Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 10 июня 2024, вопрос №111969 1150₴

Тимчасове посвідчення військовозобов'язаного: "Підлягає повторному медичному пересвідченню у 2023 р."

У тимчасовому посвідченні військовозобов'язаного вказано "Підлягає повторному медичному пересвідченню у 2023 р."

1. Чи є такий документ актуальним/валідним? Чи приймуть його, якщо представники ТЦК чи поліції на вулиці запитають документи військовозобов'язаного? Чи виникнуть проблеми з таким документом?

2. Чи зобов'язаний військовозобов'язаний сам прийти в ТЦК? Чи йому мали прийти повістка на пересвідчення?

3. Той факт, що військовозобов'язаний не пройшов медичне пересвідчення в 2023-му році, чи є це адміністративним правопорушенням?

Дякую

Ответы юристов (6)

    Турчин Ярослав Олександрович

    ВІТАЮ ВАС, пане ВЛАД!

    1. Так, такий документ є актуальним в частині підтвердження Вашого відношення до військової служби та перебування на військовому обліку.

    Розділ ІІ. Прикінцеві та перехідні положення Закону № 3633-IX (законопроект 10449, який вступить в силу з 18.05.2024 р.), у підпункті 12 пункту 2 Розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» пишуть наступне - 12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Але у будь-якому разі, якщо Ви ще досі не на фронті, то при зустрічі з ТЦК - Вам випишуть повістку до ТЦК. Звісно, якщо по базам ТЦК Ви не перебуваєте вже в розшуку як "уклоніст", що є підставою "бусифікації" (народний вислів, який означає затримання та доставку до ТЦК одразу ж в мікроавтобусі з цивільними номерами, які використовує ТЦК для доставки відловлених на вулицях громадян України в ТЦК або в інші приміщення чи будівлі тимчасового утримання та проходження ВЛК, бо люди на Західній і про таке вже розказують... що доправляють людей в невідому будівлю, яку охороняють військові з собаками, автоматами, і повною амуніцією, привозять туди лікаря, який реалізовує імітацію ВЛК).

    2. Точної відпові на це питання законодавство не дає. ТЦК буде наполягати на тому, що мали прийти самі. В будь-якому разі ТЦК цікавить не причини, а те, як би Вас мобілізувати. Все інше їм не цікаво і вони вважають несуттєвим у своїй діяльності.

    3. Так, непроходження нової ВЛК для підтвердження діагнозу, як я розумію обмежено придатний або непридатний до служби - може бути кваліфіковане за ст. 210 КУпАП "Порушення правил військового обліку". Але можна посилатися на те, що у такому разі Вам мали видати повістку.

    Водночас, повістка не є юридично значимим документом, тому тут питання дуже дуже спірне і в кожному індивідуальному випадку суд вирішує по-різному.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Владе!

    1. Чи є такий документ актуальним/валідним? Чи приймуть його, якщо представники ТЦК чи поліції на вулиці запитають документи військовозобов'язаного? Чи виникнуть проблеми з таким документом?

    Так, Ваш документ є актуальним. Щодо проблем, які можуть виникнути при первірці документів представниками ТЦК та поліції, то відповідно до статті 54 Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    2. Чи зобов'язаний військовозобов'язаний сам прийти в ТЦК? Чи йому мали прийти повістка на пересвідчення?

    Ви повинні були самостійно з'явитись до на переогляд ВЛК. ТЦК однозначно буде стояти на тому.

    3. Той факт, що військовозобов'язаний не пройшов медичне пересвідчення в 2023-му році, чи є це адміністративним правопорушенням?

    Так, це може бути розцінено, як адмінистративне порушення за статтею 210 КУпАП. Сума штрафу станом на зараз становить від 17000 грн. до 25500 грн.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    1. Чи є такий документ актуальним/валідним? Чи приймуть його, якщо представники ТЦК чи поліції на вулиці запитають документи військовозобов'язаного? Чи виникнуть проблеми з таким документом?

    Так, документ є чинним і питань до нього не буде зі сторони ТЦК.

    Згідно пункту 20 постанови КМУ № 1487 Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    • для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;
    • для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
    • для резервістів - військовий квиток.

    Згідно Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633-IX військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Проте, при перевірці ВОД Вам 100% вручать повістку на уточнення даних.

    2. Чи зобов'язаний військовозобов'язаний сам прийти в ТЦК? Чи йому мали прийти повістка на пересвідчення?

    Згідно стаття 22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" громадяни зобов’язані з’являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строк та місце, зазначені в повістці, для взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період, направлення для проходження медичного огляду.

    Згідно правил військового обліку військовозобов'язані повинні проходити медичний огляд та лікування в закладах охорони здоров’я згідно з рішеннями комісій з питань взяття на військовий облік, призовних комісій або військово-лікарських комісій районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки

    Згідно пунткту 3.1. глави 3 розділу II наказу МОУ 402 Медичний огляд військовозобов’язаних проводиться за рішенням керівників ТЦК та СП ВЛК ТЦК та СП на збірних пунктах районних (міських) ТЦК та СП або за місцем провадження медичної практики у закладах охорони здоров’я комунальної або державної форми власності лікарями, які включаються до складу ВЛК ТЦК та СП.

    Отже, з'явитися на ВЛК Ви повинні були за повісткою, а направити на ВЛК Вас може лише керівник ТЦК.

    3. Той факт, що військовозобов'язаний не пройшов медичне пересвідчення в 2023-му році, чи є це адміністративним правопорушенням?

    ТЦК можуть спробувати притягнути Вас до адміністративної відповідальності за статтею 210 або 210-1 КУпАП (штраф).

    Проте, під час розгляду справи про адміністративне правопорушення Ви можете зсилатись на законодавство та говорити, що самостійного обов'язку явитись до ТЦК у Вас не було, а пройти ВЛК можливо лише рішенням керівника ТЦК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно з п.п. 12 п.2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX

    військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Як наслідок Ваш ВОД є дійсним.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21 березня 2024 року № 3621-IX Громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Направлення на ВЛК військовозобов'язаного здійснюється ТЦКСП.

    А отже Ви повинні чекати відповідної повістки з ТЦКСП. Самостійно йти не потрібно.

    Зокрема, як обіцяють в МО, з 18.06.2024 року в застосунку Резерв+ з'явиться функція електронного направлення на ВЛК.

    Оскільки Ви не отримували направлення на ВЛК в 2023 році Ви не несете жодної адміністративної відповідальності.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    У тимчасовому посвідченні військовозобов'язаного вказано "Підлягає повторному медичному пересвідченню у 2023 р."1. Чи є такий документ актуальним/валідним? Чи приймуть його, якщо представники ТЦК чи поліції на вулиці запитають документи військовозобов'язаного? Чи виникнуть проблеми з таким документом?

    Так, Ваше ТП є дійсним у даній ситуації, хоч і прострочено ВЛК.

    Що підтверджує факт дійсності Вашого ВОД?

    1. Постанова КМУ від 30.12.2022 № 1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" більше не передбачає форм належних ВОД.

    Раніше пункт 20 мав наступний вигляд:

    "...20. Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток..."

    2. Постанова Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", де сказано, що:

    "...Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа...".

    3.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    ...

    12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Даний документ є дійсним, але проблема взагалі не в ньому. Основна Ваша проблема - прострочений ВЛК, який одразу побачать працівники ТЦК та СП на вулиці або в будь-якому місці. Втім, це може бути приводом лише для вручення Вам повістки про явку до ТЦК. Погодьтеся - зараз це найоптимальніший варіант.

    2. Чи зобов'язаний військовозобов'язаний сам прийти в ТЦК? Чи йому мали прийти повістка на пересвідчення?

    Ви повинні були з'явитися самі, адже раз на 5 років проходити медичний огляд ВЛК в облікових цілях - обов'язок кожного військовозобов'язаного.3. Той факт, що військовозобов'язаний не пройшов медичне пересвідчення в 2023-му році, чи є це адміністративним правопорушенням?

    Теоретично, це може трактуватися як порушення правил військового обліку, що складає адміністративне правопорушення, передбачене статтею 210 КУпАП.

    АЛЕ ЗВЕРТАЮ УВАГУ!!!

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    ...

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Тобто, простіше кажучи, Ви можете бути притягнуті до відповідальності лише протягом 1-го року з дня вчинення правопорушення.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, 1. Чи є такий документ актуальним/валідним? Чи приймуть його, якщо представники ТЦК чи поліції на вулиці запитають документи військовозобов'язаного? Чи виникнуть проблеми з таким документом?2. Чи зобов'язаний військовозобов'язаний сам прийти в ТЦК? Чи йому мали прийти повістка на пересвідчення? 3. Той факт, що військовозобов'язаний не пройшов медичне пересвідчення в 2023-му році, чи є це адміністративним правопорушенням?

    Так, ваш документ вважається чинним відповідно до Прикінцевих та перехідних положеннь Закону № 3633-IX (законопроект 10449, який вступить в силу з 18.05.2024 р.), у підпункті 12 пункту 2 Розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» пишуть наступне - 12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Але враховуючи, що ви не пройшти своєчасно ВЛК, це є порушенням правил військовго обліку, і за це передбачено відповідальність, у вигляді штрафу від 17 000 гривень.

    Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань - від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від п’ятисот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань - від однієї тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань - від двох тисяч до трьох тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Але враховуючи, ст 38, на вас не мають право накладити штраф, тому що вже вийшли строки для притягнення до відпоповідальності.

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#n195


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України