Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 24 июня 2024, вопрос №113352 650₴

Незаконне вручення повістки на відправку

Мені повних 24 роки, я прописаний у м.Шахтарьск Донецької області, яке знаходиться в окупації з 2014 року. У 2017 року я виїхав на підконтрольну Україні территорію(місто Вінниця) та оформив ВПО, на військовий облік не становився. Нещодавно я сам пішов до військкомата, щоб зробити приписне посвідчення для вступу на магістратуру(маю диплом бакалавра, магістра до цього не здобував), мені виписали протокол за не постанову на облік вчасно, та сказали зібрати документи для приписного посвідчення й принести їх разом з квітанцією про оплату штрафу. Також мені дали повістку на проходження ВЛК(я сказав, що читав, що до 25 років не відправляють на ВЛК, та мені сказали, що для створення приписного посвідчення вперше потрібно його проходити). Я пройшов ВЛК та був визнаний придатним, потім я прийшов до військомата забрати рішення ВЛК та подати документи на приписне посвідчення, натомість мені видали повістку на відправлення до навчального центру, хоча мені 24 роки, я не маю жодних військово-облікових документів, та маю реєстраційних лист на екзамени на вступ до магістратури. Я викликав поліцію, яка склала протокол та прийняла мою заяву про незаконне вручення повістки. Після цього і поліція і працівники військкомату сказали приходити завтра для роз'яснення. Я би хотів отримати термінову консультацію з цього питання

Ответы юристов (12)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас, Артем!

    Згідно Указу Президента України «Про загальну мобілізацію» під час мобілізації здійснюється призов військовозобов’язаних та резервістів.

    Згідно ч. 9 ст. 1 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу» щодо військового обов’язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    • допризовники - особи, які підлягають взяттю на військовий облік;
    • призовники - особи, які взяті на військовий облік;
    • військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;
    • військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;
    • резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Згідно ч. 1 ст. 37 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу» Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідних підрозділах розвідувальних органів України підлягають громадяни України:

    1) на військовий облік призовників (крім Служби безпеки України, розвідувальних органів України) віком до 25 років:

    • які за рішенням комісії з питань взяття на військовий облік пройшли медичний огляд;
    • які є призовниками, що прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;
    • які набули громадянство України;
    • які прибули після відбування покарання з установ виконання покарань, якщо раніше не перебували на військовому обліку;
    • які припинили альтернативну (невійськову) службу достроково і відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу" підлягають взяттю на військовий облік призовників;
    • які відраховані із закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти та не пройшли базову загальновійськову підготовку.

    Отже, вас повинні були взяти на військовий облік призовників за новим місцем проживання. До 25 років Вас не можуть мобілізувати, адже Ви являєтесь призовником!!!

    Вручення повістки на відправку та зарахування на військовий облік військовозобов'язаних є незаконним.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Артем Клиент 6 дней назад

      Підкажіть, будь ласка, як мені найкраще відстояти свої права, чи можу я відмовлятись підписувати документи, та чи дає якісь додаткові права документ про реєстрацію на вступні іспити в магістратуру(читав в інтернеті, що він є підставою для відстрочки для людей які закінчили бакалавріат та поступають на магістратуру)?

      • Дерій Владислав Олегович

        Артеме, Ви повинні розуміти, що до 25 років Ви не підлягаєте мобілізації, адже Ви є призовником, а не військовозобов'язаним.

        Вас повинні були направити лише на медогляд, а вручення повістки на відправку - це перевищення службових повноважень зі сторони ТЦК.

        Вам потрібно відстоювати свої права та говорити, що Ви до 25 років є призовником, а зарахування Вас на військовий облік військовозобов'язаних це незаконно. При необхідності укладіть угоду з місцевим адвокатом.

        Вимагайте Акт відмови від повістки. Якщо в досудовому порядку вирішити питання не вдасться - звертайтесь до суду! В разі виграшу справи витрати на адвоката покладете на ТЦК. Шанси на позитивне рішення суду - високі.

        Документ про реєстрацію на вступні іспити в магістратуру не дає ніякі права, та й крім того Вам не потрібно оформлювати відстрочку, адже з Вами вчинили неправомірно.

    Дерій Владислав Олегович

    В доповнення до своєї відповіді...

    Згідно пункту 66 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані , до досягнення 25-річного віку, які пройшли базову загальновійськову підготовку відповідно до статті 10-1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” чи базову військову службу. Такі особи до досягнення 25-річного віку не направляються на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду.

    Призовник після проходження базової загальновіськової підготовки стає на військовий облік військовозобов'язаних. Але такі військовозобов'язані до 25 років не підлягають мобілізації та не направляються на ВЛК.

    Ви ж в свою чергу як призовник можете бути направлений на ВЛК, але ні в якому разі не можете бути мобілізованим!!! Єдиний варіант прийняття на службу - це укладення контракту.

    До того ж Ви можете спробувати оскаржити протокол про притягнення Вас до адміністративної відповідальності.

    Згідно статті 38 Кодексу про адміністративні правопорушення адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Так як Ви не стали на військовий облік ще в 2017 році - строк притягнення до адміністративної відповідальность сплив, але тут є певні нюанси.

    Додатково ознайомтесь з Постановою Радехівського районного суду Львівської області про притягнення керівника ТЦК до адмінвідповідальності за перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень – https://forum.antiraid.com.ua/topic/15349-postanova-radehivskogo-rajonnogo-sudu-lvivskoyi-oblasti-pro-pritjagnennja-kerivnika-tck-do-adminvidpovidalnosti-za-perevishhennja-vijskovoju-sluzhbovoju-osoboju-vladi-chi-sluzhbovih-povnovazhen/

    ст. 172-14 КУпАП - Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень – https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#n3808

    ст. 426-1 ККУ - Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень – https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#n3232

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Артеме!

    Вам видали саме мобілізаційне розпорядження чи Вас направили до навчального центру на проходження базової військової служби, як призовника?

    Мобілізації підлягають військовозобов'язані громадяни України у віці від 18 до 60 років.

    Указ Президента України "Про загальну мобілізацію" №65/2022:

    4. Призов військовозобов’язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших військових формувань України здійснити в обсягах, визначених згідно з мобілізаційними планами.

    Стаття 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу":

    1. Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідних підрозділах розвідувальних органів України підлягають громадяни України:

    1) на військовий облік призовників (крім Служби безпеки України, розвідувальних органів України) віком до 25 років:

    які за рішенням комісії з питань взяття на військовий облік пройшли медичний огляд;

    які є призовниками, що прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    2) на військовий облік військовозобов’язаних:

    які досягли 25-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;

    які старші 25 років і раніше не перебували на військовому обліку;

    Стаття 1 вищезгаданного Закону:
    9. Щодо військового обов’язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають взяттю на військовий облік;

    призовники - особи, які взяті на військовий облік;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Стаття 15. Направлення громадян України для проходження базової військової служби.

    1. Для проходження базової військової служби направляються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі (жіночої статі - добровільно), яким до дня відправлення на базову військову службу виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 25-річного віку.

    Зазначені громадяни України можуть один раз обрати рік проходження базової військової служби до досягнення ними 24-річного віку.

    2. Громадяни України, які перебувають на військовому обліку призовників, у добровільному порядку можуть бути прийняті на військову службу за контрактом на умовах, передбачених частиною першою статті 20 цього Закону, та в порядку, визначеному положеннями про проходження військової служби громадянами України.

    3. Направлення громадян України для проходження базової військової служби включає:

    прибуття на медичний огляд, професійно-психологічний відбір та засідання комісії з питань направлення для проходження базової військової служби;

    проходження медичного огляду (у тому числі, за необхідності, направлення на додаткове медичне обстеження);

    проведення професійно-психологічного відбору;

    засідання комісії з питань направлення для проходження базової військової служби;

    прибуття за зазначеними в повістці районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки адресою та часом для відправлення у навчальну частину (центр) для проходження базової військової служби та знаходження у відповідному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (обласному збірному пункті) до відправлення у навчальну частину (центр).

    Стаття 17. Відстрочка від направлення для проходження базової військової служби.

    1. Відстрочка від направлення для проходження базової військової служби надається призовникам, які:

    визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я;

    навчаються у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, вищої духовної освіти за денною або дуальною формою здобуття освіти, в інтернатурі або докторантурі (зазначена відстрочка надається до досягнення особою 24-річного віку);

    обрали відповідний рік, в якому бажають пройти базову військову підготовку;

    мають право на звільнення з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких визначається частиною дванадцятою статті 26 цього Закону".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Артем Клиент 6 дней назад

      Ось як виглядає повістка, але в мене немає ніяких військово облікових документів, я прийшов, щоб зробити приписне посвідчення, яке мені потрібно для вступу на магістратуру. Я маю документ з реєстрацією на вступні іспити

    • Артем Клиент 6 дней назад

      Також я читав, що базова військова служба вводиться тільки з 1 вересня 2025 року

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Ні, Ви плутаєте базову військову службу з базовою військовою підготовкою. БВП у ВНЗ вводиться дійсно з 2025 року.

        • Артем Клиент 6 дней назад

          Чи є якийсь законний варіант вступити до магістратури, та пройти військову підготовку вже там у 2025 році?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Ні, такого варіанту немає. Але я не впевнений, що це повістка на проходження базової військової служби. Ви взагалі розмовляли з представником ТЦК, коли Вам видали повістку? Тобто, говорили про незакону видачу тощо? Що відповіли в ТЦК?

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Артеме!

    Я викликав поліцію, яка склала протокол та прийняла мою заяву про незаконне вручення повістки. Після цього і поліція і працівники військкомату сказали приходити завтра для роз'яснення. Я би хотів отримати термінову консультацію з цього питання

    Ви все зробили вірно, адже дійсно у віці 24-років Ви не підлягаєте мобілізації за призовом. Ви підлягаєте базовій військовій службі та/або базовій загальновійськовій підготовці. Аргументуйте свою позицію чинним Законом України "Про військовий обов'язок і військову службу", а також наступним положенням:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 30 грудня 2022 р. № 1487 Київ

    Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    22. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється відповідно до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

    Під час воєнного стану направлення призовників на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду здійснюється лише у разі їх прийняття на військову службу у добровільному порядку.

    ...

    Вас дійсно мали направити на ВЛК, адже для отримання військово-облікового документу, у тому числі приписного свідоцтва, Ви повинні мати результати медичного огляду. Але прийняття Вас на службу, як особи, яка не досягла 25-річного віку, можливе лише у добровільному порядку, про що і говорить постанова КМУ від 30.12.2022 № 1487 (зі змінами, внесеними постановою КМУ від 07.06.2024 № 675)

    Жодного ознак добровільності у даній ситуації немає, а тому дії ТЦК та СП - незаконні, Ви дійсно все зробили правильно. Звертаю увагу, що вимоги постанови КМУ від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період" взагалі не поширюються на призовників, лише на ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИХ ТА РЕЗЕРВІСТІВ. Вона передбачає, що:

    "...2. На військову службу під час мобілізації, на особливий період призиваються резервісти та військовозобов’язані, які придатні до військової служби за станом здоров’я та не мають права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, для комплектування (доукомплектування) з’єднань, військових частин, установ, організацій, вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, навчальних частин (центрів) (далі - військові частини) Збройних Сил та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями (далі - Збройні Сили та інші військові формування).

    Призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації проводиться в порядку, визначеному Законами України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, “Про військовий обов’язок і військову службу” та цим Порядком..."".

    Намір дій ТЦК зрозумілий - зробити Вас військовозобов'язаним та мобілізувати. Але не потрібно давати їм нагоди вчиняти таке безчинство. Радив би Вам з'явитися на розгляд справи зі своїм адвокатом/представником.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Базова військова підготовка розпичинається з 2025 року, тому це вам видали бойову повістку на відправку, яка є не законною. Просто відмовляйтесь її підписувати, утакому випадку буде складено акт відмови, в якому ви зазначте причину вашої відмови, у вашому випадку, це те що ви не досягои 25 років, та маєте статус призивника і не підлягаєте мобілізації.

    Також, що стосується штрафу, він теж є не законним,тому як пройшов строк притягнення вас до відповідальнсоті.відповідно до ст.38 Адміністративного кодексу, ви можете його оскаржити у суді, якщо на вас було вже складено постанову про накладання штрафу.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#n195

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    У вашому випадку вже пройшло більше року.

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    1. Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідних підрозділах розвідувальних органів України підлягають громадяни України:

    1) на військовий облік призовників (крім Служби безпеки України, розвідувальних органів України) віком до 25 років:

    які за рішенням комісії з питань взяття на військовий облік пройшли медичний огляд;

    які є призовниками, що прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    які набули громадянство України;

    які прибули після відбування покарання з установ виконання покарань, якщо раніше не перебували на військовому обліку;

    які припинили альтернативну (невійськову) службу достроково і відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу" підлягають взяттю на військовий облік призовників;

    які відраховані із закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти та не пройшли базову загальновійськову підготовку;

    2) на військовий облік військовозобов’язаних:

    які звільнені з військової служби в запас та не зараховані до військового оперативного резерву;

    призовники, які пройшли базову загальновійськову підготовку з додержанням умов, передбачених частиною одинадцятою статті 1 цього Закону;

    які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу" та підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних;

    військовозобов’язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    які набули громадянство України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов’язаних;

    зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України;

    які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від направлення для проходження базової військової служби;

    які досягли 25-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;

    які звільнені із служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування в запасі;

    які старші 25 років і раніше не перебували на військовому обліку;

    які прибули після відбування покарання з установ виконання покарань;

    3) на військовий облік резервістів:

    які зараховані до військового оперативного резерву;

    які уклали контракт про проходження служби у військовому резерві Збройних Сил України та інших військових формувань;

    резервісти, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України на нове місце проживання.

    Громадянам України, взятим на військовий облік, роз’яснюються права та обов’язки, правила військового обліку та відповідальність за порушення цих правил.

    2. Взяттю на військовий облік військовозобов’язаних підлягають жінки, які належать до категорій, зазначених у частині одинадцятій статті 1 цього Закону.

    3. Призовники, військовозобов’язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в семиденний строк стати на військовий облік.

    У разі декларування місця проживання особи за декларацією про місце проживання, поданою в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки на підставі відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів в електронній формі, надісланих органами реєстрації через Єдину інформаційну систему Міністерства внутрішніх справ України до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    4. У період проведення мобілізації (крім цільової) та/або протягом дії воєнного стану призовники, військовозобов’язані та резервісти, які залишили або покинули своє місце проживання, зобов’язані в семиденний строк з дати взяття на облік внутрішньо переміщеної особи стати на військовий облік у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи (військовозобов’язані та резервісти Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, а військовозобов’язані та резервісти розвідувальних органів України - у зазначений строк повідомити про зміну місця проживання відповідному підрозділу розвідувальних органів України).

    5. Зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України:

    1) з військового обліку призовників (крім Служби безпеки України, розвідувальних органів України):

    які досягли 25-річного віку;

    які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік в іншому районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за новим місцем проживання;

    які призвані, направлені чи прийняті на військову службу або навчання у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    які пройшли базову загальновійськову підготовку;

    які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від направлення для проходження базової військової служби як непридатні до військової служби за станом здоров’я - після підтвердження рішення комісією вищого рівня;

    які отримали спеціальні звання рядового, сержантського, офіцерського (начальницького) складу після закінчення закладів освіти;

    які направлені на альтернативну (невійськову) службу;

    які направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    2) з військового обліку військовозобов’язаних:

    які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання;

    які призвані чи прийняті на військову службу або навчання у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    які направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    які зараховані до військового оперативного резерву;

    в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України;

    3) з військового обліку резервістів:

    які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання;

    які призвані чи прийняті на військову службу або навчання у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    які прийняті на службу до органів і підрозділів цивільного захисту;

    які досягли граничного віку перебування на службі у військовому резерві або виключені з військового оперативного резерву;

    які направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України