Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 29 июня 2024, вопрос №113811 350₴

Стройка солнечных панелей

Добрый день. Такой вопрос - моя территория состоит из 2 участков, на одной стоит дом а на второй огород. Оформлены они как 2 разных участка. Могу ли я поставить солнечные панели на огороде, если его предназначение не жилое, а дома - жилое?

Ответы юристов (4)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    На етапі планування робіт слід ознайомитися з вимогами законодавства, які регулюють цей процес. Наприклад, у деяких містах України існують обмеження на встановлення сонячних батарей на даху історичних будівель.З 1 липня 2023 року в Україні не потрібно отримувати дозвіл на встановлення сонячних батарей потужністю до 30 кВт. Однак технічний висновок про можливість приєднання до електричних мереж потрібен обов'язково, його видає електропостачальна компанія.

    Вимоги до встановлення сонячних батарей, можуть варіюватися залежно від законодавчих актів, але основні вимоги містять наступне:

    1. Структура та монтаж. Конструкція повинна бути стійкою та витримувати навантаження в усіх погодних умовах.
    2. Ефективність. Сонячні батареї повинні отримувати максимальне сонячне випромінювання для найбільшої ефективності.
    3. Безпека. Встановлення повинно відповідати правилам електробезпеки та захисту від пожежі.
    4. Під'єднання до електричної системи. Повинно відповідати чинним вимогам.
    5. Ліцензування та дозволи. Важливо перевірити місцеві вимоги, забезпечити дотримання всіх необхідних процедур.
    6. Підтримка та обслуговування. Сонячні батареї потребують певного рівня сервісу.

    Відповідно до Державних будівельних норм ДБН 360-92 «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень», відстань від найближчої осі сонячних батарей до межі земельної ділянки повинна становити не менше 1 м.

    Закон дозволяє населенню встановити сонячну електростанцію потужністю максимум 30 кВт. Її можна розташувати як на даху приватного будинку, так і на землі біля нього. Вимоги такі: Будинок повинен бути житловим приміщенням, введеним в експлуатацію, перебувати у приватній власності того, хто встановлює СЕС. Земельна ділянка – під житлову забудову (цільове призначення 02.01). На ній повинен бути об’єкт житлової нерухомості (будинок, літня кухня), який приєднано до електромережі.ЯК БАЧИМО, СКОРІШЕ ЗА ВСЕ НА ДІЛЯНЦІ ДЕ НЕМАЄ БУДІВЛІ НЕ МОЖНА БУДУВАТИ СЕС.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Кожен власник має використовувати землю виключно за її цільовим призначенням.

    Відповідно до ч. 2 ,3ст. 36 Земельного кодексу

    На земельних ділянках, наданих для городництва, закладання багаторічних плодових насаджень, а також спорудження капітальних будівель і споруд не допускається.

    На земельних ділянках, наданих для городництва, можуть бути зведені тимчасові споруди для зберігання інвентарю та захисту від непогоди.

    Згідно статті 6 ЗУ "Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів"

    До земель енергетики відносяться землі, надані в установленому законом порядку у власність та користування для розміщення, будівництва і експлуатації об'єктів з виробництва і передачі електричної та теплової енергії, об'єктів альтернативної енергетики, об'єктів технологічної інфраструктури об'єктів енергетики, в тому числі адміністративних та виробничих будівель підприємств, що здійснюють таку діяльність.

    Більшість обладнання електростанцій, що працюють на відновлюваних джерелах енергії, може бути розташована тільки на земельних ділянках, які мають цільове призначення «землі електроенергетики». Як виняток, об’єкти передачі електроенергії (повітряні та кабельні лінії електропередачі, трансформаторні підстанції, розподільчі пункти та пристрої) можуть бути розташовані на землях будь-якого цільового призначення.

    Будь-яке інше використання для виробництва електроенергії земельних ділянок (з відмінним від «земель електроенергетики» цільовим призначенням) можливе лише за умови зміни відповідного цільового призначення.

    Розмістивши сонячну електростанцію на земельній ділянці для городницва - до Вас можуть бути питання від органів державної влади.

    Як варіант на земельній ділянці можете побудувати тимчасову споруду, а на її даху розмістити сонячні панелі.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Олександрович
    100%

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, ДМИТРИЙ!

    Подскажите, какая планируемая мощность? Если больше 30 кВт, то это невозможно почти для Вас.

    Но обо всем по порядку.

    Прежде всего, отмечу, что это регулируется специальным законодательством в сфере рынка энергетики, а не земельным законодательством.

    Второе. Надо определиться. Какое подключение к СЭС вы планируете? С подключением к электросетям "гарантированного покупателя" или просто для себя без планов продаж излишков?!

    Если второе – то можете на своей земле устанавливать что хотите. Это ни кого не должно беспокоить.

    Если же планируете подключать к общей сети – то могут быть проблемы, связанные с признанием Ваших СЭС – промышленными, что включает в себя необходимость ведения предпринимательской деятельности, получение лицензии, перевод земли в соответствующую категорию земель и т.д.

    Чтобы начать ведение бизнеса по производству электроэнергии на промышленных СЭС, нужно приложить немало усилий и инвестировать значительную сумму средств, около 100 тыс. долларов. В среднем такая сумма предлагается производителями солнечных панелей и включает в себя стоимость их ввода в эксплуатацию.

    Процесс установки промышленной солнечной электростанции длительный и нуждается в юридическом сопровождении на всех этапах, начиная от создания юридического лица, поиска и аренды земельного участка с целевым назначением "земли энергетики", заканчивая получением лицензии на производство электроэнергии, проведением нестандартного присоединения к электрическим сетям, регистрации членства в Оптовом рынке электрической энергии и заключение договора купли-продажи с энергокомпанией.

    Для физических лиц все гораздо проще.

    Любое физическое лицо, потребляющее электрическую энергию для бытовых нужд, может установить на крыше или на земле возле своего частного дома солнечную электростанцию мощностью до 30 кВт. и продавать излишек производимой энергии государству по зеленому тарифу.

    Согласно абзацу 4 части второй статьи 58-1 Закона Украины "О рынке электрической энергии", Частные домохозяйства - генерирующие установки, присоединенные к электроустановкам, предназначенным для потребления электрической энергии напрямую или через сети такого потребителя, при условии, что установленная мощность генерирующих установок не превышает величину разрешенной (договорной) мощности электроустановок такого потребителя, предназначенных для потребления электрической энергии, но не более 30 кВт, и продажи производимой, но не потребленной электрической энергии по механизму самопроизводства в соответствии со статьей 9-6 Закона Украины "Об альтернативных источниках энергии";

    "Зеленый тариф" - стоимость электрической энергии для частных домохозяйств, производящих электрическую энергию из энергии солнечного излучения объектами электроэнергетики, которые вмонтированы (установлены) на крышах и/или фасадах частных домохозяйств (домов, зданий, сооружений). Он позволяет не только воспользоваться собственной солнечной электростанцией, но и заработать дополнительные средства.

    В Украине "зеленый" тариф регулируется Законом Украины "О рынке электрической энергии", Законом Украины "Об альтернативных источниках энергии" (ссылки на законы и постановления НКРЭКУ в украиноязычной версии ответа), а также соответствующими постановлениями Национальной комиссии, осуществляющей государственное регулирование в сферах энергетики и коммунальных услуг (далее - НКРЭКУ).

    Порядок продажи, учета и расчетов за электрическую энергию, произведенную из энергии солнечного излучения объектами электроэнергетики (генерирующими установками) частных домохозяйств, утвержден постановлением НКРЭКУ от 14.03.2018 № 312 "Об утверждении Правил розничного рынка электрической энергии"

    а главное:

    Постановлением НКРЭКУ от 26.04.2019 № 641 "Об утверждении нормативно-правовых актов, регулирующих деятельность гарантированного покупателя и покупки электрической энергии по «зеленому» тарифу, приобретение услуги по механизму рыночной премии".

    Размер действующего "зеленого" тарифа можно отслеживать на сайте НКРЭКУ.

    Для осуществления купли-продажи электроэнергии по "зеленому" тарифу кандидат в продавце по "зеленому" тарифу заключает с гарантированным покупателем договор купли-продажи электрической энергии по «зеленому» тарифу и договор об участии в балансирующей группе гарантированного покупателя.

    Процедура подключения бытовой солнечной электростанции к электрическим сетям не требует наличия разрешительных документов. Самое главное – при установке солнечных панелей не превысить размер разрешенной потребления мощности, размер которой указан в договоре о пользовании электрической энергией, заключенном между бытовым потребителем и электропоставщиком. Максимально возможный предел мощности домашней солнечной установки – 30 кВт.

    Есть щель в Законе Украины "Об альтернативных источниках энергии" согласно которым допустимым для частных домохозяйств является производство электроэнергии, производимой из энергии солнечного излучения генерирующими установками частных домохозяйств, установленная мощность которых не превышает 50 кВт, при их расположении на крышах и/или фасадах зданий и других капитальных сооружений.

    Но Вам это не подходит, ведь нужно иметь капитальное сооружение и именно на нем размещать соответствующие установки. К земельному участку без кап.сооружений это неприменимо.

    После выяснения более подробно Вашей ситуации можно уже о чем-то говорить конкретнее.

    Удачи!

    С уважением и пониманием, юрист Ярослав Турчин

    ___

    Теперь тоже самое, но на государственном языке.

    ВІТАЮ ВАС, пане ДМИТРО!

    Підкажіть, яка планована потужність? Якщо більше 30 кВт, то це нереально майже для Вас.

    Але про все по порядку.

    Перш за все зазначу, що це регулюється спеціальним законодавством у сфері ринку енергетики, а не земельним законодавством.

    Друге. Треба визначитись. Яке підключення СЕС ви плануєте? Із підключенням до електромереж "гарантованого покупця" чи просто для себе без планів продажу надлишків?!

    Якщо друге - то можете на своїй землі встановлювати що хочете. Це ні кого не має турбувати.

    Якщо ж плануєте підключати - то можуть бути проблеми, пов"язані з визнанням Ваших СЕС - промисловими, що включає необхідність ведення підприємницької діяльності, отримання ліцензії, переведення землі у відповідну категорію земель та ін.

    Для того, щоб розпочати ведення бізнесу з виробництва електроенергії на промислових СЕС, потрібно докласти чимало зусиль та інвестувати значну суму коштів, близько 100 тис. доларів. В середньому, така сума пропонується виробниками сонячних панелей та включає в себе вартість їх введення в експлуатацію.

    Процес встановлення промислової сонячної електростанції довготривалий і потребує юридичного супроводу на всіх етапах, починаючи від створення юридичної особи, пошуку та оренди земельної ділянки з цільовим призначенням "землі енергетики", закінчуючи отриманням ліцензії на виробництво електроенергії, проведенням нестандартного приєднання до електричних мереж, реєстрації членства в Оптовому ринку електричної енергії та укладення договору купівлі-продажу з енергокомпанією.

    Для фізичних осіб все значно простіше.

    Будь-яка фізична особа, що споживає електричну енергію для побутових потреб, може встановити на даху чи на землі біля свого приватного будинку сонячну електростанцію з потужністю до 30 кВт. та продавати надлишок виробленої енергії державі за зеленим тарифом.

    Відповідно до абзацу 4 частини другої статті 58-1 Закону України "Про ринок електричної енергії", Приватні домогосподарства - генеруючі установки, приєднані до електроустановок, призначених для споживання електричної енергії напряму або через мережі такого споживача, за умови що встановлена потужність генеруючих установок не перевищує величину дозволеної (договірної) потужності електроустановок такого споживача, призначених для споживання електричної енергії, але не більше 30 кВт, та продажу виробленої, але не спожитої електричної енергії за механізмом самовиробництва відповідно до статті 9-6 Закону України "Про альтернативні джерела енергії";

    "Зелений тариф" - вартість електричної енергії для приватних домогосподарств, які виробляють електричну енергію з енергії сонячного випромінювання об’єктами електроенергетики, що вмонтовані (встановлені) на дахах та/або фасадах приватних домогосподарств (будинків, будівель, споруд). Він дає можливість не лише скористатись власною сонячною електростанцією, а ще й заробити додаткові кошти.

    В Україні "зелений" тариф регулюється Законом України “Про ринок електричної енергії”, Законом України "Про альтернативні джерела енергії", а також відповідними постановами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (надалі-НКРЕКП).

    Порядок продажу, обліку та розрахунків за електричну енергію, що вироблена з енергії сонячного випромінювання об’єктами електроенергетики (генеруючими установками) приватних домогосподарств затверджений постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 "Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0312874-18#n2...

    а головне:

    Постановою НКРЕКП від 26.04.2019 № 641"Про затвердження нормативно-правових актів, що регулюють діяльність гарантованого покупця та купівлі електричної енергії за «зеленим» тарифом, придбання послуги за механізмом ринкової премії".

    https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0641874-19#Te...

    Розмір діючого «зеленого» тарифу можна відслідковувати на сайті НКРЕКП.

    Для здійснення купівлі-продажу електричної енергії за «зеленим» тарифом кандидат у продавці за «зеленим» тарифом укладає з гарантованим покупцем договір купівлі-продажу електричної енергії за «зеленим» тарифом та договір про участь у балансуючій групі гарантованого покупця.

    Процедура підключення побутової сонячної електростанції до електричних мереж не потребує наявності жодних дозвільних документів. Найголовніше – при встановленні сонячних панелей не перевищити розмір дозволеної до споживання потужності, розмір якої вказаний у договорі про користування електричною енергією, що укладений між побутовим споживачем та електропостачальником. Максимально можлива межа потужності домашньої сонячної установки – 30 кВт.

    Є шпарина в Законі України "Про альтернативні джерела енергії" згідно з якими допустимим для приватних домогосподарств є виробтництво електроенергії, виробленої з енергії сонячного випромінювання генеруючими установками приватних домогосподарств, встановлена потужність яких не перевищує 50 кВт, за умови їх розташування на дахах та/або фасадах будівель та інших капітальних споруд.

    Але Вам це не підходить, адже треба мати капітальну споруду і саме на ній розташовувати відповідні установки.

    Після з"ясування більш детально Вашої ситуації можна вже про щось інше говорити конкретніше.

    Хай щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитро!

    Якщо мова йде про СЕС до 30 кВт.,то для встановлення сонячної електростанції і подальшого її оформлення по «зеленому тарифу», потрібно:

    • Наявність житлового будинку, введеного в експлуатацію;
    • Право власності на будинок та земельну ділянку (якщо панелі розміщуватимуться на наземну металоконструкцію);
    • Наявність в будинку підведених технічних умов (1 фази до 5 кВт і 3 фаз до 30 кВт).

    Маючи всі необхідні документи, можна встановлювати СЕС необхідної потужності та надалі подавати всі підтверджуючі документи РЕМу на оформлення «зеленого тарифу».

    Першим етапом є формування технічних умов. Для цього, власнику приватного домогосподарства необхідно звернутися у місцевий РЕМ (або Обленерго) та подати заявку на підведення технічних умов (наприклад, якщо у клієнта на будинку 1 фаза та 5 кВт, а він планує встановити 30-кіловатну СЕС, йому варто подати заяву на проведення 3 фаз та 30 кВт). Після проведення технічних умов наступає етап встановлення сонячної електростанції. Панелі можуть розміщуватися як на даху, так і на земельній ділянці. Орієнтовний час встановлення 10-кіловатної СЕС (на дах) становить 2-3 дні, 30 кВт (на землю) 1-1,5 тижнів. Після встановлення станції, всі документи на обладнання (однолінійна схема, сертифікати, техпаспорт)+документи права власності та технічних умов подаються в Обленерго для оформлення договору «купівлі-продажу». Після кількох тижнів оформлення, приїжджають працівники Обленерго, встановлюють двохнаправлений лічильник, опломбовують його, перевіряють станцію та запускають її. Після цього, кожного місяця, власнику СЕС на поточний рахунок у банку нараховуються кошти за продані надлишки електроенергії.

    Процедура встановлення та продажу електроенергії передбачена законодавчо, постановою №229 від НКРЕКП. Вона передбачає, що власники приватної СЕС, потужністю до 30 кВт укладають договір з електропостачальником до 2030 року. За умовами цього договору, власник СЕС продає електроенергію по зафіксованому тарифу 0,163 євро за 1 кВт/год до кінця дії договору, 2030 року.

    https://sun-energy.com.ua/articles/pytannya-vidpov...

    Крім того, призначення ділянки повинно мати цільове призначення – під житлову забудову. На ній повинен бути об’єкт житлової нерухомості (будинок, літня кухня), який приєднано до електромережі.

    За основним цільовим призначенням землі поділяються на категорії, які мають особливий правовий режим. Зокрема, земельні ділянки для городництва належать до категорії земель сільськогосподарського призначення.

    Так, відповідно до стаття 22 Земельного кодексу України землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури, у тому числі інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей.

    Згідно із ч. 2 ст. 36 Земельного кодексу на земельних ділянках, наданих для городництва, закладання багаторічних плодових насаджень, а також спорудження капітальних будівель і споруд не допускається.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA