Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 26 июня 2024, вопрос №113508 350₴

Відстрочка через поновлення в університеті

Доброго дня. 4 роки тому був відрахований з 2 курсу університету і зараз хочу поновитись на 2 курс. Чи отримаю я відстрочку в такому випадку?

Чи отримаю я відстрочку в разі поновлення в інший університет також на 2 курс ?

Чи отримаю я відстрочку у випадку поновлення на іншу спеціальність шляхом здачі академічної різниці

Також в вчора було опубліковано "ОНОВЛЕНІ ПРАВИЛА ВСТУПУ НА НАВЧАННЯ ДО АСПІРАНТУРИ У 2024 РОЦІ

Опубліковано 24 червня 2024 року о 17:20" в якому зазначено "Поновлення навчання на денній формі дозволяється лише особам, які не є військовозобов'язаними, а також іншим категоріям, яким законно дозволено переривати навчання (вагітність, військова служба, медики тощо)." .

Не дуже зрозуміло, це правило працює тільки для поновлення на аспірантуру, чи також і на бакалавра

p.s. в мене наявні актуальні облікові документи і в Резерв + статус -"призовник".

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 4 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Андрію!.

    4 роки тому був відрахований з 2 курсу університету і зараз хочу поновитись на 2 курс. Чи отримаю я відстрочку в такому випадку?

    У разі поновлення Ви матимете право на відстрочку, якщо говорити у контексті листа МОН з роз'ясненнями щодо формування довідки з ЄДЕБО, оскільки у відповідності із законодавством Ви маєте право на відстрочку навіть при повторному вступі, а не поновленні.

    Лист МОН "Про особливості формування в ЄДЕБО довідки про здобувача освіти":

    Разом з тим, не вважається порушенням послідовності наступне здобуття освіти:

    1) здобувача освіти було поновлено на навчання або переведено з іншого закладу освіти історії поточного навчання перший статус «Поновлено», «Поновлено (з іншого ЗО)», «Переведено (з іншого ЗО)»), а попереднє навчання (запис про яке у статусі «Відраховано із ЗО») було за таким же рівнем, що й поточне навчання (аналогічно, якщо поточне навчання – за ОПС фахового молодшого бакалавра, а попереднє – за ОКР молодшого спеціаліста, або поточне навчання – за ОС бакалавра (на основі ПЗСО), а попереднє – за ОС магістра (на основі ПЗСО)). При цьому в записах про попереднє навчання рік початку навчання не менше року початку поточного навчання. Як виключення, рік початку навчання не порівнюється, якщо особу було відраховано до дати початку навчання або з причиною «За невиконання вимог навчального плану та графіка навчального процесу (після зарахування не приступили до занять протягом 10 днів)».

    Чи отримаю я відстрочку в разі поновлення в інший університет також на 2 курс ? Чи отримаю я відстрочку у випадку поновлення на іншу спеціальність шляхом здачі академічної різниці.

    Згідно із Наказом МОН №134 "Про затвердження Положення про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, та надання їм академічної відпустки":

    1. Особи, відраховані до завершення навчання за певною освітньою програмою, можуть бути поновлені на навчання на місця за кошти фізичних (юридичних) осіб на підставі особистої заяви, поданої до закладу вищої освіти.

    Заява про поновлення на навчання розглядається закладом вищої освіти протягом п’яти робочих днів, після чого заявник повинен бути письмово поінформований (у тому числі засобами електронного поштового зв’язку) про строки, порядок і умови поновлення на навчання або про причину відмови.

    2. Особу може бути поновлено на навчання незалежно від причин відрахування, тривалості перерви в навчанні, форми здобуття вищої освіти, освітньої програми, джерела фінансування, форми власності та сфери управління закладу вищої освіти за умов:

    • виконання вимог до вступників на відповідну освітню програму згідно з пунктом 3 цього розділу;
    • позитивної оцінки результатів навчання, здобутих особою протягом попередніх періодів навчання, здатності особи успішно виконати відповідну освітню програму. Особі може бути відмовлено в поновленні на навчання, якщо встановлена негативна оцінка її здатності успішно виконати відповідну освітню програму. Оцінювання здійснюється в порядку, передбаченому положенням про організацію освітнього процесу в закладі вищої освіти;
    • визнання результатів попередніх періодів навчання здійснюється відповідно до пункту 4 цього розділу;
    • погодження з органами самоврядування, первинною профспілковою організацією (для осіб, які є членами відповідної профспілки) в порядку, передбаченому положенням про організацію освітнього процесу в закладі вищої освіти.
    • Поновлення на навчання за освітньою програмою зі спеціальності, необхідної для доступу до професій, для яких запроваджене додаткове регулювання, здійснюється, якщо особа до відрахування навчалась за такою самою спеціальністю.
    • Поновлення на навчання на перший рік навчання на основі повної загальної (профільної) середньої освіти забороняється. Поновлення на навчання на другий рік навчання на основі повної загальної (профільної) середньої освіти осіб, відрахованих з першого року навчання, можливе за умови повного виконання ними вимог навчального плану першого року навчання відповідної освітньої програми у встановлений закладом вищої освіти строк.
    • Поновлення на навчання може здійснюватися на освітні програми того самого рівня вищої освіти на такий самий або нижчий рік навчання, або на освітні програми нижчого рівня вищої освіти чи освітньо-професійні програми фахової передвищої освіти, на таку саму або іншу форму здобуття освіти. Поновлення на освітньо-професійні програми фахової передвищої освіти здійснюється відповідно до положення про відрахування, переривання навчання поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах фахової передвищої освіти, а також порядку надання їм академічної відпустки.
    • При поновленні на навчання на освітню програму з іншої спеціальності до того самого або іншого закладу вищої освіти, а також при поновленні з іноземного закладу вищої освіти незалежно від спеціальності, обов’язковим є виконання вимог до вступників на відповідну освітню програму, встановлених в рік початку навчання контингенту здобувачів освіти за відповідним рівнем освіти, до якого приєднується особа, або в один із наступних років, але не пізніше року подання особою заяви про поновлення.

    3. Виконання особою, яка подала заяву про поновлення на навчання, вимог до вступників на відповідну освітню програму, може здійснюватися:

    до поновлення на навчання;

    не пізніше дати допуску до атестації здобувачів вищої освіти. У разі невиконання цієї вимоги у встановлений строк, здобувач вищої освіти відраховується за порушення умов договору про навчання між закладом вищої освіти та вступником, укладеному відповідно до частини шістнадцятої статті 44 Закону України «Про вищу освіту», і не допускається до атестації здобувачів вищої освіти.

    4. Порядок визнання результатів попереднього навчання, кредитів ЄКТС, зарахування освітніх компонентів, виконання індивідуального плану наукової роботи, інші умови при поновленні на навчання (далі - умови поновлення) визначаються в положенні про організацію освітнього процесу в закладі вищої освіти.

    При цьому обов’язковими умовами є:

    • попереднє або в строк до шести місяців після поновлення на навчання виконання незарахованих освітніх компонентів навчального плану попередніх періодів навчання (при цьому обсяг незарахованих освітніх компонентів на день поновлення не може перевищувати 20 кредитів ЄКТС);
    • включення до індивідуального навчального плану здобувача вищої освіти визначених освітньою програмою закладу вищої освіти для попередніх періодів навчання обов’язкових освітніх компонентів та/або передбаченого нею обсягу вибіркових освітніх компонентів (за необхідності);
    • проходження передбачених законодавством етапів атестації здобувачів вищої освіти (за необхідності).
    • Зарахування обов’язкових освітніх компонентів (індивідуального плану наукової роботи) або їх складників здійснюється в порядку, визначеному в положенні про організацію освітнього процесу в закладі вищої освіти, за умови, що під час попередніх періодів навчання особа здобула передбачені освітньою програмою або аналогічні результати навчання. Як вибіркові за заявою здобувача вищої освіти зараховуються, зокрема, освітні компоненти попереднього навчання, що не можуть бути зараховані як обов’язкові.

    5. Особи, які поновлені на навчання, після виконання вимог до вступників на відповідну освітню програму за державним (регіональним) замовленням та умов поновлення, можуть бути переведені на навчання на вакантні місця державного (регіонального) замовлення у порядку, встановленому законодавством та закладом вищої освіти.

    7. Наказ про поновлення на навчання видається після укладання відповідно до частини шістнадцятої статті 44 Закону України «Про вищу освіту» договору про навчання між закладом вищої освіти та вступником, а також договору про навчання між закладом вищої освіти з фізичною (юридичною) особою, яка замовляє платну освітню послугу (у випадку поновлення на навчання за кошти такої особи).

    Також в вчора було опубліковано "ОНОВЛЕНІ ПРАВИЛА ВСТУПУ НА НАВЧАННЯ ДО АСПІРАНТУРИ У 2024 РОЦІОпубліковано 24 червня 2024 року о 17:20" в якому зазначено "Поновлення навчання на денній формі дозволяється лише особам, які не є військовозобов'язаними, а також іншим категоріям, яким законно дозволено переривати навчання (вагітність, військова служба, медики тощо)." .Не дуже зрозуміло, це правило працює тільки для поновлення на аспірантуру, чи також і на бакалавра

    Це правило працює тільки для аспірантури.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Олександрович
    100%

    ВІТАЮ ВАС, пане АНДРІЙ!

    Так, Ви отримаєте відстрочку.

    Для реалізації права на відстрочку по послідовній освіті Вам треба буде отримати в закладі освіти довідку з ЄДЕБО, яка стверджує "Так, не порушує".

    Саме поновлення дасть змогу отримати таку довідку. Бо повторний вступ таку довідку не дасть, адже МОН саме таким чином наказало адміністратору ЄДЕБО налаштувати роботу системи та генерації довідок. Заклад освіти на цей процес, на жаль, не впливає.

    Отже, Вам дійсно треба поновлюватися.

    Для реалізації наміру поновитися Вам треба мати на руках Академічну довідку, згенеровану закладом освіти на спецбланку або за допомогою засобів ЄДЕБО (вона має вигляд як Додаток до диплому європейського зразка закладу освіти).

    Якщо у Вас немає на руках академічної довідки, то бажано вже зараз вирішити це питання.

    Правила аспірантури - це одне, а правила поновлення до ЗВО на інші ступені - це інше. І регулюється іншим нормативним актом, а саме Положенням про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, та надання їм академічної відпустки, затвердженим наказом МОН від 07.02.2024 № 134

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0509-24#Text

    Але після заяв фейкового УБД, наукового плагіатора - міністра освіти і науки пана Лісового, що він своєю владою перешкодить усім чоловікам ухилятися від мобілізації через навчання, то може бути все що завгодно.

    Ми лише можемо сказати як воно по закону, а не на думку "бандюганів", які невідомим чином потрапили у керівництво МОН і безкарно зловживають владою, порушують усі можливі закони і Конституцію України.

    Судової практики наразі немає з цього приводу. Раніше неодноразово неконституційні і незаконні накази міністрів освіти і науки України зупиняла чи скасовували суди.

    Але зараз війна. Та й нелояльного виконавчій владі Окружного адмін. суду м. Києва вже немає. Тому ніхто не дасть гарантії, що судова влада буде на боці Конституції і народу України, а не на боці тих, хто їм платить зарплатню з бюджету і дозволяє без відповідальності брати хабарі.

    Кожного місяця, та й навіть тижня, правила змінюються. Тому 100 % гарантії Вам ніхто не дасть.

    Якось так виглядає Ваше питання станом на зараз.

    Які конкретні документи для поновлення Вам потрібні - краще дізнатися у закладі, де плануєте поновлення.

    В той же час, дійсно Ви маєте право згідно з законодавством поновитися як у той же заклад, так і у будь-який інший. Головне, щоб спеціальність співпадала.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Андрій Клиент 4 дня назад

    В мене найбільше занепокоєння викликає саме питання щодо заборони поновлення військовозобов'язаним, бо зараз мені 24 і я призовник, але на початку серпня буде 25 і я відповідно стану військовозобов'язаним. На жаль, як ви сказали вище, немає ніякої гарантії, що це правило вони не застосують і щодо поновлення на бакалаврат. Сподіваюсь, що в мене вийде поновитись на навчання ще до настання 25-річчя

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    СПОЧАТКУ ТРЕБА ПЕРЕВІРИТИ ПРО СЕБЕ ІНФОРМАЦІЮ В ЄДЕБО.

    ЯКЩО ТАМ БУДЕ ІНФОРМАЦІЯ, ЩО ВИ ПОРУШУЄТЕ ПОСЛІДОВНІСТЬ , СПРОБУВАТИ ЦЕ ОСКАРЖИТИ.

    ДЛЯ ПОЧАТКУ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ЗА РОЗЯСНЕННЯМ ТА ВИМОГОЮ ПРО ЗМІНУ ІНФОРМАЦІЇ В РЕЄСТРІ ДО МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.

    Закон України

    "Про освіту "

    Стаття 74. Єдина державна електронна база з питань освіти

    5. Держателем Електронної бази та публічних електронних реєстрів у сфері освіти (далі - держатель Електронної бази) є центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки, що здійснює організаційні заходи, пов’язані із забезпеченням функціонування Електронної бази та її складових.

    Власником Електронної бази є держава в особі центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки.

    Адміністратором Електронної бази та публічних електронних реєстрів у сфері освіти (далі - адміністратор Електронної бази) є визначена Кабінетом Міністрів України юридична особа, що належить до сфери управління центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки.

    ххх

    У системі освіти діє Єдина державна електронна база з питань освіти (далі – ЄДЕБО) - автоматизована система, функціями якої є збір, верифікація, оброблення, зберігання та захист інформації про систему освіти.

    Власником ЄДЕБО та виключних майнових прав на її програмне забезпечення є держава. Розпорядником ЄДЕБО є Міністерство освіти і науки України,а технічним адміністратором - державне підприємство «Інфоресурс», що належить до сфери управління Міністерства освіти і науки України.

    Обробка і захист інформації здійснюються в ЄДЕБО відповідно до вимог законодавства у сфері захисту інформації, що перебуває у власності держави.

    Головним призначенням ЄДЕБО є забезпечення фізичних та юридичних осіб інформацією в галузі освіти.

    Лист МОН № 1/9758 від 03.06.24 року "Про особливості формування в ЄДЕБО довідки про здобувача освіти" :

    https://ru.osvita.ua/legislation/other/92239/

    Цим Листом визначено алгоритм формування Довідки.

    ххх

    Згідно з вимогами Закону «Про доступ до публічної інформації» відповідь на запит має бути надано не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту.

    Відповідно до статті 23 Закону «Про доступ до публічної інформації», рішення, дії чи бездіяльність розпорядників інформації можуть бути оскаржені до керівника розпорядника, вищого органу або суду.

    Запитувач має право оскаржити:

    • відмову в задоволенні запиту на інформацію;
    • відстрочку задоволення запиту на інформацію;
    • ненадання відповіді на запит на інформацію;
    • надання недостовірної або неповної інформації;
    • несвоєчасне надання інформації;
    • невиконання розпорядниками обов’язку оприлюднювати інформацію відповідно до статті 15 цього Закону;
    • інші рішення, дії чи бездіяльність розпорядників інформації, що порушили законні права та інтереси запитувача.

    Оскарження рішень, дій чи бездіяльності розпорядників інформації до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України: «Згідно із пунктом 81 частини першої статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення у справах про правопорушення, що розглядаються органами, зазначеними в статтях 218-221 цього кодексу, протоколи про правопорушення мають право складати уповноважені особи секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (стаття 2123 «Порушення права на інформацію» (крім порушень права на інформацію відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»)».


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України