Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 17 июня 2024, вопрос №112747 350₴

3 група інвалідності і відстрочка

Добрий день. Знаходжусь зараз за кордоном, виїжджав на підставі 3 групи інвалідності з дитинства . Термін дії групи закінчився під час війни і коли я був за кордоном. 3 групу інвалідності дістав давно ще до початку війни. Наскільки я знаю то була устава в якій сказано що якщо людина з групою інвалідності перебуває за кордоном і термін дії закінчився то група продовжується автоматично до закінчення війни. Скажіть будь ласка чи потрібно мені їхати в Україну і проходити знову МСЕК/ВЛК щоб поновити групу? Чи ця устава надалі є актуальною і дає мені право на відстрочку від призову на мобілізацію ? І що робити якщо в мене не має можливості поїхати в Україну?

Ответы юристов (12)

    Дерій Владислав Олегович
    33.1%

    Доброго дня!

    Згідно пункту 3 постанови КМУ №225 «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України»

    Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення:

    При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

    ВИСНОВОК

    Інвалідність продовжується автоматично, якщо ЛКК немає можливості направити Вас на МСЕК.

    В Україні під час дії воєнного стану спростили процедуру проходження медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), яка працює за принципом екстратериторіальності, тобто експертиза проводиться за направленням лікарсько-консультативної комісії незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян. https://moz.gov.ua/article/news/moz-nagadue-jak-of...

    Тому, перебуваючи за кордоном - ЛКК не матиме змогу Вас направити на МСЕК, отже Ваша інвалідність повинна вважатися автоматично продовженою. Вам не має потреби повертатися в Україну.

    В майбутньому відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного, але поки що такого функціоналу немає. Тому поки що це відбувається за особистої явки в ТЦК.

    Проте, якщо Ви прибудете до України - Вам потрібно буде обов'язково пройти повторну МСЕК, адже ЛКК матиме змогу направити Вас на повторну МСЕК. Тому для оформлення відстрочки Вам потрібно надати ТЦК чинний документ про інвалідність (термін дії якого не сплив).

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Олег Клиент 10 дней назад

      Тобто якщо я оновлю свої дані в Резерв+ так як вимагає Україна то в мене буде право на відстрочку від мобілізаці? І якщо я оновлю свої дані то ЛКК зможе відправити направлення на МСЕК?

      • Дерій Владислав Олегович

        Якщо Ви оновите свої дані через Реєстр+, то цілком можливо, що Ви отримаєте електронну повістку явитися до ТЦК. За неявку без поважної причини - штраф.

        Поки що оформити відстрочку через Реєстр+ неможливо.

        Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

        У разі перебування за кордоном оновити дані можливо:

        • шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або
        • на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або
        • через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).
    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.1%

    Доброго дня, Олеже!

    Відповідно до Постанови КМУ №390 "Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо строку повторного огляду осіб з інвалідністю та продовження строку дії деяких медичних документів в умовах воєнного стану":

    “3. Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення:

    осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу відповідно до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317;".

    Отже, оскільки Ви перебуваєте за кордоном та не маєте можливості отримати направлення від ЛКК на МСЕК, то Ваша івалідність вважається продовженою автоматично. Проте, тільки до того моменту, як Ви повернетесь в Україну, у разі повернення Вам необхідно пройти повторний огляд МСЕК.

    Коли Ви повернетесь в Україну та пройдете МСЕК Вам необхідно буде оформити відстрочку в ТЦК та надати чинний документ, що підтверджує інвалідність, оскільки на той час Ви вже перебуватимете в Україні, а отже матимете можливість пройти МСЕК.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, визначеною МОЗ,

    або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,

    або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики, постанова військово-лікарської комісії територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олег Клиент 10 дней назад

      Тобто якщо я оновлю свої дані в Резерв+ так як вимагає Україна то в мене буде право на відстрочку від мобілізаці? І якщо я оновлю свої дані то ЛКК зможе відправити направлення на МСЕК?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Оновлення Ваших даних через Резерв+ жодного відношення не має до Вашого направлення ЛКК на МСЕК.

        Якщо Ви оновите дані, то виконаєте умови законодавства. Проте, це не вбереже Вас від можливості отримання повістки через електроний кабінет.

        Право на відстрочку у Вас є допоки Ви є особою з інвалідністю. Із закінченим строком інвалідності на території України Ви не матимете прав на відстрочку, допоки її не продовжите.

    Корнійчук Євген Іванович
    33.7%

    Доброго дня, так ви маєте рацію

    https://www.kmu.gov.ua/news/yak-prodovzhyty-diiu-dovidky-msek-pid-chas-voiennoho-stanu

    Процедуру встановлення та продовження інвалідності значно спрощено на період воєнного стану.

    Зокрема, якщо у період дії воєнного стану людині потрібно пройти повторний огляд, але вона не має можливості цього зробити, – можна пройти огляд пізніше – протягом шести місяців після припинення/скасування воєнного стану.

    Строк дії попередньої довідки і всі пов’язані з нею соціальні виплати продовжуються на весь цей період.

    Отже, згідно з постановою КМУ № 225 від 8 березня 2022 р., якщо в Пенсійному фонді України або структурних підрозділах з питань соціального захисту населення немає інформації про зміну чи відмову в продовженні інвалідності, вважається, що ця інвалідність продовжується на весь період дії воєнного стану і ще на шість місяців після його скасування або припинення.

    За людиною зберігаються усі соціальні виплати. Додаткові документи чи інші записи в наявних довідках не потребуються.

    Навіщо вам їхати до України, цього не обов'язково робити, за кордоном вам нічого не загрржує.

    . У разі відвідування України, продовжите інвалідність, пі сля чого можно звертайтесь до ТЦК для оформлення відстрочки. З простроченими МСЕК вам не нададуть відстрочку.

    • Олег Клиент 9 дней назад

      З групою тепер вже все зрозуміло, дуже дякую. Але з відстрочкою не до кінця зрозуміло що робити, тому що треба оновити свої дані в резерв+, але до ТЦК потрібно надати чинний документ про інвалідність (термін дії якого не сплив). Зараз в них є мої дані про інвалідність термін якої закінчився під час війни, а поновити цей термін я не можу тому що знаходжусь за кордоном і не можу приїхати в Україну.

      • Дерій Владислав Олегович

        Через Резерв+ Ви можете лише оновити дані.

        Вам необов'язково оформлювати відстрочку під час оновлення даних.

        Але, якщо Вам прийде електронна повістка з вимогою явитися до ТЦК, то за неявку без поважної причини можливий штраф.

        Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форм власності), визнаються:

        • перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;
        • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

        У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

      • Корнійчук Євген Іванович

        Можливо взагалі не оновлюйте дані. Після оновлення даних, ви зазначити свої актуальні контакти. Штраф можуть накласти лише у вашій присутності або якщо вас належним чином було повідомлено про дату, час розгляду справи. Тобто, якщо ви не надасте контакти штраф можно буде оскаржити. Також

        На мою думку всі штрафи за не поновлення даних можно буде з легкістю скасувати у судовому порядку.

        З таких підстав:

        1. Нормою прийнятого закону зазначається , що всі військово'язані повинні оновити свої дані протягом 60 днів з моменту отримання мобілізації. Указом президента оголошення мобілізації було у 2022 році, всі інші укази мають іншу назву а саме "продовження мобілізації" тому це вже різні речі і тут вступаю в силу норма ст. 58 Конституції України. Стаття 58.Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.
        2. Особа не може бути притягнена до відповідальності, тому що термін 60 днів для оновлення даних вже давно сплив. Штрафи,додаток Резерв, це є пряма маніпуляція свідомістю людини примушення до цивільних відносин, які можно охарактеризувати як шахрайство зі сторони держави.
    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    При цьому такі особи залишаються військовозобов'язаними.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402.

    Згідно Положення № 402 постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я ТДВ) (додаток 3).

    При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (Додаток 2 до Положення № 402).

    Іншими словами Вам необхідно буде пройти ВЛК.

    Для отримання відстрочки Вам необхідно буде подати:

    довідку до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, визначеною МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики, постанова військово-лікарської комісії територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Добрий день. Знаходжусь зараз за кордоном, виїжджав на підставі 3 групи інвалідності з дитинства . Термін дії групи закінчився під час війни і коли я був за кордоном. 3 групу інвалідності дістав давно ще до початку війни. Наскільки я знаю то була устава в якій сказано що якщо людина з групою інвалідності перебуває за кордоном і термін дії закінчився то група продовжується автоматично до закінчення війни. Скажіть будь ласка чи потрібно мені їхати в Україну і проходити знову МСЕК/ВЛК щоб поновити групу? Чи ця устава надалі є актуальною і дає мені право на відстрочку від призову на мобілізацію ? І що робити якщо в мене не має можливості поїхати в Україну?

    Дійсно, строк дії інвалідності продовжується згідно з постановою КМУ. Але звертаю Вашу увагу, що можливо пенсійні виплати Вам дійсно надходять і надалі, але для отримання відстрочки Ви повинні мати чинну групу інвалідності. У відносинах з ТЦК постанова КМУ не працює.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    Тому у Вас 2 варіанти:

    1. Залишатися і далі за кордоном.

    2. Приїздити до України, але обов'язково проходити переогляд МСЕК.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України