Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 12 июня 2024, вопрос №112274 650₴

Оновлення даних. Вчитель >0.75 ставки. Переселенець. Вік 25. Поки ще приписне посвідчення

Доброго вечора, підкажіть, будь ласка.

Передісторія:
У 2022 я переселенець з Херсонської області, ~чотири місяці ми з сім'єю відбули в окупації. Вийшли полями й попутками дібралися Черкаської області. Там прийшов у ТЦК і у мене взяли ксерокопію документів, написав запис про взяття на облік, але пояснили що не мають права поставити печатку в приписному, бо я не був знятий за місцем попередньої прописки, бо територія ще захоплена і справа там. Написали олівцем припис про тимчасовий облік.
Влаштувався на роботу вчителем в Черкаській області, відпрацював майже рік.

У 2023 закохався в дівчину з Івано-Франківської області тому прийшов в Черкаській зніматися з обліку для переїзду. Було не приємно, але загалом подивилися і сказали що справу і не заводили нічого не поставили і я рушив до коханої в іншу область на роботу вчителем. Взяв там заяву з підписом керівництва що візьмуть як тільки стану і пішов в ТЦК. Там повторилося питання що я не знятий, пояснив чому. Вигриз вихід, для того, щоб мені влаштуватися вони створили дублікат документів і надіслали у місця де я жив запити. Сказали що спілкуються з кадровиками й знатимуть, передзвонять як буде відповідь. За цей час на роботі я приклав копію того що було і написав заяву що принесу до такого-то, я подумав наперед і написав на кшталт "як тільки прийде так одразу"

Сьогодення. Я ще працюю там. Ставка більше 0.75, основне місце роботи, взяв довідку. Мені 25 років було минулого року. Приписне з тим же текстом Черкас, не перетелефонували. Працюю півроку-рік. По закону треба оновити дані, змінити військово обліковий документ, тільки через ТЦК(обмеження професії)


Питання:
1. Чи можуть мені встановити штраф?
2. Якщо попереднє так, то який він буде?
3. Який правильний порядок, дії для вирішення?
4. Чи можна у ТЦК ще питати про навчання на спеціалізацію по дронах? адже я тихо волонтерив цей час та допомагатиму і далі, хочу бути опорою коханій, а вчителю платять менше чим продавцю.

Дякую за Вашу працю, час і чекаю відповідей.

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    53.8%

    Доброго дня, Владиславе!

    1. Чи можуть мені встановити штраф?

    Не бачу у Вашому випадку підстави для штрафу, оскільки Ви, як сумлінний громадянин виконали всі кроки, які повинні були зробити у відповідності із законодавством.

    1. Спробували стати на облік у ТЦК Черкасс й не Ваша провина, що не знялись попередньо з обліку у Херсонській області, оскільки остання на той час була окупована.

    2. З'явились до ТЦК Черкасс для зняття з обліку при переїзді на нове місце проживання.

    3. В Івано-Франківську Ви так само намагались виконати обов'язок, який покладений на Вас Законом та прийшли до ТЦК, аби стати на облік за новим місцем проживання та роботи.

    2. Якщо попереднє так, то який він буде?

    Якщо все ж таки Вас притягнуть до адмінистративної відповідальності за порушення правил військового обліку за статтею 210 КУпАП, то сума штрафу становить від 17000грн. до 25500 грн.

    3. Який правильний порядок, дії для вирішення?

    7 червня була прийнята Постанова КМУ №675 (з'явилась тільки сьогодня у публічному доступі), яка внесла зміни до Постанови КМУ №1487. Остання зазначає наступне:

    5) пункт 81 викласти в такій редакції

    81. Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 151 цього Порядку та підпункті 10-1 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 10-1 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений.

    Особиста присутність призовників, військовозобов’язаних та резервістів для зняття або виключення з військового обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів не обов’язкова.”

    Отже, я так розумію, що Ви можете стати на військовий облік в Івано-Франківську і для зняття з обліку у Вас не має необхідності бути особисто присутнім в ТЦК Херсонської області.

    Взагалі, із введенням в дію електронного реєстру це не повинно бути проблемою, на мою думку, оскільки в багатьох випадках супроводжується труднощами для громадян. Наприклад, у Вашому випадку, потрібно їхати до Херсонської області та зніматись з обліку. Чи є взагалі впевненість в тому, що Ваша справа зберіглась у ТЦК після окупації?

    Наразі, Вашим завданням є подання заяви щодо взяття на військовий облік у ТЦК Івано-Франківська, видачу чинного ВОД та заяви про оформлення відстрочки.

    Не впевнений, що у Вас вийде вирішити всі ці питання без проходження ВЛК, як передбачає Постанова №560 при поданні заяви на відстрочку, оскільки Ви не стоїте на обліку та не маєте військово-облікового документу відповідно до Вашого віку.

    Раджу перед явкою до ТЦК направити заяву про оформлення відстрочки та копію довідки зі школи Укрпоштою цінним листом з описом вкладення і йти до ТЦК з квитанцією про відправку пакету документів та Вашим примірником опису вкладення.

    Щодо порядку оформлення відстрочки, то останній виглядає наступним чином:

    Згідно із Постановою КМУ № 560:

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону У икраїни “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Строк дії відстрочки:

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    Проходження ВЛК при оформленні відстрочки:

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    4. Чи можна у ТЦК ще питати про навчання на спеціалізацію по дронах? адже я тихо волонтерив цей час та допомагатиму і далі, хочу бути опорою коханій, а вчителю платять менше чим продавцю.

    Я думаю, що цю інформацію Ви знайдете з легкістю і в інтернеті. Надам Вам декілька посилань нижче. Проте, якщо Ви бажаєте запитати саме у ТЦК, то не бачу в тому проблеми.

    https://shotam.info/na-ternopilshchyni-na-bazi-kol...

    https://aerophoto.com.ua/uk/professionalnyj-kurs-v...

    https://dronarium.academy

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    46.2%

    Доброго дня!

    1. Чи можуть мені встановити штраф? 2. Якщо попереднє так, то який він буде?

    Штраф за порушення правил військового обліку становить від 17 тис грн за статтею 210 КУпАП.

    Згідно статті 38 Кодексу про адміністративні правопорушення адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Виходидить ситуація, що Вас не взяли на військовий облік ще рік назад, отже якщо строк притягнення до адміністративної відповідальность сплив - Вам не повинні виписати штраф, навіть, якщо зі сторони ТЦК Ви можете вважатися порушником.

    3. Який правильний порядок, дії для вирішення?

    Перш за все Вам потрібно звернутися до ТЦК за місцем проживання - стати на військовий облік, замінити тимчасове посвідчення на неалежний військово-обліковий документ та оформити відстрочку.

    Згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійнотехнічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Згідно пункту 58 Постанови КМУ № 560 - за наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5.

    Для оформлення відстрочки Вам потрібно підготувати:

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідку закладу освіти про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці.

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Згідно постанови КМУ 559

    17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом П'ЯТИ РОБОЧИХ ДНІВ з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    4. Чи можна у ТЦК ще питати про навчання на спеціалізацію по дронах? адже я тихо волонтерив цей час та допомагатиму і далі, хочу бути опорою коханій, а вчителю платять менше чим продавцю.

    Так, можете запитати.

    Також відповідну інформацію можете знайти за посиланням https://tro.mil.gov.ua/bpla/

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України