Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 26 июня 2024, вопрос №113497 650₴

Въезд за границу со статусом "Знят" в приложении "Резерв+"

Здравствуйте!

У меня в приложении "Резерв+" статус "Знят". Это означает, что я снят с воинского учета. В связи с этим у меня возникли следующие вопросы:

Дает ли статус "Знят" право на свободный выезд за границу из Украины?
Какие документы мне необходимо предоставить на границе для подтверждения моего статуса?
Могут ли быть какие-либо ограничения или дополнительные требования для выезда за границу с данным статусом?
Есть ли вероятность, что при пересечении границы могут возникнуть проблемы, связанные с моим воинским учетом?
Заранее благодарю за помощь и разъяснения.

Ответы юристов (12)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    На жаль, Ви не маєте права на перетин кордону, адже Ви лише зняті з військового обліку. Право на виїзд мають ВИКЛЮЧЕНІ з військового обліку.

    Крім того, Ви визнані обмежено придатним у військовий час, тому підлягаєте медичному переогляду протягом 9 місяців.

    4 травня набув чинності Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text, згідно даного закону термін обмежено придатний вже не застосовується.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону 3621-IX:

    2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, ПРОТЯГОМ ДЕВ'ЯТИ МІСЯЦІВ з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Вже відбулися зміни до Наказу МОУ 402, в якому обмежену придатність виключили з постанов ВЛК та розпочався переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК передбачений постановою КМУ № 560.

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” або якщо ВЛК визнає Вас непридатним до військової служби із виключенням з військового обліку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Віталію!

    На жаль, Ви не маєте права на перетин кордону, оскільки були зняті з обліку у зв'язку з непридатністю у мирний час та обмеженною придатністю у воєнний і відправлені у запас.

    Станом на зараз Ви є військовозобов'язанною особою, яка підлягає поновленню на обліку та переогляду ВЛК до лютого 2025 року.

    Відповідно до Закону України № 3621-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист», який набрав чинності 04.05.2024 року:

    ІІ. Прикінцеві та перехідні положення

    «2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби».

    Щодо права на перетин кордону, то останнє Ви матимете лише за наявності підстав визначених Правилами перетину кордону громадянами України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Віталій Клиент 3 месяца назад

    могут ли у меня быть проблемы с статусом Знят? что нужно делать, что бы обновить статус на правильный?

    • Дерій Владислав Олегович

      Найбільшою проблемою може бути те, що при зустрічі з представниками ТЦК - Вам видадуть повістку на уточнення даних. В ТЦК Вас направлять на ВЛК і якщо у Вас не буде підстав для відстрочки - Ва мобілізують.

      Статус "Знятий" можна змінити на статус "Взятий на облік", але це відбувається за особистої явки до ТЦК.

      Щоб отримати статус "Виключений" - Ви повинні бути визнаний ВЛК непридатним до військової служби за станом здоров'я.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Який статус Ви маєте на увазі? Ви є військовозобов'язанним.

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      50%

      Для того, аби Вас виключили з обліку Вам потрібно пройти ВЛК та мати захворювання, яке відповідає пункту "а" статті Розкладу хвороб Наказу МОУ №402.

      • Віталій Клиент 3 месяца назад

        я проходил уже ВЛК и меня сняли с Военного учета правда это было очень давно. Но моя болезнь все еще есть в списке Наказу МОУ №402. В частности: A87.0 Ентеровірусний менінгіт:

        Деякі інфекційні та паразитарні хвороби (А00-В99), їх наслідки

        Стаття 1: вірусні інфекційні хвороби центральної нервової системи А80-А89а) вказані хвороби та їх наслідки, які не піддаються або важко піддаються лікуванню. Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

        Какие мои действия? Подготовить документы о моей болезни и последствиях и идти в ТЦК на ВЛК? насколько реальны шансы, быть окончательно снятым?

    Віталій Клиент 3 месяца назад

    статус "Знят". Я не понимаю, что он означает и нужно ли с ним, что-то делать. У меня супруга инвалид 2й группы, могу ли я ее сопровождать за границу с таким статусом? или мне обязательно нужно стать на учет и только тогда я смогу ее сопровождать?

    • Дерій Владислав Олегович

      Для перетину кордону у Вас повинен бути військово-обліковий, свідоцтво про шлюб, документ про інвалідність дружини.

      Бажано, щоб Військовий квиток був з вклеїним штрихкодом. Якщо штрихкод не вдасться вклеїти - можете звернутись в ЦНАП та отримати Витяг з Реєстру військовозобов'язаних.

      Деякі прикордонники можуть вимагати додатково ДОВІДКУ із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6 постанови КМУ 560, але це буде неправомірно.

      Проте, якщо Ви оформите відстрочку - до Вас взагалі не буде питанні на пункті пропуску

      • Віталій Клиент 3 месяца назад

        Резерв+ это же такой же документ как и Военный с вклеенным штрих кодом или что то поменяли?

        • Дерій Владислав Олегович
          50%
          Згідно пункту 49 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період у період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

          Згідно законодавства ВОД з Реєстр+ повинно бути достатньо для перетину кордону, але , як правило, вимагають паперовий ВОД

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

      21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

      особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

      родинні зв’язки,

      інвалідність.

      Отже для перетину кордону Вам знадобляться закордонні паспорти, свідоцтво про шлюб, документ, що підтверджує інвалідність дружини (окрім довідки МСЕК) та військово-обліковий документ.

      На кордоні можуть виникнути складнощі з перетином, оскільки прикордонники часто вимагають штрих-код у ВОД та оформлену відстрочку в ТЦК.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA