Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 01 июля 2024, вопрос №113994 650₴

Відстрочка мобілізації для аспіранта (план дій)

Добрий день,
Навчаюсь в аспірантурі (2 курс) і одночасно маю дефіцитну ВОС, яка не підлягає бронюванню (якщо це має значення). Хочу отримати відстрочку від мобілізаціі.
Чи маю я право на відстврочку маючи дефіцитну ВОС?
Чи забвов'язані ТЦК надати відстрочку, якщо я маю на це право?
Як це краще зробити (отримати відстрочку)?
Чи можна її отримати не приходячи до ТЦК?,
Чи може ТЦК і так все це бачать тк в них скоріш за все є доступ до баз, де хто навчається?
Чи може ТЦК відмовити з якихось причин у відстрочці і що робити у разі відмови?
Чи потрбіно проходити мед огляд для отримання відсточки?
Чи є ризики мобілізацій, якщо прийти в ТЦК для людини, яка навчається в аспірантурі?
Чи можна відправити документи про навчання рекомендованим листом, щоб не відвідувати ТЦК, але тим самим проінформувати їх про своє навчання?
Якщо так, то які саме документи треба відправляти і як це правильно зробити?
Якщо в ТЦК доведеться йти, чи можна з адвокатом туди йти і чим він може там допомогти?
Підкажіть будь ласка, як правильно діяти враховуючи закони і реальний практичний досвід.
Дуже Вам дякую.

Ответы юристов (7)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ВАМ ПОТРІБНО ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП ІЗ ЗАЯВОЮ ПРО НАДАННЯ ВАМ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів України

    від 16 травня 2024 р. № 560

    ПОРЯДОК

    проведення призову громадян на військову службу

    під час мобілізації, на особливий період

    Надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення56. Відстрочка від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період надається військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.57. Для розгляду питань надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період при районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (відокремлених відділах) утворюються комісії...

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    62. Здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, надають до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній державній електронній базі з питань освіти за формою, визначеною у додатку 9, та документи (нотаріально засвідчені копії документів), що підтверджують зарахування на навчання до інтернатури згідно з додатком 5.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    ДОДАТОК 5 ПОСТАНОВИ КМУ 560 ВИЗНАЧАЄ ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ЗА ЦИМ ПУНКТОМ (п.1 ч.3 ст.23):

    • довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти...

    ххх

    У системі освіти діє Єдина державна електронна база з питань освіти (далі – ЄДЕБО) - автоматизована система, функціями якої є збір, верифікація, оброблення, зберігання та захист інформації про систему освіти.

    Власником ЄДЕБО та виключних майнових прав на її програмне забезпечення є держава. Розпорядником ЄДЕБО є Міністерство освіти і науки України,а технічним адміністратором - державне підприємство «Інфоресурс», що належить до сфери управління Міністерства освіти і науки України.

    Обробка і захист інформації здійснюються в ЄДЕБО відповідно до вимог законодавства у сфері захисту інформації, що перебуває у власності держави.

    Головним призначенням ЄДЕБО є забезпечення фізичних та юридичних осіб інформацією в галузі освіти.

    Лист МОН № 1/9758 від 03.06.24 року "Про особливості формування в ЄДЕБО довідки про здобувача освіти" :

    Цим Листом визначено алгоритм формування Довідки.

    ххх

    До моменту прийняття рішення по Вашій заяві, ТЦКСП не має права Вас відправити на ВЛК ТА мобілізувати.

    В ТЦКСП Є БЛАНКИ ЗАЯВ, АЛЕ Я РАДЖУ ОДИН ЕКЗЕМПЛЯР ЗАЯВИ СКЛАСТИ САМОМУ (ШАБЛОН В ДОДАТКУ ПОСТАНОВИ КМУ 560) ТА ВІДПРАВИТИ ЙОГО ПОШТОЮ.

    В СУПРОВОДІ АДВОКАТА ВАС ДО ТЦКСП НЕМАЄ СЕНСУ:

    • ВИ ОСОБИСТО ПИШЕТЕ ЗАЯВУ НА ВІДСТРОЧКУ
    • НА ВЛК ВАС НЕ НАПРАВЛЯЮТЬ
    • ПИТАННЯ НАДАННЯ ВАМ ВІДСТРОЧКИ ВИРІШУЄ КОМІСІЯ.
    Карпенко Андрій Володимирович

    НАЯВНІСТЬ ДИФІЦИТНОЇ ВОС НІЯК НЕ ВПЛИВАЄ НА ВАШЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ В ЗВ'ЯЗКУ З НАВЧАННЯМ - ЦЕ НЕ БРОНЮВАННЯ.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Дефіцитність ВОС на оформлення відстрочки пов'язаної з навчанням не впливає.

    Згідно п. 2 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого ПКМУ від 16 травня 2024 р. №560 на військову службу під час мобілізації, на особливий період призиваються резервісти та військовозобов’язані, які придатні до військової служби за станом здоров’я та не мають права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, для комплектування (доукомплектування) з’єднань, військових частин, установ, організацій, вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, навчальних частин (центрів) Збройних Сил та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями.

    Згідно з п. 56 - 60 Порядку відстрочка від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період надається військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Для розгляду питань надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період при районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (відокремлених відділах) утворюються комісії у такому складі: голова комісії — керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відокремленого відділу); члени комісії — представники апарату, структурних підрозділів (освіти та науки, охорони здоров’я, соціального захисту населення, служби у справах дітей, центру надання адміністративних послуг) районної, міської держадміністрації (військової адміністрації). Для розгляду питань надання військовозобов’язаним, які перебувають на військовому обліку в розвідувальних органах, СБУ, відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період наказами керівників відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіонального органу СБУ утворюються відповідні комісії. Надання військовозобов’язаним відстрочок комісіями, утвореними в розвідувальних органах, СБУ, здійснюється відповідно до цього Порядку.

    За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5 до Порядку.

    Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    До відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5 до Порядку. В Вашому випадку це Довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади. На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення. У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6 до Порядку.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7 до Порядку.

    Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби (п. 63).

    Зверніть увагу на перелік документів. До відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5 до Порядку. В Вашому випадку це Довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Чи маю я право на відстврочку маючи дефіцитну ВОС?

    Так, маєте право на відстрочку. Дефіцитна ВОС впливає тільки на те, що Вас не зможуть забронювати на підприємстві, але як аспірант Ви маєте право на відстрочку незалежно від ВОС

    Чи забвов'язані ТЦК надати відстрочку, якщо я маю на це право?

    Зобов'язані.

    Як це краще зробити (отримати відстрочку)?

    Відповідно до пункту 1 частини 3 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за РАНІШЕ ЗДОБУТИЙ рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Отже, щоб мати право на відстрочку Ви повинні здобувати рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий.

    Згідно постанови КМУ 560 для оформлення відстрочки Вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідку про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    3. Військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Як бачите, головним документом для оформлення відстрочки є саме довідка з ЄДБО, яка формується відповідальними особами ВНЗ. Тому Вам потрібно звернутися до ВНЗ та отримати дану довідку.

    Якщо в довідці з ЄДБО буде зазначено, що Ви порушуєте послідовність освіти - тоді потрібно оскаржувати дане рішення ВНЗ у судовому порядку.

    Якщо в довідці буде зазначено, що послідовність освіти зберігається - тоді Ви можете сміливо йти до ТЦК та оформлювати відстрочку.

    Відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного, але поки що такого функціоналу немає.

    Коли до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від чоловіка заяву: печатку/підпис та дату прийому. Він цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного. Щоб у разі неправомірних дій зі сторони ТЦК у Вас були докази подачі документів про відстрочку.

    Відповідно до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    62. Здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, надають до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній державній електронній базі з питань освіти за формою, визначеною у додатку 9, та документи (нотаріально засвідчені копії документів), що підтверджують зарахування на навчання до інтернатури згідно з додатком 5.

    Чи можна її отримати не приходячи до ТЦК?,

    Поки що лише за особистої явки до ТЦК

    Пунктом 59 Постанови КМУ 560 передбачено, що відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, але на даний час такої функціональної можливості немає.

    Чи може ТЦК і так все це бачать тк в них скоріш за все є доступ до баз, де хто навчається?

    ТЦК не завжди має всю необхідну інформацію.

    Чи може ТЦК відмовити з якихось причин у відстрочці і що робити у разі відмови?

    Якщо у Вас зберігається послідовність здобуття освіти - Ви маєте право на відстрочку. Відмовити Вам не можуть. У разі відмови - оскаржувати дане рішення ТЦК у судовому порядку.

    Чи потрбіно проходити мед огляд для отримання відсточки?

    Ні, не потрібно. Але якщо Ви не маєте військово-облікового документа або не стоїте на військовому обліку Вас можуть зобов'язати пройти ВЛК

    Згідно пункту 63 постанови КМУ 560 Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, під час розгляду заяви про відстрочку Вас не мають права направляти на ВЛК

    Чи є ризики мобілізацій, якщо прийти в ТЦК для людини, яка навчається в аспірантурі?

    Все залежить від того, що вказано в довідці з ЄДБО.

    Чи можна відправити документи про навчання рекомендованим листом, щоб не відвідувати ТЦК, але тим самим проінформувати їх про своє навчання?

    Можна. Але оформити відстрочку таким чином навряд чи вдасться.

    Якщо так, то які саме документи треба відправляти і як це правильно зробити?

    Як я уже зазаначав для оформлення відстрочки Вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідку про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    3. Військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Якщо в ТЦК доведеться йти, чи можна з адвокатом туди йти і чим він може там допомогти?

    Можете йти і з адвокатом.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, надаю відповіді на ваші запитання

    Навчаюсь в аспірантурі (2 курс) і одночасно маю дефіцитну ВОС, яка не підлягає бронюванню (якщо це має значення). Хочу отримати відстрочку від мобілізаціі.Чи маю я право на відстврочку маючи дефіцитну ВОС?

    Дефіцитний Вос впливає лише на бронювання, у вас є підстави для відстрочки, тому ваша спеціальність не має значення.

    Чи забвов'язані ТЦК надати відстрочку, якщо я маю на це право?

    Так забов'язані.

    Як це краще зробити (отримати відстрочку)?Чи можна її отримати не приходячи до ТЦК?,Чи може ТЦК і так все це бачать тк в них скоріш за все є доступ до баз, де хто навчається?Чи може ТЦК відмовити з якихось причин у відстрочці і що робити у разі відмови?Чи потрбіно проходити мед огляд для отримання відсточки?

    зв'язку зі змінами підстава виглядає так:

    • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Послідовність вищої освіти у вашому випадку зберігається.

    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр (коледж ЧНУ);
    • перший (бакалаврський) – бакалавр;
    • другий (магістерський) – магістр;
    • третій (освітньо-науковий) – доктор філософії;
    • науковий рівень – доктор наук.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу Форми 20.

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ( https://info.edbo.gov.ua/check-person/ )

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразок заяви додається

    Чи є ризики мобілізацій, якщо прийти в ТЦК для людини, яка навчається в аспірантурі?Чи можна відправити документи про навчання рекомендованим листом, щоб не відвідувати ТЦК, але тим самим проінформувати їх про своє навчання?

    Краще вам відвідати ТЦК особисто. На ваш лист прийде відповідь, щоб ви з'явились особисто.

    Якщо так, то які саме документи треба відправляти і як це правильно зробити?

    Відповів вище.

    Якщо в ТЦК доведеться йти, чи можна з адвокатом туди йти і чим він може там допомогти?

    Звертайтесь до адвоката у разі виникнення проблем, на разі це актуально без будь яких проблем, хвостиком по кабінетах за вами ні хто ходити не буде.

    Підкажіть будь ласка, як правильно діяти враховуючи закони і реальний практичний досвід..

    Можете відвідати ТЦК особисто, і отримати відстрочку. У разі маніпуляції і спроби вручення вам бойової повістки на відправку відмовляйтеся її підписувати у такому разі буде складено акт відмови в якому ви зазначте причину відмови у вашому випадку це наявність підстав для відстрочки, у такому випадку будь яка відповідальність відсутня.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Михайло!

    Чи маю я право на відстврочку маючи дефіцитну ВОС?

    Звичайно маєте. Військовозобов'язані з дфіцитною ВОС не підлягають бронюванню, у разі ж оформлення відстрочки у зв'язку з навчанням, остання ролі не грає.

    Чи забвов'язані ТЦК надати відстрочку, якщо я маю на це право?

    Так, ТЦК зобов'язаний надати Вам відстрочку, якщо Ви маєте право на останню відповідно до чинного законодавства.

    Як це краще зробити (отримати відстрочку)?

    Для оформлення відстрочки Ви повинні подати до ТЦК заяву про надання відстрочки (Додаток 4 до Постанови КМУ №560) разом із довідкою з ЄДЕБО.

    Чи можна її отримати не приходячи до ТЦК?

    Можете спробувати надіслати документи Укрпоштою цінним листом з описом вкладення, проте гарантії щодо отримання у відповідь довівки про надання відстрочки (Додаток 6 до Постанови КМУ №560) Вам ніхто не надасть, оскільки ТЦК наполягають на особистому зверненні.

    Згідно із вищезгаданою Постановою КМУ порядок оформлення відстрочки наступний:

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Чи може ТЦК і так все це бачать тк в них скоріш за все є доступ до баз, де хто навчається?

    ТЦК повинен мати відповідні дані, оскільки ВНЗ зобов'язаний подавати до останнього інформацію щодо Вашого навчання.

    Чи може ТЦК відмовити з якихось причин у відстрочці і що робити у разі відмови?

    Якщо Ви здобуваєте послідовний рівень освіти та маєте на доказх того довідку з ЄДЕБО із записом "Так, не порушує", то не бачу підстав для відмови. Відмову ТЦК можливо оскаржити в адмінистративному суді.

    Чи потрбіно проходити мед огляд для отримання відсточки?

    Якщо Ви перебуваєте на обліку в ТЦК та в Вас є чинний ВОД на ВЛК Вас не мають права направити на період розгляду заяви про надання відстрочки. Крім того, у згаданий період Ви не підлягаєте мобілізації.

    Постанова КМУ №560:

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Чи є ризики мобілізацій, якщо прийти в ТЦК для людини, яка навчається в аспірантурі?

    Людина, яка навчається в аспірантурі має право на відстрочку, якщо здобуває послідовний рівень освіти.

    Чи можна відправити документи про навчання рекомендованим листом, щоб не відвідувати ТЦК, але тим самим проінформувати їх про своє навчання?

    Відповів на дане питання вище. Ви можете направити документи, проте немає гарантії, що отримаєте довідку про надання відстрочки.

    Якщо так, то які саме документи треба відправляти і як це правильно зробити?

    Заяву про оформлення відстрочки (Додаток 4), довідка з ЄДЕБО, нотаріально завірена копія ВОД, паспорту та РНОКПП.

    Якщо в ТЦК доведеться йти, чи можна з адвокатом туди йти і чим він може там допомогти?

    Адвокат зможе допомогти Вам у разі незаконних дій з боку ТЦК, якщо останні матимуть місце. Хоча деякі ТЦК негативно сприймають присутність адвокатів або юристів разом з військовозобов'язанним. Поки що не бачу проблем у Вашому випадку, оскільки Ви маєте законне право на відстрочку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Надаю відповіді на Ваші питання.

    Чи маю я право на відстврочку маючи дефіцитну ВОС?

    Так, маєте право. На щастя, мова не йде про бронювання, коли ВОС має визначальне значення. У всіх інших випадках зміст ВОС не впливає на право особи отримати відстрочку.

    Чи забвов'язані ТЦК надати відстрочку, якщо я маю на це право?

    Так, звісно. Але відстрочку надає не ТЦК та СП, останні лише оформлюють. Рішення приймає комісія з питань розгляду відстрочок.

    Як це краще зробити (отримати відстрочку)?

    16 травня 2024 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову за № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", який передбачає, зокрема, перелік підтверджуючих документів для оформлення права на відстрочку по кожній підставі.

    Вона передбачає такий порядок оформлення відстрочки від мобілізації:

    "...58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) *особисто* подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5 Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    60. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби..."

    Якщо плануєте оформляти відстрочку, то для початку направляйте документи поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення). Далі можна йти до ТЦК. Можливо доведеться пройти ВЛК, якщо востаннє Ви його проходили пізніше 5 років назад.

    Чи можна її отримати не приходячи до ТЦК?,

    У мене в практиці був один такий випадок, але там все одно довелося йти до ТЦК для отримання довідки про відстрочку. Як правило, все таки ТЦК вимагає особистої подачі заяви про відстрочку.

    Чи може ТЦК і так все це бачать тк в них скоріш за все є доступ до баз, де хто навчається?

    Можливо, але Вам як аспіранту потрібно подати довідку з системи "ЄДЕБО", де має бути зазначено - "ТАК, не порушує".

    Чи може ТЦК відмовити з якихось причин у відстрочці і що робити у разі відмови?

    Не може відмовити, ще раз повторюся, рішення приймає комісія. Якщо Ви подаєте визначений постановою № 560 пакет документів, підстави для відмови відсутні. Якщо все ж таки таке трапляється (вірогідність - 1 %), тоді треба оскаржувати такі незаконні дії працівників ТЦК та СП.

    Чи потрбіно проходити мед огляд для отримання відсточки?

    Ось це доволі складне питання. Постанова КМУ говорить чітко:

    "...63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби...".

    Водночас ТЦК знайшли спосіб, як обіграти цей момент: для подання заяви на відстрочку вони вимагають наяявність актуального паперового ВОД. Якщо його немає, спочатку направляють на ВЛК, саме тому я і раджу попередньо надіслати документи поштовим зв'язком, аби після ВЛК не отримати "бойову".

    Чи є ризики мобілізацій, якщо прийти в ТЦК для людини, яка навчається в аспірантурі?

    На мою точку зору - ризики завжди бувають, хоч і мінімальні. Тут все залежить від рівня підготовки та правильності Ваших дій.

    Чи можна відправити документи про навчання рекомендованим листом, щоб не відвідувати ТЦК, але тим самим проінформувати їх про своє навчання?

    Якщо відправляти та не відвідувати - не бачу сенсу. ВУЗ і так інформує ТЦК про Ваше навчання. Якщо хочете займатися питанням відстрочки, тоді наполегливо раджу направляти спочатку поштою.

    Якщо так, то які саме документи треба відправляти і як це правильно зробити?

    Для відстрочки потрібно підготувати ЗАЯВУ. До заяви треба докласти нотаріальні копії паспорту, РНОКПП, оригінал довідки ЄБЕБО, військово-обліковий документ.

    Якщо в ТЦК доведеться йти, чи можна з адвокатом туди йти і чим він може там допомогти?

    Кожна особа має право на захист. Особисто я не бачу якихось ризиків у такій ситуації.

    Підкажіть будь ласка, як правильно діяти враховуючи закони і реальний практичний досвід.

    Всі свої поради я виклав вище. Але давайте ще раз підсумую:

    1. Отримуєте довідку з ЄБЕДО із зазначенням "ТАК, не порушує" щодо послідовності здобуття освіти.

    2. Готуєте заяву про оформлення відстрочки, до якої додаєте ПРОСТІ копії паспорту, РНОКПП, військово-облікового документу, довідку ЄДЕБО та направляєте це все до ТЦК поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення).

    3. Реєструєтеся в електронній черзі до ТЦК та СП.

    https://q.mod.gov.ua/registration-place

    4. Готуєте повторно той же пакет документів, що і надісланий поштою, лише вже з нотаріальними копіями.

    5. Йдете до ТЦК та в першу чергу намагаєтеся зареєструвати заяву про відстрочку. Якщо реєструєте - чудово, якщо направляють на ВЛК - йдете та проходите ВЛК.

    6. Якщо після ВЛК направляють для реєстрації заяви про відстрочку - чудово, якщо вручають "бойову" - відмовляєте від отримання через незаконність дій працівників ТЦК та СП. Жодної юридичної відповідальності за це Ви не понесете.

    7. В кінцевому результатів реєструєте заяву про відстрочку, чекаєте +- 2-3 тижні, забираєте довідку.

    Ось такий алгоритм дій.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA