Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 26 июня 2024, вопрос №113515 650₴

Отсрочка от мобилизации университет

В 2019 поступил в университет , отучился семестр и отчислился . Из оконченных учебных заведений 11 классов. Сейчас хочу поступить снова уже в другой. Будет действовать острочка от мобилизации?

Ответы юристов (9)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Ви повинні мати право на відстрочку, адже при повторному вступі на бакалаврат Ви здобуватимете рівень освіти, який є вищим за раніше здобутий (средня освіта).

    АЛЕ, на жаль, керівники закладів освіти керуються рекомендаційним листом МОН (не є нормативно-правовим актом) розцінюють це як непослідовність здобуття освіти. В їхньому розумінні для збереження послідовності освіти - студент повинен поновлюватися у закладі освіти, а не повторно вступати.

    Згідно пункту 2 Розділу ІІІ Положення про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, та надання їм академічної відпустки Поновлення на навчання на перший рік навчання на основі повної загальної (профільної) середньої освіти забороняється. Поновлення на навчання на другий рік навчання на основі повної загальної (профільної) середньої освіти осіб, відрахованих з першого року навчання, можливе за умови повного виконання ними вимог навчального плану першого року навчання відповідної освітньої програми у встановлений закладом вищої освіти строк.

    Тобто поновитися на перший курс ВНЗ у Вас не вийде. Ви можете поновитися лиш на другий курс, але за умови повного виконання Вами вимог навчального плану першого року навчання

    Відповідно до статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за РАНІШЕ ЗДОБУТИЙ рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Отже, щоб мати право на відстрочку Ви повинні здобувати рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий.

    Згідно постанови КМУ 590 для оформлення відстрочки Вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідку про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    3. Військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Як бачите, головним документом для оформлення відстрочки є саме довідка з ЄДБО.

    Якщо в довідці з ЄДБО буде зазначено, що Ви порушуєте послідовність освіти - тоді потрібно оскаржувати дане рішення ВНЗ у судовому порядку.

    Якщо в довідці буде зазначено, що послідовність освіти зберігається - тоді Ви можете сміливо йти до ТЦК та оформлювати відстрочку.

    Якщо Ви не готові судитися із закладом освіти - Вам потрібно поновитися на бакалаврат або розглянути інші підстави для відстрочки передбачені статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Стас Клиент 4 дня назад

      а как посмотреть нарушается последовательность или нет? как получить эту справку едб

      • Дерій Владислав Олегович

        Довідку з ЄДБО формують відповідальні особи з ВНЗ за місцем навчання. Саме вони вказують "Порушується чи не порушується" послідовність освіти згідно рекомендаційного листа МОН (прикріпив)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 4 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Стасе!

    Відповідно до законодавства Ви маєте право на відстрочку, при вступі до ВНЗ на бакалавратуру, оскільки були відраховані та не здобули диплом бакалавра і відповідний рівень освіти.

    Згідно зі статтею 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;».

    Згідно із частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту»:

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Проте, МОН має зовсім іншу думку з цього приводу та вважає, що відрахування студента можна прирівняти до "здобутого рівня освіти". Тому у Вашій довідці ЄДЕБО буде зазначено, що Ви порушуєте послідовність освіти. Отже, право на відстрочку у зв'язку з навчанням Ви матимете лише при поновленні на бакалавратурі, а не при повторному вступі на останню.

    Лист МОН "Про особливості формування в ЄДЕБО довідки про здобувача освіти":

    Разом з тим, не вважається порушенням послідовності наступне здобуття освіти:

    1) здобувача освіти було поновлено на навчання або переведено з іншого закладу освіти історії поточного навчання перший статус «Поновлено», «Поновлено (з іншого ЗО)», «Переведено (з іншого ЗО)»), а попереднє навчання (запис про яке у статусі «Відраховано із ЗО») було за таким же рівнем, що й поточне навчання (аналогічно, якщо поточне навчання – за ОПС фахового молодшого бакалавра, а попереднє – за ОКР молодшого спеціаліста, або поточне навчання – за ОС бакалавра (на основі ПЗСО), а попереднє – за ОС магістра (на основі ПЗСО)). При цьому в записах про попереднє навчання рік початку навчання не менше року початку поточного навчання. Як виключення, рік початку навчання не порівнюється, якщо особу було відраховано до дати початку навчання або з причиною «За невиконання вимог навчального плану та графіка навчального процесу (після зарахування не приступили до занять протягом 10 днів)».

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    СПОЧАТКУ ТРЕБА ПЕРЕВІРИТИ ПРО СЕБЕ ІНФОРМАЦІЮ В ЄДЕБО.

    ЯКЩО ТАМ БУДЕ ІНФОРМАЦІЯ, ЩО ВИ ПОРУШУЄТЕ ПОСЛІДОВНІСТЬ , СПРОБУВАТИ ЦЕ ОСКАРЖИТИ.

    ДЛЯ ПОЧАТКУ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ЗА РОЗЯСНЕННЯМ ТА ВИМОГОЮ ПРО ЗМІНУ ІНФОРМАЦІЇ В РЕЄСТРІ ДО МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.

    Закон України

    "Про освіту "

    Стаття 74. Єдина державна електронна база з питань освіти

    5. Держателем Електронної бази та публічних електронних реєстрів у сфері освіти (далі - держатель Електронної бази) є центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки, що здійснює організаційні заходи, пов’язані із забезпеченням функціонування Електронної бази та її складових.

    Власником Електронної бази є держава в особі центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки.

    Адміністратором Електронної бази та публічних електронних реєстрів у сфері освіти (далі - адміністратор Електронної бази) є визначена Кабінетом Міністрів України юридична особа, що належить до сфери управління центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки.

    ххх

    У системі освіти діє Єдина державна електронна база з питань освіти (далі – ЄДЕБО) - автоматизована система, функціями якої є збір, верифікація, оброблення, зберігання та захист інформації про систему освіти.

    Власником ЄДЕБО та виключних майнових прав на її програмне забезпечення є держава. Розпорядником ЄДЕБО є Міністерство освіти і науки України,а технічним адміністратором - державне підприємство «Інфоресурс», що належить до сфери управління Міністерства освіти і науки України..

    Обробка і захист інформації здійснюються в ЄДЕБО відповідно до вимог законодавства у сфері захисту інформації, що перебуває у власності держави.

    Головним призначенням ЄДЕБО є забезпечення фізичних та юридичних осіб інформацією в галузі освіти.

    Лист МОН № 1/9758 від 03.06.24 року "Про особливості формування в ЄДЕБО довідки про здобувача освіти" :

    https://ru.osvita.ua/legislation/other/92239/

    Цим Листом визначено алгоритм формування Довідки.

    ххх

    Згідно з вимогами Закону «Про доступ до публічної інформації» відповідь на запит має бути надано не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту.

    Відповідно до статті 23 Закону «Про доступ до публічної інформації», рішення, дії чи бездіяльність розпорядників інформації можуть бути оскаржені до керівника розпорядника, вищого органу або суду.

    Запитувач має право оскаржити:

    • відмову в задоволенні запиту на інформацію;
    • відстрочку задоволення запиту на інформацію;
    • ненадання відповіді на запит на інформацію;
    • надання недостовірної або неповної інформації;
    • несвоєчасне надання інформації;
    • невиконання розпорядниками обов’язку оприлюднювати інформацію відповідно до статті 15 цього Закону;
    • інші рішення, дії чи бездіяльність розпорядників інформації, що порушили законні права та інтереси запитувача.

    Оскарження рішень, дій чи бездіяльності розпорядників інформації до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України: «Згідно із пунктом 81 частини першої статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення у справах про правопорушення, що розглядаються органами, зазначеними в статтях 218-221 цього кодексу, протоколи про правопорушення мають право складати уповноважені особи секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (стаття 2123 «Порушення права на інформацію» (крім порушень права на інформацію відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»)».

    Турчин Ярослав Олександрович
    50%

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, СТАС!,

    К сожалению, учитывая тот факт, что Министерство образования и науки Украины узурпировало власть в сфере образования и плюет в этом вопросе даже на Правительство Украины и его акты, МОН было изнасиловано законодательство и правила приёма, чтоб люди не уклонялись от мобилизации через учёбу.

    Одним из таких актов стало введение неправомерных ограничений по последовательной учёбе и выдаче справок с ЕДЕБО, дающих право на отсрочку.

    Учитывая, что администратор базы образования содержится МОН и выполняет любые его приказы, самые незаконные, то в алгоритмы работы было внесено правило, что при вступлении в ВУЗ лиц, которые уже учились и не закончили образование - отсрочки не будет и будет выдавать резолюцию "Ні, порушує".

    Обжаловать через суды это практически бесполезно.

    То есть, Вам для получения отсрочки по беспредельным правилам, установленным МОН, нужно не поступать заново, а ВОССТАНАВЛИВАТЬСЯ на обучение.

    При этом у Вас на руках должна быть академическая справка. Без нее Вас не восстановит ни один ВУЗ Украины.

    Но Вы не обязаны восстанавливаться в том же ВУЗе. Это может быть любой другой ВУЗ. Главное, чтоб специальность соответствовала. На другие специальности увы восстановиться нельзя.

    Правила восстановления урегулированы внутренними документами ВУЗа и Положенням про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, та надання їм академічної відпустки

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0509-24#Text

    Если Вы пойдёте по пути заново вступить, то во-первых Вы уже никуда не успеваете, т.к. вступ осуществляется только по ЗНО, во-вторых - Вы не получете право на отсрочку, т.к. база ЕДЕБО будет считать, что Вы нарушили ПОСЛЕДОВАТЕЛЬНОСТЬ образования, дающую право на отсрочку.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)

    • Стас Клиент 3 дня назад

      понял, а подскажите если восстанавливаться то это в какие сроки нужно делать и когда ? Тоесть я в любой момент могу погасить задолженность и буду восстановлен или это в период сдачи сессий происходит?

      • Турчин Ярослав Олександрович

        До начала семестра. Но раньше, как правило, когда паны - преподаватели соизволит выйти с отпусков. То есть в конце августа - начале сентября.

        Заявление желательно заранее подавать.

        В принципе в каждом ВУЗе свои внутренние моменты есть. Нужно общаться с деканом и уточнять. Если конечно декан не царская персона в током ВУЗе и готов общаться с простыми людьми.

        Кое-какую информацию можно почерпнуть на сайте ВУЗа, но не всегда это соответствует реалиям в ВУЗе или видению деканатами вопросов.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    В 2019 поступил в университет , отучился семестр и отчислился . Из оконченных учебных заведений 11 классов. Сейчас хочу поступить снова уже в другой. Будет действовать острочка от мобилизации?

    Доволі складне питання зараз. За позицією МОН, якщо Ви навчалися на певному рівні та були з нього відраховані, цей же рівень більше не надає Вам права на відстрочку. Але якщо поновитися до закладу освіти - інша справа.

    Для початку - замовте виписку з ЄДЕБО щодо інформації, яка міститься про Вас в Реєстрі освіти.

    Посилання: https://info.edbo.gov.ua/check-person/

    Також зазначаю - якщо є можливість переговорити попередньо з представниками закладу освіти, які відповідальні за роботу з ЄДЕБО - було б чудово. Тільки вони зможуть Вам точно сказати, якою буде інформація у довідці. Якщо не порушує, треба однозначно поновлюватися.

    Згідно з листом МОН, не вважається порушенням послідовності наступне здобуття освіти:

    здобувача освіти було поновлено на навчання або переведено з іншого закладу освіти (в історії поточного навчання перший статус «Поновлено», «Поновлено (з іншого ЗО)», «Переведено (з іншого ЗО)»), а попереднє навчання (запис про яке у статусі «Відраховано із ЗО») було за таким же рівнем, що й поточне навчання.

    На мою точку зору, у Вас має бути зазначено "Так, не порушує", але радив би предметно переговорити з представниками закладу освіти.

    Моя позиція однозначна: раніше здобутий рівень має підтверджуватися дипломом.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про вищу освіту

    Стаття 7. Документи про вищу освіту1. Документ про вищу освіту видається особі, яка успішно виконала відповідну освітню програму та пройшла атестацію.

    2. Встановлюються такі види документів про вищу освіту за відповідними ступенями:

    диплом молодшого бакалавра;

    диплом бакалавра;

    диплом магістра;

    диплом доктора філософії/доктора мистецтва.

    5. Невід’ємною частиною диплома молодшого бакалавра, бакалавра, магістра, доктора філософії/доктора мистецтва є додаток до диплома європейського зразка, що містить структуровану інформацію про завершене навчання. У додатку до диплома наводиться інформація про результати навчання особи, освітні компоненти, отримані оцінки і здобуту кількість кредитів ЄКТС, а також відомості про національну систему вищої освіти України.

    10. Інформація про видані дипломи вноситься закладами вищої освіти, крім вищих військових навчальних закладів, до Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

    Нічого цього і близько щодо Вас у них немає.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України