Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 15 июня 2024, вопрос №112539 350₴

Маю 4 питання для уточнення

1.Демобілізований 2023 році, не став на облік, поновився на денну форму навчання, питання таке, що тепер буде( штраф?), якщо стати на облік до тцк зараз?
2. Як правильно стати на облік і получити відстрочку по навчанню, просто піти до тцк, чи скористати застосунком "резерв+"?
3. Чи може виїхати закордон мій чоловік (супроводжуючи мого батька) з приводу того, що мій батько інвалід 2 групи? В довідці МСЕК вказано, що догляду батько не потребує.
4. Батько інвалід 2 групи ( зараз ще стоїть на обліку в онкодиспансері), 58 років, чи повинен він йти до тцк для оновлення даних?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анастасія!

    1.Демобілізований 2023 році, не став на облік, поновився на денну форму навчання, питання таке, що тепер буде( штраф?), якщо стати на облік до тцк зараз?

    За порушення прави військового обліку передбачений штраф за статтею 210 КУпАП на суму від 17000 грн до 25500 грн.:

    "Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи".

    Проте, статтею 38 КУпАП передбачено наступне:

    Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначених у частині сьомій цієї статті, та за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).

    Частина 7:

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    2. Як правильно стати на облік і получити відстрочку по навчанню, просто піти до тцк, чи скористати застосунком "резерв+"?

    Через застосунок Резерв чоловік не зможе стати на облік. Для того йому потрібно з'явитись до ТЦК.

    Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    81. Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 151 цього Порядку та підпункті 101 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 101 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений".

    3. Чи може виїхати закордон мій чоловік (супроводжуючи мого батька) з приводу того, що мій батько інвалід 2 групи? В довідці МСЕК вказано, що догляду батько не потребує.

    Відповідно до Постанови КМУ №57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України" Ви маєте право на перетин кордону за наступних обставин:

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

    родинні зв’язки,

    інвалідність,

    а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням".

    Отже, для перетину кордону, як супроводжуючому Вашого батька з інвалідністю ІІ групи згідно Правил Перетину кордону чоловіку будуть необхідні наступні документи:

    закордонні паспорти,

    документ, що підтверджує інвалідність батька (окрім довідки МСЕК),

    документ, що підтверджує спільне місце реєстрації (витяг з реєстру територіальної громади),

    Ваше свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб.

    Якщо спільного місця реєстрації немає, то прийдеться оформлювати акт встановлення факту догляду.

    Крім цього, з 16 травня 2024 року чоловік повинен пред'явити на вимогу прикодонника військово-обліковий документ.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перевірка військово-облікових документів під час мобілізації.

    49. У період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    51. Перевірка військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років може здійснюватися:

    у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України — представниками органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби;

    Незважаючи на те, що Ваш ВОД чоловіка є чинним документом станом на зараз, на кордоні, скорше за все, в нього будуть вимагати ВОД зі "штрих-кодом" та перевіряти дані через реєстр "Оберіг" для того, аби впевнетись, що чоловік оновив дані саме в ТЦК та оформив відстрочку.

    Отже, є ризик того, що чоловіку не дозволять перетинути кордон. Хоча, відмова у одному пункті пропуску не позбовляє його права перетинути кордон в іншому.

    У разі відмови у чоловіка буде два шляхи вирішення цього питання:

    1. Оскаржити письмову відмову ДПСУ у перетині кордону.

    2. З'явитись до ТЦК, вклеїти "штрих-код" у ВОД та оформити відстрочку.

    4. Батько інвалід 2 групи, 58 років, чи повинен він йти до тцк для оновлення даних?

    Так, у батька така ж сама проблема, як і у чоловіка. Незважаючи на інвалідність, він є військовозобов'язанним (якщо не був виключений з обліку у зв'язку з непридатністю до проходження військової служби), а тому повинен мати чинний військово-обліковий документ та оновити дані. Й так само, як і в Вашого чоловіка, в батька можуть вимагати при перетині кордону ВОД зі штрих-кодом та оформлену відстрочку в ТЦК.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Доброго дня!

    1.Демобілізований 2023 році, не став на облік, поновився на денну форму навчання, питання таке, що тепер буде( штраф?), якщо стати на облік до тцк зараз?

    Якщо вже пройшов рік після демобілізації - то сплив строк притягнення до адміністративної відповідальності за статтею 210 КУпАП (штраф)

    2. Як правильно стати на облік і получити відстрочку по навчанню, просто піти до тцк, чи скористати застосунком "резерв+"?

    Стати на військовий облік поки що можна лише за особистої явки до ТЦК.

    Для оформлення відстрочки чоловіку необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    Як бачите, головним документом для оформлення відстрочки є саме довідка з ЄДБО, яка формується відповідальними особами ВНЗ. Тому чоловіку потрібно звернутися до ВНЗ та отримати дану довідку.

    Якщо в довідці з ЄДБО буде зазначено, що чоловік порушує послідовність освіти - тоді потрібно оскаржувати дане рішення ВНЗ у судовому порядку.

    Якщо в довідці буде зазначено, що послідовність освіти зберігається - тоді чоловік може сміливо йти до ТЦК та оформлювати відстрочку.

    Відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного, але поки що такого функціоналу немає.

    Коли до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від чоловіка заяву: печатку/підпис та дату прийому. Він цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного. Щоб у разі неправомірних дій зі сторони ТЦК у Вас були докази подачі документів про відстрочку.

    Згідно пункту 63 постанови КМУ 560 - військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, заява про відстрочку підлягає обов'язковій реєстрації та під час розгляду заяви про відстрочку чоловіка не мають права направляти на ВЛК

    3. Чи може виїхати закордон мій чоловік (супроводжуючи мого батька) з приводу того, що мій батько інвалід 2 групи? В довідці МСЕК вказано, що догляду батько не потребує.

    Якщо у чоловіка та Вашого батька буде спільне місце проживання (однакове місце реєстрації) , то документ про здійснення догляду не потрібен.

    Згідно пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право: особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Згідно пункту 49 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий періоду період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    Отже, для перетину кордону необхідно підготувати такі документи:

    1) закордонні паспорти;

    2) документ про інвалідність батька (пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю);

    3) Ваше свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб

    4) Документ, що підтверджує спільне проживання (оригінали/нотаріальні копії паспортів з однаковою пропискою або витяги з реєстру територіальної громади зі спільною пропискою)

    5) військово-обліковий документ (для батька і для чоловіка) з вклеїним штрихкодами

    На жаль, прикордонники можуть неправомірно відмовити у перетині кордону, якщо у ВОД не буде вклеїний штрихкод. Взамін штрихкоду можна надати Виятг з Реєстру військовозобов'язаних, який можна отримати в ЦНАП, але чи цього буде достатньо залежить від прикордонника на пункті пропуску.

    4. Батько інвалід 2 групи ( зараз ще стоїть на обліку в онкодиспансері), 58 років, чи повинен він йти до тцк для оновлення даних?

    Якщо батько не виключений з військового обліку - в нього є обов'язок оновити дані.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    У разі перебування на території України;

    • шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або
    • до центру надання адміністративних послуг, або
    • через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України