Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 29 июня 2024, вопрос №113819 350₴

Відповідальність за подвійне громадянство

Чи може жінка маючи подвійне громадянство України та Італії. Приїхати в Україну по Італійському паспорту, що буде якщо виявлять паспорт України, та чи можливо це взагалі зясувати якщо паспорт України не показувати? Яка буде відповідальність та наслідки за це?

Ответы юристов (4)

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Згідно статті 2 ЗУ "Про громадянство" якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України;

    Якщо жінка буде в'їзжати та виїзжати як іноземець, відстежити наявність українського паспорта прикордонний контроль зможе шляхом подання запиту до Державної міграційної служби щодо отримання відомостей з Державного демографічного реєстру. Якщо жінка оформляла біометричний закордонний паспорт або ID картку (в такому разі буде відцифрований образ обличчя та відбитки пальців рук), то імовірність того що у неї виявлять громадянство України досить висока.

    Ніяких адміністративних штрафів або кримінальної відповідальності за подвійне громадянство на території України не передбачено.

    Проте, якщо вона буде перетинати кордон по закордонному паспорту Італії та у неї виявлять громадянство України, можуть спробувати притягнути до адміністративної відповідальності за незаконний перетин кордону за статтею 204-1 КУпАП (штраф від 3400 до 8500 грн), адже перетинання громадянами України державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю при наявності паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

    Проте, посилений контроль на пунктах пропуску здійснюється лише до чоловіків 18-60 років, тому цілком можливо, що у жінки не виявлять подвійне громадянство та до неї не буде зайвих питань.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Григорію!

    Відповідно до статті 4 Конституції України в Україні існує єдине громадянство.

    Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом. Статтею 2 Закону України «Про громадянство України» передбачено, якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України.

    Отже, у питаннях перетину кордону особа з подвійним громадянством визнається лише громадянином України та повинна дотримуватись всіх правил та порядку перетину кордону, які передбачені для громадян України.

    Відповідно до статті 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» наведено перелік документів, які надають право громадянину України на виїзд з України і в`їзд в Україну, зокрема це:

    паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    дипломатичний паспорт України; службовий паспорт України;

    посвідчення особи моряка; посвідчення члена екіпажу;

    посвідчення особи на повернення в Україну (дає право на в'їзд в Україну).

    Таким чином, виїзд або в'їзд на територію України громадян України за пред`явленням паспорту іншої країни, може бути підставою для притягнення особи до адміністративної відповідальності за статтею 204-1 КУпАП:

    "Перетинання або спроба перетинання державного кордону України будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів або з використанням підробленого документа чи таких, що містять недостовірні відомості про особу, чи без дозволу відповідних органів влади -

    тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб, з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення".

    Відповідно до Наказу адмінистрації ДПСУ "Про затвердження Інструкції з організації і здійснення перевірки документів громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які перетинають державний кордон":

    1.4. Система перевірки документів громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які перетинають державний кордон, складається з трьох рівнів:

    перший рівень - стандартна перевірка документів;

    другий рівень - поглиблена перевірка документів;

    третій рівень - експертне дослідження паспортних документів.

    2.8. Під час здійснення стандартної перевірки документів іноземців та осіб без громадянства потрібно додатково перевіряти:

    2.8.1. Під час в’їзду в Україну:

    документи, передбачені частиною першою статті 15 Закону України „Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”;

    інші документи, передбачені законодавством;

    відповідність відомостей, зазначених у візі або іншому документі, пред’явленому паспортному документу;

    чи всі особи, вписані в паспортний документ і візу, прямують через державний кордон;

    виконання вимог щодо дотримання встановлених законодавством правил і строків перебування на території України (підраховується автоматизовано відповідно до Положення про базу даних „Відомості про іноземців та осіб без громадянства, які перевищили термін реєстрації паспортних документів в Україні”, затвердженого наказом Адміністрації Державної прикордонної служби України від 27 травня 2008 року № 444, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 червня 2008 року за № 549/15240 (далі - Положення)).

    2.8.2. Під час виїзду з України:

    документи, передбачені частиною першою статті 15 Закону України „Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”;

    виконання вимог щодо дотримання встановлених законодавством правил і строків перебування в Україні (підраховується автоматизовано відповідно до Положення).

    Після завершення стандартної перевірки документів у іноземця чи особи без громадянства у випадках заповнення імміграційної картки її частина „Прибуття” (під час в’їзду в Україну) чи „Вибуття” (під час виїзду з України) відбирається.

    3.7. Поглиблена перевірка документів включає:

    додаткове вивчення дійсності паспортного документа, візи та інших документів із застосуванням спеціальних технічних засобів контролю для пошуку ознак підробки в документах;

    додаткове вивчення паспортного та інших документів з метою визначення приналежності громадянину України, іноземцю чи особі без громадянства (далі - особа);

    уточнення відомостей щодо відсутності стосовно особи доручень правоохоронних і розвідувальних органів України.

    3.9. Поглиблена перевірка документів забезпечується шляхом:

    використання наявних баз даних та інформаційно-довідкових матеріалів описів зразків паспортних та інших документів та можливих способів їх підроблення;

    опитування осіб, які перетинають державний кордон.

    Здійснення експертних досліджень паспортних документів.

    4.1. За рішенням начальника органу охорони державного кордону паспортний документ, вилучений за результатами проведення поглибленої перевірки, з копією висновку направляється на експертне дослідження.

    4.2. Підставою для проведення експертного дослідження паспортного документа є письмова заява (лист) начальника органу охорони державного кордону.

    4.3. Експертні дослідження паспортних документів здійснюються відповідно до Інструкції про порядок призначення і проведення судових експертиз та експертних досліджень паспортних документів експертною службою Державної прикордонної служби України, затвердженої наказом Адміністрації Державної прикордонної служби України від 07 серпня 2009 року № 594, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 02 вересня 2009 року за № 824/16840.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, надаю відповідь на ваше запитання:

    Чи може жінка маючи подвійне громадянство України та Італії. Приїхати в Україну по Італійському паспорту, що буде якщо виявлять паспорт України, та чи можливо це взагалі зясувати якщо паспорт України не показувати? Яка буде відповідальність та наслідки за це?

    Я би не радив вам цього робити, у разі виявлення у вас Українського громадянства, вас можуть мобілізувати, адля перетину кордону треба буде мати підстави.

    ЗАКОН ПРО ПОДВІЙНЕ ГРОМАДЯНСТВО В УКРАЇНІ

    Незважаючи на те, що в цьому документі зафіксовано принцип “єдиного громадянства”, у ньому відсутня норма про недопустимість випадків множинного громадянства. У п. 1 частини першої ст. 2 Закону України “Про громадянство України” зазначено, що “якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визначається лише громадянином України…”.

    Отже, закон не забороняє подвійне громадянство, а лише не визнає його: за наявності в громадянина України громадянства іншої держави до нього застосовуються всі закони України, як і до решти громадян. Це порушує ст. 4 Конституції України, породжує факти існування в Україні явища біпатризму й суперечить міжнародним зобов’язанням, взятим Україною на себе, в яких проголошений курс на уникнення випадків подвійного громадянства.

    ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОДВІЙНЕ ГРОМАДЯНСТВО В УКРАЇНІ

    Порядок декларування другого громадянства в Україні відсутній, отже довести факт наявності двох та більше громадянств практично неможливо.

    Законом визначено, що неподання або несвоєчасне подання заяви громадянина, який добровільно отримав іноземне громадянство (підданство) іншої країни тягне за собою стягнення штрафу від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 510 грн.).

    Але це лише прописано у законодавстві, на практиці ця адміністративна відповідальність не застосовується. Кримінальної відповідальності за неповідомлення також немає.

    Єдине можливе покарання застосоване до громадянина України, який має паспорт іншої держави, — втрата громадянства України. Однак втрата громадянства України досить тривала та важка процедура, і на практиці поки не застосовувалася. - на мою думку це взагалі не можливо. Позбавить громадянства може лише презедент України своїм наказом.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Згідно з Конституцією України, в Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом.

    Частиною 1 статті 2 «Про громадянство України» передбачено принципи законодавства України про громадянство, зокрема принцип єдиного громадянства - громадянства держави Україна, що виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України. Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України

    Стаття 2. Документи, що дають право громадянину України на виїзд з України і в’їзд в Україну

    Документами, що дають право громадянину України на виїзд з України і в’їзд в Україну, є:

    паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    дипломатичний паспорт України;

    службовий паспорт України;

    посвідчення особи моряка;

    посвідчення члена екіпажу;

    посвідчення особи на повернення в Україну (дає право на в’їзд в Україну).

    По суті, можна зазначити, що ВИЇЗД з території України громадян України за пред`явленням паспортів, виданих на ім`я громадян іноземної держави, є не зовсім правомірним та може тягти за собою адміністративну відповідальність за статтею 204-1 КУпАП.

    Стаття 204-1. Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України

    Перетинання або спроба перетинання державного кордону України будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів або з використанням підробленого документа чи таких, що містять недостовірні відомості про особу, чи без дозволу відповідних органів влади -

    тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-8500 грн) або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб, з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.

    ВИСНОВОК: теоретично це може розцінювати як незаконний перетин державного кордону, оскільки у відносинах з Україною Ви є саме її громадянкою і маєте пред'являти паспорт громадянина України для виїзду за кордон. Чи може бути якась відповідальність на практиці? Сказати складно, більше схиляюся до того, що ні, адже чув неодноразово про такі випадки. Можливо, прикордонники наразі фокусують свою увагу виключно на осіб чоловічої статі.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України