Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 21 июня 2024, вопрос №113114 340₴

Звільнення або відстрочка

Доброго вам дня. Прошу вас надати роз’яснення як поступити якщо мій близький перебуває сполучених штатах США і йому там виявили онкологію і він зараз проходить лікування онкологічному центрі (діагноз: злоякісна новоутворення підшлункової залози) усі документи з перекладом є. Скажіть він підпадає під звільнення або відстрочка з його діагнозом ?? Велике дякую

Ответы юристов (4)

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Перш за все потрібно, щоб діагнози були підтверджені належними медичними документами. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста”, історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о. Якщо лікування відбувалось за кордоном потрібно, щоб на документах був проставлений апостиль та вони мали нотаріальний переклад на державну мову.

    Щоб чоловіка виключили з військового обліку - медичний огляд він повинен на території України.

    Його діагноз підпадає під статтю 8 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1).

    До пункту "а" статті 8 (передбачає непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку) відносяться первинні (вторинні) за наявності віддалених метастазів і неможливості радикального хірургічного лікування.

    До пункту "б" статті 8 (передбачає придатність до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони) - стани після радикального хірургічного лікування первинної пухлини; рак нижньої губи, рак шкіри.

    Отже, в залежності від стану чоловіка та наслідків після лікування - чоловіка можуть визнати повністю непридатним або придатним, але в тилових частинах. Якщо чоловік звернеться на ВЛК відразу після лікування - його можуть визнати тимчасово непридатним на час реабілітації.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Олена!

    Одразу хочу зазначити, що знаходячись за кордоном чоловік не зможе отримати ані "виключення з військового обліку", "ані тимчасову непридатність", оскільки для того необхідно пройти ВЛК, а останнє можливо зробити лише на території України.

    Захворювання чоловіка віднесено Розкладом хвороб Наказу МОУ №402 до статті 8, яка включає злоякісні новоутворення всіх локалізацій: губи, ротової порожнини, глотки С00-С14; органів травлення С15-С26; органів дихання та грудної клітки С30-С39; кістково-м’язової.

    На виключення з військового обліку чоловік може разраховувати при наступному перебігу хвороби: "первинні (вторинні) за наявності віддалених метастазів і неможливості радикального хірургічного лікування". Тобто, у наявності повинні бути віддалені метастази та неможливість радикального хірургічного лікування.

    Якщо ж йому було проведено радикальне хірургічне лікування первинної пухлини, то чоловіка визнають "придатним до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони".

    Щодо закордоних медичних документів, то останні потрібно легалізувати, аби вони приймались на території України. Отже, потрібно проставити апостіль, перекласти на українську мову та завірити переклад нотаріально.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас.

    Йому треба проходити медичний огляд на предмет можливості отримання інвалідності в Україні. По висновку ВЛК, передбачити складно.

    Потрібно розуміти, що рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    Інвалідність йому точно гарантована і за таких умов він не підлягатиме мобілізації.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Доброго дня.

    Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402.

    Згідно Положення № 402 постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я ТДВ) (додаток 3).

    При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (Додаток 2 до Положення № 402).

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 1 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10 Положення № 402), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Якщо військовозобов’язаний під час призову на військову службу, збір, а також чергового огляду з метою обліку визнаний таким, що потребує лікування (відстрочки від призову на військову службу, збір), то лікар - член ВЛК ТЦК та СП направляє військовозобов’язаного на отримання відповідних медичних послуг. Після закінчення лікування військовозобов’язаний оглядається ВЛК ТЦК та СП.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA