Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 20 июня 2024, вопрос №112992 500₴

Выполнение решения Канадского суда по алиментам, если есть уже решение Украинского суда.

Добрый день. Мы граждане Украины. Жена с детьми во время войны уехала в Канаду. Я в Украине. Нашла канадца. Развелись. В начале года подала в Украинский суд на алименты. Плачу. Сейчас она подала в Канадский суд на алименты (в процессе). Вопрос на будущее - Должен ли я выполнять решение Канадского суда по алиментам +оплачивать судебный сбор, если уже есть решение Украинского суда? И вдруг если ДА, то может ли наш Украинский суд отменить такое решение Канадского суда? Спасибо.

Ответы юристов (3)

    Корнійчук Євген Іванович
    25%

    Доброго дня, для реалізації використання рішення іноземного суду, треба звертатись до суду України за дозволом на його виконання, про це вас обов'язково повідомить суд, де ви вже можете надавати свої заперечення, а саме що вже є рішення Українського суду, тому у такому випадку у виконанні рішення іноземного суду буде відмовлено.

    Відповідно до статті 81 Закону України «Про міжнародне приватне право» в Україні можуть бути визнані та виконані рішення іноземних судів у справах, що виникають з цивільних, трудових, сімейних та господарських правовідносин, вироки іноземних судів у кримінальних провадженнях у частині, що стосується відшкодування шкоди та заподіяних збитків, а також рішення іноземних арбітражів та інших органів іноземних держав, до компетенції яких належить розгляд цивільних і господарських справ, що набрали законної сили.

    Відповідно до статті 462 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), рішення іноземного суду (суду іноземної держави; інших компетентних органів іноземних держав, до компетенції яких належить розгляд цивільних справ) визнаються та виконуються в Україні, якщо їх визнання та виконання передбачено міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності.

    Суди, що розглядають справи про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду

    Відповідно до статті 464 ЦПК України питання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду розглядається судом за місцем проживання (перебування) або місцезнаходженням боржника.

    Якщо боржник не має місця проживання (перебування) або місцезнаходження на території України або його місце проживання (перебування) або місцезнаходження невідоме, питання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду розглядається судом за місцезнаходженням в Україні майна боржника.

    Про надходження клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду суд у п'ятиденний строк письмово повідомляє боржника і пропонує йому у місячний строк подати можливі заперечення проти цього клопотання.

    Після подання боржником заперечень у письмовій формі або у разі його відмови від подання заперечень, а так само коли у місячний строк з часу повідомлення боржника про одержане судом клопотання заперечення не подано, суддя постановляє ухвалу, в якій визначає час і місце судового розгляду клопотання, про що сторони повідомляються письмово не пізніше ніж за десять днів до його розгляду.

    Турчин Ярослав
    75%
    Турчин Ярослав 8 дней назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, АЛЕКСЕЙ!

    Очень распространённая схема меркантильных сограждан, перебравшихся за границу пытаться улучшить своё материально положение за счёт бывших. Искренне сочувствую.

    Сразу говорю, что если Вы проживаете по месту регистрации и регулярно получаете почту или следите за своими делами через приложение "ДИЯ", или через Электронный кабинет системы "Электронный суд Украины", то подобная схема не пройдёт, т.к. Вы будете знать об обращении в суд Украины по вопросу признания решения иностранного суда и сможете принять меры соответствующей правовой защиты. https://cabinet.court.gov.ua/

    Судебное решение Суда справедливости Канады не подлежит автоматическому исполнению в Украине органами Государственной исполнительной службы.

    Для этого надо пройти не всегда простую процедуру судебной легализации в суде Украины.

    Ходатайство о предоставлении разрешения на принудительное исполнение решения иностранного суда не удовлетворяется в случаях, предусмотренных международными договорами, согласие на обязательность которых предоставлено Верховной Радой Украины.

    Если международными договорами, согласие на обязательность которых предоставлено Верховной Радой Украины, такие случаи не предусмотрены, в удовлетворении ходатайства может быть отказано:

    • если решение иностранного суда по законодательству государства, на территории которого оно принято, не вступило в законную силу;
    • если сторона, в отношении которой было принято решение иностранного суда, была лишена возможности принять участие в судебном процессе из-за того, что ей не было должным образом уведомлено о рассмотрении дела;
    • если решение принято по делу, рассмотрение которого входит исключительно в компетенцию суда или иного уполномоченного в соответствии с законом органа Украины;
    • если ранее принято решение суда Украины в споре между теми же сторонами, по тому же предмету и на тех же основаниях, которое вступило в законную силу, или если в производстве суда Украины есть дело в споре между теми же сторонами, по тому же предмету и на тех же основаниях ко времени открытия производства по делу в иностранном суде;
    • если пропущено установленное международными договорами, согласие на обязательность которых предоставлено Верховной Радой Украины, и этим Законом сроки предъявления решения иностранного суда к принудительному исполнению в Украине;
    • если предмет спора по законам Украины не подлежит судебному разбирательству;
    • если исполнение решения угрожало бы интересам Украины;
    • если ранее в Украине было признано и предоставлено разрешение на исполнение решения суда иностранного государства в споре между теми же сторонами, по тому же предмету и на тех же основаниях, что и решение, которое запрашивается к исполнению;
    • в других случаях, установленных законами Украины.

    То есть в случае обращения в суд Украины - Вы или Ваш представитель имеете право подать заявление (ходатайство) об отказе в удовлетворении ходатайства бывшей жены о предоставлении разрешения на принудительное исполнение решения иностранного суда в связи с наличием обстоятельств, предусмотренных пунктом 4 части 2 статьи 468 Гражданского процессуального кодекса Украины (наличие судебного решения Украины в споре между теми же сторонами, по тому же предмету и на тех же основаниях, которое вступило в законную силу ранее, чем было обращение в Суд Канады). К ходатайству следует приложить полученную в суде Украины копию решения по алиментам с мокрой печатью суда. Это не догма конечно, но лучше оригинал, чтоб не было у судьи необходимости искать и проверять решение по Реестру.

    1. Клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду не задовольняється у випадках, передбачених міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

    2. Якщо міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, такі випадки не передбачено, у задоволенні клопотання може бути відмовлено:

    4) якщо раніше ухвалене рішення суду України у спорі між тими самими сторонами, з того самого предмета і на тих самих підставах, що набрало законної сили, або якщо у провадженні суду України є справа у спорі між тими самими сторонами, з того самого предмета і на тих самих підставах, яка порушена до часу відкриття провадження у справі в іноземному суді;

    https://protocol.ua/ua/tsivilniy_protsesualniy_kod...

    То есть в принципе Вам бояться решения суда Канады не стоит, т.к. уже есть решение Суда Украины принятое ранее открытие производства в Канаде.

    С уважением и пониманием, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олексію!

    Одразу хочу зауважити, що у разі наявності рішення українського суду з приводу стягнення з Вас аліментів, яке вступило в законну силу, у Вас немає жодної причини переживати про можливі санкції щодо Вас з приводу будь яких рішень іноземних судів з того самомого питання.

    Але підемо по порядку...

    Процедура розгляду та виконання рішення будь якого іноземного суду врегульована розділом ХІІІ Закону України "Про міжнародне приватне право". Зокрема у ст.ст. 81, 82 згаданого Закону зазначено:

    "Стаття 81 (рішення іноземних судів, які можуть бути визнані та виконані в Україні):

    1. В Україні можуть бути визнані та виконані рішення іноземних судів у справах, що виникають з цивільних, трудових, сімейних та господарських правовідносин, вироки іноземних судів у кримінальних провадженнях у частині, що стосується відшкодування шкоди та заподіяних збитків, а також рішення іноземних арбітражів та інших органів іноземних держав, до компетенції яких належить розгляд цивільних і господарських справ, що набрали законної сили, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті.

    {Частина перша статті 81 із змінами, внесеними згідно із Законами № 245-VII від 16.05.2013, № 2508-VIII від 12.07.2018}

    2. В Україні не можуть бути визнані та виконані рішення іноземних судів у справах щодо стягнення заборгованості з підприємства оборонно-промислового комплексу на користь юридичної особи держави-агресора та/або держави-окупанта або юридичної особи з іноземними інвестиціями чи іноземного підприємства держави-агресора та/або держави-окупанта.

    {Статтю 81 доповнено частиною другою згідно із Законом № 2508-VIII від 12.07.2018; із змінами, внесеними згідно із Законом № 1630-IX від 13.07.2021}

    Стаття 82 (порядок визнання і виконання рішень іноземних судів):

    1. Визнання та виконання рішень, визначених у статті 81 цього Закону, здійснюється у порядку, встановленому законом України.".

    В той самий час згідно стаття 462 Цивільного процесуального кодексу України, якою регулюються умови визнання та виконання рішення іноземного суду, що підлягає примусовому виконанню:

    1. Рішення іноземного суду (суду іноземної держави, інших компетентних органів іноземних держав, до компетенції яких належить розгляд цивільних справ) визнаються та виконуються в Україні, якщо їх визнання та виконання передбачено міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності.

    2. У разі якщо визнання та виконання рішення іноземного суду залежить від принципу взаємності, вважається, що він існує, оскільки не доведено інше."

    У відповідності із статтею 467 ЦПК (розгляд клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду):

    "1. Про надходження клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду суд у п’ятиденний строк письмово повідомляє боржника і пропонує йому у місячний строк подати можливі заперечення проти цього клопотання.

    2. Після подання боржником заперечень у письмовій формі або у разі його відмови від подання заперечень, а також якщо у місячний строк з часу повідомлення боржника про одержане судом клопотання заперечення не подано, суддя постановляє ухвалу, в якій визначає дату, час і місце судового розгляду клопотання, про що сторони повідомляються письмово не пізніше ніж за десять днів до його розгляду.

    3. За заявою будь-якої із сторін і за наявності поважних причин суд може перенести час розгляду клопотання, про що повідомляє сторони.

    4. Розгляд клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду проводиться суддею одноособово у відкритому судовому засіданні.

    5. Неявка без поважних причин у судове засідання будь-якої із сторін або їх представників, стосовно яких суду відомо про своєчасне вручення їм повістки про виклик до суду, не є перешкодою для розгляду клопотання, якщо будь-якою із сторін не було порушено питання про перенесення його розгляду.

    6. Розглянувши подані документи та вислухавши пояснення сторін, суд постановляє ухвалу про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду або про відмову у задоволенні клопотання з цього питання. Копія ухвали надсилається судом сторонам у триденний строк з дня постановлення ухвали.

    7. Якщо рішення іноземного суду вже виконувалося раніше, суд визначає, в якій частині чи з якого часу воно підлягає виконанню.

    8. Якщо в рішенні іноземного суду суму стягнення зазначено в іноземній валюті, суд, який розглядає це клопотання, визначає суму в національній валюті за курсом Національного банку України на день постановлення ухвали.

    9. Розгляд питання про вжиття передбачених цим Кодексом заходів забезпечення позову здійснюється відповідно до глави 10 розділу I цього Кодексу".

    Статтею 468 ЦПК передбачені підстави для відмови у задоволенні клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду:

    :1. Клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду не задовольняється у випадках, передбачених міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

    2. Якщо міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, такі випадки не передбачено, у задоволенні клопотання може бути відмовлено:

    1) якщо рішення іноземного суду за законодавством держави, на території якої воно постановлено, не набрало законної сили;

    2) якщо сторона, стосовно якої постановлено рішення іноземного суду, була позбавлена можливості взяти участь у судовому процесі через те, що їй не було належним чином і вчасно повідомлено про розгляд справи;

    3) якщо рішення ухвалене у справі, розгляд якої належить виключно до компетенції суду або іншого уповноваженого відповідно до закону органу України;

    4) якщо раніше ухвалене рішення суду України у спорі між тими самими сторонами, з того самого предмета і на тих самих підставах, що набрало законної сили, або якщо у провадженні суду України є справа у спорі між тими самими сторонами, з того самого предмета і на тих самих підставах, яка порушена до часу відкриття провадження у справі в іноземному суді;

    5) якщо пропущено встановлений міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та цим Кодексом строк пред’явлення рішення іноземного суду до примусового виконання в Україні;

    6) якщо предмет спору за законами України не підлягає судовому розгляду;

    7) якщо виконання рішення загрожувало б інтересам України;

    8) якщо раніше в Україні було визнано та надано дозвіл на виконання рішення суду іноземної держави у спорі між тими самими сторонами, з того самого предмета і на тих самих підставах, що і рішення, що запитується до виконання;

    9) в інших випадках, встановлених законами України".

    Тож, як бачите, в даному випадку цілих дві підстави згаданої статті - 3 та 4 - не дають права позивачу до Канадського суду вимагати виконання рішення згаданого на території України.

    ВИСНОВОК:

    Отже, якщо навіть уявити собі ситуацію, що клопотання про примусове виконання рішення Канадського суду з приводу стягнення з Вас аліментів буде подано до відповідного українського суду, то останній у його задоволенні обов'язкового відмовить і буде мати для того цілком законні підстави!

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України