Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 12 июня 2024, вопрос №112241 350₴

Чи варто переоформлювати частину майна на дружину у зв'язку з законами щодо мобілізації

Вітаю, ми з дружиною придбали квартиру в Україні до війни, на момент придбання квартири ми були у шлюбі і мали неповнолітню дитину. Договір купівлі-продажу оформлено на дружину. На даний момент в квартирі прописані моя дружина та наша неповнолітня дочка; і ми є у шлюбі. Нам момент початку війни я перебував закордоном на роботі, зараз маю статус тимчасового захисту від війни. Чи варто мені у зв'язку з останніми законами щодо мобілізації дарувати свою частину квартири дружині? Чи є ризик втрати майна або його частини, якщо я не поновлю свої військово-облікові документи враховуючи нашу ситуацію?
Дякую
Вадим, м. Херсон

Ответы юристов (6)

    Богун Сергій Павлович
    16.6%

    Доброго дня.

    Оскільки власником квартири є Ваша дружина жодних заходів Вам проводити непотрібно.

    У разі теоретичного притягнення Вас до адміністративної відповідальності дана квартира не буде предметом арешту чи стягнення.

    Богданов Микита
    16.6%
    Богданов Микита 13 дней назад

    Юрист, г. Одесса, 10 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня. Якщо квартира була придбана у шлюбі, тоді вона знаходиться у спільній власності подружжя. Проте арешт на неї не накладуть, оскільки виконавець при відкритті виконавчого провадження не побачить на вас цю нерухомість.

    Дерій Владислав Олегович
    16.6%

    Доброго дня!

    Теоретично, якщо Ви порушили законодавство про мобілізацію, Вас притягнули до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу, Ви цей штраф не сплатили, то ТЦК може звернутись до виконавчої служби щоб арештували Ваші рахунки чи майно. Проте, якщо штраф виписали незаконно - Ви його можете оскаржити.

    Виконавча служба буде шукати майно, яке зареєстровано на Вас у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Так як квартира була оформлена на дружину, то виконавча служба навряд чи може накласти на неї арешт.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.6%

    Доброго дня, Вадиме!

    Максимум, що Вас може очікувати у разі несплати штрафу - це арешт банківських рахунків, оскільки право власності щодо квартири оформлене на Вашу дружину.

    Якщо Ви не оновите свої персональні дані до 18,07,24 року, то маєте ризик бути притягнутим до адмінистративної відповідальності за статтею 210 КУпАП, яка передбачає суму штрафу від 17000 грн. до 25500 грн.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)".

    Стаття 210 КУпАП регулює порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку:

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

    У разі несплати штрафу, виконавець винесе постанову про примусове стягнення, й перше, що зробить - накладе арешт на Ваші рахунки в банківських установах. Якщо коштів на рахунках недостатньо - арешт на рухоме майно.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    16.6%

    Доброго дня, ми з дружиною придбали квартиру в Україні до війни, на момент придбання квартири ми були у шлюбі і мали неповнолітню дитину. Договір купівлі-продажу оформлено на дружину. На даний момент в квартирі прописані моя дружина та наша неповнолітня дочка; і ми є у шлюбі. Нам момент початку війни я перебував закордоном на роботі, зараз маю статус тимчасового захисту від війни. Чи варто мені у зв'язку з останніми законами щодо мобілізації дарувати свою частину квартири дружині? Чи є ризик втрати майна або його частини, якщо я не поновлю свої військово-облікові документи враховуючи нашу ситуацію?

    перевірте себе в реєстрі права власності, якщо відомості про наявність майна у вас відстуні, вам не треба ні чого робити. Якщо там буде зазначено вашу частку у квартирі, то подаруйте її дружині.

    https://diia.gov.ua/services/informaciya-z-derzhav...

    Тут можна отримати довідку щодо об’єкта нерухомого майна з таких реєстрів:

    - Державний реєстр речових прав на нерухоме майно- Реєстр прав власності на нерухоме майно- Державний реєстр Іпотек- Єдиний реєстр заборон відчуження об’єктів нерухомого майна

    Заповніть онлайн-форму на отримання послуги. Для цього знадобляться відомості про особу або об'єкт нерухомого майна, про який потрібна інформація.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    17.1%

    Вітаю Вас!

    Доволі часто останнім часом стикаюся з питаннями щодо можливості вилучення нерухомого майна у випадку порушення мобілізаційного законодавства та блокування рахунків. Все частіше чую про звернення до нотаріусів та переофомлення об'єктів нерухомості.

    Хотів би зауважити, що загалом проблеми значно перебільшені. Так, блокування рахунків можливе. Але це можливо виключно в рамках виконавчого провадження, якщо особа не сплачує протягом певного часу штраф, у тому числі за будь-які інші проступки та порушення. Жодного прямого відношення до мобілізаційного процесу це не має. Це виключно виконавче провадження та процес стягнення штрафу або іншої заборгованості.

    Щодо вилучення нерухомості, то звертаю увагу на статтю 47 Закону України "Про виконавче провадження", зокрема частину сьому.

    "7...У разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати, звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника..."

    Що це означає?

    1. Якщо сума боргу не перевищує 160 тис грн (на щастя, але мобілізаційне законодавство таких розмірів не передбачає), у Вас не мають права "забрати" єдине житло та земельну ділянку, на якому воно розташоване.

    2. Якщо Ви маєте декілька об'єктів нерухомості, ТЕОРЕТИЧНО одне з них може бути реалізоване в якості боргу. Але довести справу до цього моменту - ще треба вміти.

    З повагою!


Похожие вопросы

Добрий день. Дім на два господаря. 18/25 частини жилого будинку з відповідною частиною господарчих та побутових будівель та споруд належить моїй мамі. Має " Державний акт на право власності на землю", "Свідоцтво про право на спадщину за законом", технічний паспорт на жилий будинок та план земельної ділянки і план частини будинку, що належить моїй мамі. Також є "проект раздела земельного участка между совладельцами в домовладении номер 17" від 5.05.1988року. При спробі одержати кадастровий номер, виявилося що співвласнику присвоїли кадастровий номер. Мені в присвоєнні кадастрового номера відмовили, сказали що потрібно зробити техдокументацію на весь будинок, а потім його розділити. Які мої дії? Що не так?

Добрий день. Дім на два господаря. 18/25 частини жилого будинку з відповідною частиною господарчих та побутових будівель та споруд належить моїй мамі. Має " Державний акт на право власності на землю", "Свідоцтво про право на спадщину за законом", те...

17 июня 2024 Ольга, г. Хорол

1 ответ

Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України