Задайте вопрос юристу

863 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 14 июня 2024, вопрос №112431 650₴

Контрактна служба / бронювання

Вітаю!
Не оновлював дані в ТЦК протягом п'яти років, за цей час протермінувалось приписне свідоцтво і я не отримував військовий квиток (пройшло більше року, як я мав це зробити). Наразі я в розшуку ТЦК. Дані оновив через Резерв+, особисто до них поки не з'являвся. Теоретично, мав би можливість забронюватися, але для цього спершу потрібно отримати військовий квиток і влаштуватись на роботу (маю можливість працювати у ВПК), куди теж без військово-облікових документів не беруть. Для себе знайшов як вихід з ситуації піти на контракт по рекомендації В/Ч (пріоритетна), по інженерній спеціальності, яку маю. Які можуть бути підводні камені контракту? Чи можуть перевести на роботу по іншій ВОС з пріоритетної частини (Окрім дисциплінарних стягнень)? Чи є суттєва різниця між терміновим та безтерміновим контрактом?

Ответы юристов (2)

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Вітаю Вас, Олександре!

    Чи можуть перевести на роботу по іншій ВОС з пріоритетної частини (Окрім дисциплінарних стягнень)?

    Вас можуть перемістити до іншої військової частини.

    Згідно пункту 93 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України призначення військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, на посади з категоріями, нижчими за їх військові звання, може здійснюватися у випадках, передбачених підпунктами 3, 5 - 8 пункту 82 цього Положення, а також у разі переміщення військовослужбовців для подальшого проходження військової служби в місцевостях з установленими строками військової служби або призначення на посади до підрозділів Збройних Сил України, які направляються до інших держав для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки.

    Згідно пункту 40 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України у разі переміщення по службі військовослужбовця з однієї військової частини до іншої для дальшого проходження військової служби дія контракту про проходження військової служби не припиняється. Окремі умови контракту за новим місцем служби можуть бути переглянуті та засвідчені підписами сторін контракту.

    Чи є суттєва різниця між терміновим та безтерміновим контрактом?

    Контракт про проходження військової служби може укладатися на певний строк або до оголошення демобілізації. Суттєвої різниці немає.

    Якщо укладете строковий контракт, а його дія закінчиться під час воєнного стану - Ви все рівно будете продовжувати служити до закінчення воєнного стану.

    Згідно пункту 18 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України. Перший контракт про проходження військової служби укладається:

    • з військовослужбовцями, прийнятими на посади рядового складу, - строком на 3 роки;
    • з військовослужбовцями, прийнятими на посади сержантського і старшинського складу, - строком від 3 до 5 років залежно від згоди сторін;
    • з курсантами вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти і слухачами курсів військової підготовки офіцерського складу в зазначених закладах, які не мають військових звань офіцерського складу, після успішного закінчення навчання (підготовки) на посадах осіб сержантського, старшинського та офіцерського складу - строком на 5 років, а за спеціальностями льотного складу осіб офіцерського складу авіації - строком на 10 років;
    • з громадянами, які за державним замовленням зараховані на курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу, після закінчення цієї підготовки про проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу - строком від 2 до 5 років залежно від згоди сторін;
    • з громадянами, яким первинне військове звання офіцерського складу присвоєно після проходження повного курсу військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу або в порядку атестування осіб до присвоєння первинних військових звань офіцерського складу запасу, та які приймаються на військову службу за контрактом, - строком від 2 до 5 років залежно від згоди сторін;
    • з громадянами, які приймаються на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу, - строком від 1 до 5 років залежно від згоди сторін;
    • з військовослужбовцями, які вислужили строк військової служби за призовом осіб офіцерського складу та які приймаються на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу, – строком від 1 до 5 років залежно від згоди сторін;
    • з особами, які приймаються на військову службу за контрактом під час дії воєнного стану, у тому числі з військовослужбовцями строкової військової служби та військовослужбовцями військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, - до оголошення демобілізації або на строки, визначені частиною другою статті 23 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу";
    • з військовослужбовцями строкової військової служби та військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, які під час дії особливого періоду вислужили не менше 11 місяців, з особами, звільненими з військової служби під час дії особливого періоду, які приймаються на військову службу за контрактом у період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану (настання воєнного часу) або оголошення рішення про демобілізацію, – строком на шість місяців.

    Згідно ч. 8 статті 23 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" для військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, дія контракту продовжується понад встановлені строки:

    • на період проведення мобілізації, крім випадків, визначених пунктом 3 частини п’ятої статті 26 цього Закону;
    • до дня завершення виконання завдань в інтересах оборони України, безпосередньої участі у веденні воєнних (бойових) дій, у тому числі на території проведення антитерористичної операції, а також у районах здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії держави, що формально чи фактично є учасником воєнних дій проти України;
    • на період дії воєнного стану, крім випадків, визначених пунктом 3 частини п’ятої статті 26 цього Закону.

    В особливий період, крім періодів проведення мобілізації та дії воєнного стану, військова служба для військовослужбовців, строк контракту яких закінчився, може бути продовжена за новими контрактами на строки, визначені частиною четвертою цієї статті.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Олександре!

    Теоретично, мав би можливість забронюватися, але для цього спершу потрібно отримати військовий квиток і влаштуватись на роботу (маю можливість працювати у ВПК), куди теж без військово-облікових документів не беруть.

    Так, Ви праві, без чинного ВОД Вас не забронюють, а явки в ТЦК без підстави для відстрочки однозначно потягне за собою мобілізаційне розпорядження. Навіть гарантійний лист від підприємства Вас від цього не захистить.

    Які можуть бути підводні камені контракту? Чи можуть перевести на роботу по іншій ВОС з пріоритетної частини (Окрім дисциплінарних стягнень)?

    Відповідно до Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу":

    "Стаття 23. Строки військової служби.

    2. Для громадян України, які приймаються на військову службу за контрактом та призначаються на посади, встановлюються такі строки військової служби в календарному обчисленні:

    для осіб рядового складу - 3 роки;

    для осіб сержантського і старшинського складу - від 3 до 5 років;

    3. Для осіб, які приймаються на військову службу за контрактом в особливий період та призначаються на посади, крім осіб, зазначених в абзаці другому цієї частини, строки військової служби в календарному обчисленні встановлюються відповідно до частини другої цієї статті.

    Під час дії воєнного стану для осіб, які приймаються на військову службу за контрактом, та військовослужбовців військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період строк військової служби може встановлюватися на час до оголошення рішення про демобілізацію або на строки, визначені частиною другою цієї статті.

    Під час дії воєнного стану для осіб (крім осіб офіцерського складу), які приймаються на військову службу за контрактом, із числа громадян віком від 18 до 25 років, строк військової служби встановлюється один рік.

    Під час дії воєнного стану громадяни, які прибули до територіального центру комплектування та соціальної підтримки з листом (письмовою згодою) від командира військової частини, приймаються на військову службу за контрактом та після проходження відповідної підготовки (у разі необхідності) направляються для подальшого проходження служби до військової частини, зазначеної у листі (письмовій згоді).

    6. Для громадян України, які призвані на військову службу, встановлюються такі строки військової служби в календарному обчисленні:

    для осіб офіцерського складу, які проходять військову службу за призовом, - до 18 місяців;

    для військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, - до строків, визначених рішенням Президента України, у тому числі у зв’язку із закінченням особливого періоду або оголошенням демобілізації;

    для військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, - на строки, визначені рішенням Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України.

    8. Під час дії особливого періоду:

    2) для військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, дія контракту продовжується понад встановлені строки:

    на період проведення мобілізації, крім випадків, визначених пунктом 3 частини п’ятої статті 26 цього Закону;

    до дня завершення виконання завдань в інтересах оборони України, безпосередньої участі у веденні воєнних (бойових) дій, у тому числі на території проведення антитерористичної операції, а також у районах здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії держави, що формально чи фактично є учасником воєнних дій проти України;

    на період дії воєнного стану, крім випадків, визначених пунктом 3 частини п’ятої статті 26 цього Закону.

    В особливий період, крім періодів проведення мобілізації та дії воєнного стану, військова служба для військовослужбовців, строк контракту яких закінчився, може бути продовжена за новими контрактами на строки, визначені частиною четвертою цієї статті".

    Згідно із Положенням

    110. Переміщення військовослужбовців здійснюється в разі, коли звільнення їх із посад або призначення на інші посади належить до номенклатури призначення різних посадових осіб.

    Переміщення осіб рядового складу, сержантського та старшинського складу за наявності обґрунтованих підстав з урахуванням висновків атестування, рекомендацій їх безпосередніх і прямих начальників на підставі клопотань командирів (начальників), які порушили питання про переміщення, здійснюється:

    між з'єднаннями, військовими частинами, оперативними командуваннями - наказами посадової особи, якій підпорядковані відповідні з'єднання, військові частини та оперативні командування;

    між видами Збройних Сил України та військовими частинами, які підпорядковані начальникам структурних підрозділів Генерального штабу Збройних Сил України, - наказом Головнокомандувача Збройних Сил України. У період дії - воєнного стану таке переміщення здійснюється наказом начальника Генерального штабу Збройних Сил України;

    між військовими частинами видів, родів військ (сил) Збройних Сил України та військовими частинами, які підпорядковані Міністерству оборони України, - наказом керівника служби персоналу Міністерства оборони України.

    Форма та порядок надання клопотання визначаються Міністерством оборони України.

    112. Військовослужбовець може бути переміщений на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої у випадках, визначених пунктом 82 цього Положення, а також якщо з урахуванням вчиненого правопорушення військовослужбовець, якому призначено покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців, не може бути залишений на посаді, пов'язаній із керівництвом підлеглими особами.

    83. Військовослужбовці призначаються на посади і переміщуються по службі за основною або спорідненою спеціальністю з урахуванням досвіду служби, рівня їх професійної компетентності, особистих якостей і досягнень та відповідності характеристикам посад, визначених Міністерством оборони України. У разі коли є потреба призначення військовослужбовців на посади за новою спеціальністю, їх призначенню на ці посади має передувати відповідна підготовка (перепідготовка). Для доукомплектування Збройних Сил України в умовах особливого періоду військовослужбовці можуть призначатися на посади, передбачені штатами воєнного часу, за новою спеціальністю з урахуванням набутого досвіду.

    83. Військовослужбовці призначаються на посади і переміщуються по службі за основною або спорідненою спеціальністю з урахуванням досвіду служби, рівня їх професійної компетентності, особистих якостей і досягнень та відповідності характеристикам посад, визначених Міністерством оборони України. У разі коли є потреба призначення військовослужбовців на посади за новою спеціальністю, їх призначенню на ці посади має передувати відповідна підготовка (перепідготовка). Для доукомплектування Збройних Сил України в умовах особливого періоду військовослужбовці можуть призначатися на посади, передбачені штатами воєнного часу, за новою спеціальністю з урахуванням набутого досвіду.

    Чи є суттєва різниця між терміновим та безтерміновим контрактом?

    Що саме Ви маєте на увазі під безтерміновим контрактом?

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України