Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 02 июля 2024, вопрос №114080 350₴

Демобілізація військового службовця через стан здоров'я дружини

Я військовий службовець, в якого дружина має другу групу інвалідності. Я хочу дізнатися, чи можу я демобілізуватися через стан здоров'я моєї дружини. Які кроки та документи необхідні для цього процесу? Чи є конкретні закони або постанови, які регулюють такі випадки? Також, чи є якісь особливі умови або вимоги?

Ответы юристов (6)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ТІЛЬКИ НАЯВНІСТЬ ДОВІДКИ ЛКК АБО МСЕК ПРО НЕОБХІДНІСТЬ ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ НАДАСТЬ ВАМ ПРАВО НА ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ.

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу"

    12. Військовослужбовці звільняються з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин на таких підставах:

    3) під час дії воєнного стану:

    необхідність здійснювати постійний догляд за дружиною (чоловіком) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Назарій!

    Залежить від того яку групу інвалідності має Ваша дружина. Однозначно можу сказати, що для звільнення Ваша дружина повинна потребувати постійного догляду.

    Якщо І група інвалідності, то достатньо довідки МСЕК із записом про потребу у постійному догляді на зворотньому боці вищезгаданної довідки.

    Якщо це ІІ група інвалідності, то потрібно додатково мати висновок ЛКК про потребу дружини у постійному догляді.

    Якщо ж це ІІІ група інвалідності, то окрім потійного догляду є також ще одна додаткова вимога щодо діагнозів за якими встановлена інваліднсть.

    Стаття 26 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу. Звільнення з військової служби

    4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:

    2) під час дії воєнного стану:

    г) через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких визначається частиною дванадцятою цієї статті (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу);

    Частина 12 статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу»:

    12. Військовослужбовці звільняються з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин на таких підставах:

    3) під час дії воєнного стану:

    необхідність здійснювати постійний догляд за дружиною (чоловіком) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    необхідність здійснювати догляд за дружиною (чоловіком) з числа осіб з інвалідністю III групи, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів, або за наявності у дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю III групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів;

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Назарі Клиент 3 месяца назад

      Доброго дня Юрій, у неї 2 група інвалідності

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        100%

        Тоді додатково дружині необхідно пройти ЛКК та отримати висновок про потребу у постійному догляді. На жаль, після змін у законодавстві, після18 травня Ви вже немаєте права на звільнення тільки за самим фактом наявності інвалідності у дружини.

        • Назарі Клиент 3 месяца назад

          Дякую за корисну інормацію, ви дали відповіді на всі потрібні мені запитання

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для звільнення з військової служби вам треба,щоб жінка потребувала постійного догляду, це повинно бути зазначено на зворотній стороні довідки МСЕК або вам треба, щоб жінка звернулася до сімейного лікаря і отримати направлення на ЛКК для отримання довідки лкк форми 080-4/о про потребу постійного догляду.

    Для звільнення з військової служби вам потрібно подати рапорт на ім'я командира військової частини, додавши до нього нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про шлюб

    Довідка МСЕК+ акт огляду ( у довідці МСЕК повинно бути зазначено потребу у постійному догляді, якщо не зазначено довідка Лкк про потребу постійного догляду форми 080-4

    Рапорт пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і він залишився у вас як доказ його подачі.

    Підстава для звільнення передбачено ст.26 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    необхідність здійснювати постійний догляд за дружиною (чоловіком) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Для пришвидшення звільнення, рекомендую, щоб жінка написала звернення на ім'я комісара тцк, яким вас було мобілізовпно, з проханням найшвидшого вашого звільнення. До заяви додати такіж самі нотаріально завірені копії документів.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України