребують консульських послуг або іншої допомоги, можуть звернутися на гарячу лінію Федерального департаменту закордонних справ. Ви повинні розуміти, що Швейцарія може мати лише обмежені можливості для надання допомоги в надзвичайних ситуаціях, або взагалі не мати таких можливостей.

    Helpline FDFA тел. +41 800 24-7-365 / +41 58 465 33 33

    https://www.eda.admin.ch/countries/ukraine/uk/home...

    Приєднаюся до думки Посольства Швейцарії і щиро не рекомендую перебування в Україні в сучасних умовах, адже особа може бути безпідставно затримана, побита тощо. Були епізоди, що у Львові воєнкомат побив працівника посольства - іноземця, бо їм здалося, що у нього обличчя українське.

    Тож тут ніякі юристи Вам гарантій не дадуть, бо правові інститути в Україні діють лише формально і ніяких гарантій та інструментів захисту немає. Як бачите Консульство втекло з України і ніхто ніяку підтримку у разі чого не надасть.

    Тому, щиро раджу продумати чи дійсно та поїздка так потрібна і важлива. Адже по закону все ок., але неформальні ризики існують.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ангеліна!

    Якщо хлопець не є громадянином України, то проблем у разі в'їзду за паспортом громадянина ЄС в Україну в нього виникнути не повинно.

    Іноземці в'їжджають в Україну і виїжджають з України через пункти пропуску на державному кордоні за національним паспортом i у разі наявності візи, якщо інший порядок в'їзду не встановлено законодавством або міжнародними договорами України.

    Паспортний документ подається іноземцем та особою без громадянства для реєстрації у пункті пропуску через державний кордон посадовій особі Державної прикордонної служби. Реєстрація проводиться на термін не більш як 90 днів протягом 180 днів.

    Строк перебування іноземців та осіб без громадянства на території України, паспортні документи або документи, що підтверджують особу без громадянства, яких зареєстровано посадовою особою Державної прикордонної служби України, продовжується територіальними органами або підрозділами Державної міграційної служби України відповідно до Порядку продовження строку перебування та продовження або скорочення строку тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства на території України.

    https://switzerland.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/...

    Ваш хлопець має громадянство іншої країни, тому не бачу з якої б причини останнього затримували ТЦК. Військовий обов’язок не поширюється на іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно законодавства умови в'їзду в Україну іноземців в Україну наступні:

    Перше – особа має мати дійсний паспортний документ.

    Друге - має бути відсутнє рішення уповноваженого органу щодо заборони в'їзду на територію нашої держави.

    Третє – наявність в'їзної візи, якщо інше не передбачено законодавством України.

    Якщо з вищезазначеним все гаразд - питань не виникне.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо хлопець не має українського громадянства - тоді його не зможуть мобілізувати, адже військовий обов’язок не поширюється на іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні.

    Проте, якщо в паспорті громадянина Швейцарії буд вказано місце народження РФ - тоді цілком можливо, що хлопцем зацікавляться правоохоронні органи України.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    хлопець має два громадянства швейцарське та російське. Останні 10 років проживає у Швейцарії. Треба зараз поїхати в Україну на тиждень. І ось питання, якщо він заїде за Швейцарським громадянством, чи не виникнуть проблеми? як ніяк російське зараз небезпечно. Також питання, стосовно Тцк, якщо його затримають, також чи не буде це проблемою? І йому потрібно їхати у Запоріжжя, де на вокзалі перевіряють документи, чи виникнуть там також якісь проблеми?

    Якщо він не має українського громадянства, то на нього не поширюються вимоги щодо уточнення даних, мобілізації, проходження ВЛК і все подібне. Він взагалі не цікавий для наших ТЦК, Міноборони і так далі. Щодо практичного аспекту в'їзду на територію України, загалом проблем не має бути, але у його швейцарському паспорті може бути відмітка про народження на території рф. Це може зацікавити наші правоохоронні органи, у першу чергу працівників ДПСУ на самому пункті перетинання кордону.

    Проблем з перевіркою документів поза межами пункту пропуску, на вокзалах - не буде. Але раджу спілкуватися іноземною мовою.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, хлопець має два громадянства швейцарське та російське. Останні 10 років проживає у Швейцарії. Треба зараз поїхати в Україну на тиждень. І ось питання, якщо він заїде за Швейцарським громадянством, чи не виникнуть проблеми? як ніяк російське зараз небезпечно.

    Про його громадянство Росії ніхто не дізнається, якщо про це він не повідомить сам.

    Також питання, стосовно Тцк, якщо його затримають, також чи не буде це проблемою? І йому потрібно їхати у Запоріжжя, де на вокзалі перевіряють документи, чи виникнуть там також якісь проблеми?

    Враховуючи, що чоловік не має Українського громадянства, на нього не будуть діяти будь які обмеження на перетин кордону, а токож він не громадянин України томувін не військово забов'язаний, йрму не загрожеє мобілізація, та інші впливи працівників ТЦК. У разі ситуації, одразу повідомте, що ви громадянин іншої Держави.

    Тобто вам ні чого не загрожує.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України