Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 13 июня 2024, вопрос №112297 600₴

Чи потрібен штрих код у військово обліковому документів при прийнятті на роботу.

Якщо обновив дані в ЦНАПі, отримав витяг, чи потрібно ще йти в ТЦК та вклеювувати штрих код у військово обліковий документ при прийнятті на роботу. Чи достатньо військово облікового документу та витягу.

Ответы юристов (4)

    Дерій Владислав Олегович
    33%

    Доброго дня!

    Згідно законодавства достатньо військово-облікового документа. Витяг можете додатково надати як доказ оновлення даних.

    Лише нова форма ВОД передбачає наявність штрихкоду , а згідно Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633-IX військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Згідно пункту 34 постанови КМУ 1487 Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів.

    Якщо Ви підете до ТЦК вклеювати штрихкод, а у Вас не буде підстав для відстрочки згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” - Ви підлягатимете мобілізації.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33%

    Доброго дня, Леоніде!

    Вклеювання штрих-коду у документи формально не є обов’язковим, оскільки при оновленні військово-облікових даних у ЦНАПі чи в застосунку Резерв+ його не видають, але така актуалізація також відповідає вимогам закону та може значно облегшити Ваше повсякденне життя.

    Ось роз'яснення з цього приводу Міністерства оборони України:

    "Військово-облікові документи, які були видані громадянам України до 18 травня 2024 року, залишаються дійсними. Штрих-код у ВОД - це номер громадянина у реєстрі "Оберіг", за яким можна перевірити інформацію, коли особа оновила свої персональні дані в ТЦК та СП.

    Якщо особа оновила свої персональні дані через електронний кабінет чи ЦНАП, окремо йти до ТЦК та вклеювати штрих-код не потрібно".

    При прийнятті на роботу достатньо мати з собою актуальний військово-обліковий документ.

    Згідно ст. 24 КЗпП при укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати

    паспорт або інший документ, що посвідчує особу,

    трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування,

    документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію),

    документ про стан здоров'я,

    нарешті, відповідний військово-обліковий документ та інші документи.

    Крім того, відповідно до пункту 34 постанови КМУ 1487 про "Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    "З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

    Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів".

    Втім, Вам варто знати, що наявність штрих-коду ефективно вирішує питання числених перевірок Вашого ВОД патрулями та на блок-постах. Тому, якщо у Вас є неризикована можливість його вклеїти, варто це зробити. Зчитуючи штрих-код уповноважені особи, отримують повну інформацію про Ваш статус війсбковозобов'язаного.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Доброго дня.

    При прийнятті на роботу відповідно до ст. 24 КЗпП при укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я, відповідний військово-обліковий документ та інші документи.

    Для кожної категорії осіб є свій відповідний військово-обліковий документ, а саме:

    - для призовників – це посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    - для військовозобов’язаних – це військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    - для резервістів – це військовий квиток.

    Отже названих Вами документів достатньо для подання роботодавцю при прийнятті на роботу.

    Богданов Микита
    9%
    Богданов Микита 9 дней назад

    Юрист, г. Одесса, 10 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, якщо у вас військовий квиток або тимчасове посвідчення, тоді воно чинне і без штрихкоду. Ви можете надати свій військово обліковий документ та витяг з ЦНАПу, оскільки у цьому витягу є номер до бази Оберіг.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України