Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 25 июня 2024, вопрос №113367

Виїзд за кордон зі статусом тимчасово непридатний

Таке питання в мене.
Мені 30 років, з військово облікових документів тільки прострочене приписне. У далекому 2009 році в мене були травмовані обидва колінних суглоби, були стаціонар та гіпси на ногах. Потім повторна травма колінного суглоба в 2011 році, теж з гіпсом. Потім 2017 році робилася операція по резекції меніска і чистки суглоба. В висновках лікарів є запис про те що в мене відсутня передня хрестоподібна зв'язка в наслідку травми, з рекомендацією зробити операцію по її відновленню. Але на той час не було достатньо грошей її зробити, так і ходив, не сильно турбувало. Але останні роки з'явилося відчуття нестабільності, і думаю таки зробити операцію. На скільки реально отримати статус "тимчасово непридатного", як і в який послідовності це робити, щоб була змога виїхати за кордон з таким статусом?
Дякую за допомогу.

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Станіславе!

    Відповідно до Постанови КМУ "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України":

    "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил".

    Згідно Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації мають:

    2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);".

    Отже, виїхати за кордон Ви зможете тільки у випадку встановлення тимчасової непридатності строком від 6 до 12 місяців.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України