Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 13 июня 2024, вопрос №112368 340₴

Резевр+ Бронь по резерву

У мене з віськових документів тільки припесне
Маю уже 25 років чи підятягне мені у резерв+
Військовий квиток і він код?

Ответы юристов (12)

    Богданов Микита
    Богданов Микита 9 дней назад

    Юрист, г. Одесса, 10 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, на даний час додаток Резерв + не замінює військовий квиток. Для бронювання необхідний військовий квиток, актуальний ВОС (спеціальність), пройдене ВЛК, та перебування на військовому обліку. В додатку може бути він код (номер), ВОС (спеціальність).

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Вам не сформують військово-обліковий документ в електронній формі.

    При досягненні Вами 25-річного віку ТЦК повинні зняти Вас з військового обліку призовників та взяти на військовий облік військовозобов'язаних. Це відбуваться за особистої присутності в ТЦК та після проходження військово-лікарської комісії.

    Згідно пункту 81 постанови КМУ 1487 Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 151 цього Порядку та підпункті 101 пункту 1 додатка 2).

    Згідно частини 1 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" взяттю на військовий облік військовозобов’язаних підлягають громадяни, які досягли 25-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;

    Згідно частини 5 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" зняттю з військового обліку призовників підлягають громадяни, які досягли 25-річного віку;

    Якщо Ви звернетесь до ТЦК без права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” - після проходження ВЛК Вас можуть мобілізувати

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Романе!

    Ні, у Резерв + Вам не підтягне військовий квиток. Для того Вам потрібно з'явитись до ТЦК та подати заяву про видачу належного ВОД для Вашого віку. Чи маєте Ви підставу для відстрочки?

    Відповідно до Постанови КМУ №55 "ПОРЯДОК оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    14. Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

    взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;

    якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст — військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;

    зміни категорії щодо військового обов’язку; відсутності місця для внесення змін; невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку; втрати (зіпсування); виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Роман Клиент 9 дней назад

      Туди мені без відстрочки немає смислу йти бо мене звідти не випустять

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Саме так. Без підстави для відстрочки Вас мобілізують. У Вас є підстава?

        • Роман Клиент 9 дней назад

          Є два брати рідні 1 групи інвалідності але в них батьки доглядальники

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Якщо батькі здорові, то оформити відстрочку на цій підставі не вийде. Навчання розглядали?

            • Роман Клиент 9 дней назад

              Тато має 3 групу і на пенсії

              А мати теж на пенсії

              Навчання з далека розгдав але зараз думаю тяжко піти вчитисч

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            На жаль, право на відстрочку в даному випадку можливо лише за умови потреби батьків у постійному догляді.

            Що саме Ви маєте на увазі "тяжко піти вчитись"?

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    У мене з віськових документів тільки припеснеМаю уже 25 років чи підятягне мені у резерв+Військовий квиток і він код?

    Для оформлення військово-облікового документу Вам потрібно з'являтися до ТЦК та СП. Унікальний номер з Реєстру "Оберіг" Вам підтягне до Резерв +. Хоча, по правді кажучи, влада планує створення в Резерв + електронного ВОД (військового-облікового документу).

    Загалом у будь-якому випадку приблизний алгоритм Ваших дій за нинішньої ситуації наступний:

    1. Звернення до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомат) краще за місцем реєстрації (однак якщо за місцем реєстрації можливостей немає, можна і за місцем фактичного проживання) для постановки на військовий облік та проходження медичної комісії.

    Вам потрібно подавати заяву на видачу військово-обліоковго документу нової форми.

    Звертаю увагу:

    Необхідні документи

    • заява;
    • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
    • копія документа про освіту (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про одруження (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності);
    • приписне свідоцтво;
    • медична картка;
    • витяг про відсутність судимості.
    • три фотографії 3х4 (на звороті вказати прізвище).

    2. Ви повинні бути готовими, що Вас притягнуть до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку - стаття 210 КУпАП.

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    АЛЕ ЗВЕРТАЮ УВАГУ!!!

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    ...

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Фактично станом на зараз строки притягнення Вас до відповідальності вийшли. Якщо ТЦК накладе на Вас адміністративне стягнення, радив би Вам його оскаржувати.

    3. На медичну комісію із собою обов'зково візьміть перелік всіх необхідних документів, у першу чергу медичних, які підтверджують Вашу історію хвороби.

    4. Сказати точно, яке рішення прийме медичне комісію, юристи не мають права. Адже рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    З повагою!

    • Роман Клиент 9 дней назад
      1. Маю можливість на відстрочку є два рідні брати 1групи інвалідності але мені не хочуть робити догляд за ними бо є живі батьки
      • Кирда Вячеслав Володимирович

        16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набрав чинності 18 травня 2024 року. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті оформлення відстрочки від мобілізації?

        "...Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

        1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

        ...

        14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного *та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення* або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи..."

        Що це означає на практиці, давайте розбирати:

        1. Брат повинен мати 1-2-гу групу інвалідності та висновок ЛКК про потребу в постійному догляді. Або ця потреба має бути прописана в довідці МСЕК.

        2. Ви матимете право на відстрочку лише за умови відсутності членів сім'ї першого ступеня спорідення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

        З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України