Задайте вопрос юристу

841 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 03 июля 2024, вопрос №114198 340₴

(Не) оновлення даних

Панове юристи, ситуація наступна.
Зараз мені 30 років, не маю актуального ВОД (є копія приписного, яке і так мав поміняти після 27).
Я в процесі оформлення документів, які будуть підставою для оформлення відстрочки. Але зробити це до 16го липня я, очевидно, не встигаю.

Звідси наступні питання:
1) Чи допоможе оновлення даних через Резерв+ уникнути штрафів?
2) Яка імовірність, що після оновлення даних я отримаю повістку (до того, як будуть законні підстави на відстрочку)?
3) Якщо я зараз не оновлю дані ні в який спосіб, а через місяць прийду в ТЦК з необхідними документами - який порядок наступний дій? Чи змусять мене пройти ВЛК (так як ВОД не актуальний)? Чи можуть відмовити у відстрочці, і дати бойову повістку? Чи буде штраф за неоновлення даних?

Дякую!

Ответы юристов (11)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 3 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Микита!

    1) Чи допоможе оновлення даних через Резерв+ уникнути штрафів?

    Так, оновлення даних через Резерв+ або ЦНАП означатиме, що Ви виконали обов'язок, покладений на Вас Законом.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    "II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);".

    2) Яка імовірність, що після оновлення даних я отримаю повістку (до того, як будуть законні підстави на відстрочку)?

    Законодавством передбачене відправлення повісток рекомендованим листом після 16 червня або за адресою фактичного місця проживання, або за адресою реєстрації. У даному випадку неважливо чи оновили Ви дані, чи ні. Повістки будуть направляти усім громадянам.

    Відповідно до Постанови КМУ №560 від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "34. Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням (поштовим відправленням з оголошенням цінності з описом вкладення) з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

    У разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка надсилається на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання.

    41. Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ є:

    1) у разі вручення повістки — особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки (додаток 2), а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки;

    2) у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку: день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки під час уточнення своїх облікових даних;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси місця проживання".

    3) Якщо я зараз не оновлю дані ні в який спосіб, а через місяць прийду в ТЦК з необхідними документами - який порядок наступний дій?

    Прийти до ТЦК та подати заяву на оформлення відстрочки ()Додаток 4 до Постанови КМУ № 560) з нотаріально завіреними копіями підтверджувальних документів.

    Чи змусять мене пройти ВЛК (так як ВОД не актуальний)?

    Так, Вас, скорше за все, направлять на ВЛК, потім видадуть новий ВОД, а після цього приймуть заяву на відстрочку. Намагайтесь подати одразу дві зави: на видачу ВОД та зави щодо відстрочки, якщо заяву все ж таки не зареєструють, то прийдеться йти за шляхом, викладеним вище.

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    14. Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

    • взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;
    • якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст — військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;
    • зміни категорії щодо військового обов’язку;
    • відсутності місця для внесення змін;
    • невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку;
    • втрати (зіпсування);
    • виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів Українивід 16 травня 2024 р. № 559.

    17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    Чи можуть відмовити у відстрочці, і дати бойову повістку?

    Відмовити у відстрочці Вам не мають право, якщо Ви маєте підставу для останньої. Мобілізаційне розпорядження можуть спробувати вручити після проходження ВЛК. У такому разі відмовляйтесь від останнього та зазначайте в акті відмови, що Ви маєте право на відстрочку, а ТЦК відмовився реєструвати Вашу заяву щодо надання відстрочки.

    Чи буде штраф за неоновлення даних?

    Так, скорше за все, буде штраф за порушення правил військового обліку за статтею 210 КУпАП на суму від 17000 грн. до 25500 грн.

    Стаття 210 КупАп. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    "тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Примітка. Положення статей 210, 210 - 1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи".

    Стаття 38 КУпАП:

    "Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначених у частині сьомій цієї статті, та за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).

    Частина 7:

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Микита Клиент 2 дня назад

      Дякую за відповідь!

      Якщо буде штрав за порушення військового обліку (за протермінований військовий документ), чи буде додатковий штраф за неоновлення даних? Чи треба буде заплатити два штрафи?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич 2 дня назад

        Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

        Общаться в чате

        Доброго дня, Микола!

        Ви втратили своє приписне свідоцтво?

        • Микита Клиент 2 дня назад

          Так, все вірно, я загубив приписне. Але мені більше 27ми так чи інакше, не впевнений, чи це грає якусь рол.

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич 2 дня назад

            Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

            Общаться в чате

            Щодо відповідальності, то особа не може бути притягнута до юридичної відповідальності двічі за одне й те саме правопорушення.

            Щодо строків притягнення до відповідальності:

            Стаття 38 КУпАП. Строки накладення адміністративного стягнення

            Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначених у частині сьомій цієї статті, та за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).

            Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    1.

    ОБОВ'ЯЗКОВО ОНОВІТЬ ДАНІ ЧЕРЕЗ РЕЗЕРВ +.

    ЯКЩО ВИ ЦЬОГО НЕ ЗРОБИТЕ ВАС ПРИТЯГНУТЬ ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

    В Україні з 18 травня 2024 року діють нові правила мобілізації, затверджені змінами до законів Про мобілізаціну підготовку й мобілізацію, Про військовий обов’язок та військову службу, про військовий стан, та деякими змінами до КУпАП. З січня 2024 року вступили в дію зміни в закон, який регулює діяльність Єдиного електронного реєстру військовозобов'язаних Оберіг, який передбачає формування військово-облікових документів на базі Оберіга й функціонування електронного кабінета військовозобов'язаного.

    Військово-обліковий документ є документом, що визначає належність його власника до виконання військового обов’язку, який оформляється (створюється) та видається громадянину України, який є призовником, військовозобов'язаним або резервістом, у тому числі, якщо він був виключений з військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

    Серед військово-облікових документів, передбачених законодавством є такі:

    • приписне свідоцтво для призовників, які стали на військовий облік та не є військовозобов'язаними;
    • тимчасове посвідчення військовозобов'язаного кількох зразків до 2017 року;
    • тимчасове посвідчення військовозобов'язаного нового зразка з 2017 року;
    • військовий квиток чи посвідчення офіцера;
    • військово-обліковий документ, сформований онлайн на базі даних Оберіг ― зараз через застосунок Резерв+ для призовників, військовозобов'язаних і резервістів.

    У липні деяких військовозобов'язаних оштрафують і це стосується тих, які проігнорували правила і не пішли оновлювати свої облікові дані в ТЦК. Штраф почнуть виписувати після 17-го числа.

    Штраф за неявку в ТЦК та інші порушення можуть бути виписані на підставі двох статей: 210 - "За порушення правил військового обліку" та 210-1 - "За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Законом визначено наступні розміри адмінштрафів для громадян, посадових та юридичних осіб:

    • порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку - тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот нмдг (3400-5100 грн). Повторне порушення - штраф від трьохсот до п'ятисот нмдг (3400-8500 грн). В особливий період - штраф від однієї тисячі до однієї тисячі п'ятисот нмдг (17000-25500 грн).
    • порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію - тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот до п'ятисот нмдг (5100-8500 грн) і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об'єднань - від однієї тисячі до однієї тисячі п'ятисот (17000-25500 грн). Повторне - штраф на громадян від п'ятисот до семисот нмдг (8500-11900 грн) і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об'єднань - від однієї тисячі п'ятисот до двох тисяч нмдг (25500-34000 грн). В особливий період - штраф на громадян від однієї тисячі до однієї тисячі п'ятисот нмдг (17000-25500 грн) і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об'єднань - від двох тисяч до трьох тисяч п'ятисот нмдг (34000-59500).

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період порушень правил військового обліку та мобілізації, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Порушенням правил військового обліку вважаються ситуації, коли військовозобов'язаний:

    • не перебуває на обліку за місцем проживання, роботи чи навчання;
    • не прибув за викликом ТЦК для взяття на військовий облік;
    • не оформив військово-облікові документи;
    • переїхав у воєнний час без дозволу ТЦК тощо.

    Після 17 липня 2024 року кожному громадянину від 18 до 60 років, відомості про якого містяться у Єдиному держреєстрі призовників і який у ТЦК не уточнив свої персональні дані, може бути надіслана повістка поштою.

    Фактично, постанова Кабміну встановлює презумпцію винуватості, бо ви зобов’язані були добровільно уточнити свої дані, але цього не зробили.

    2.

    ЙМОВІРНІСТЬ ОТРИМАННЯ ПОВІСТКИ ДУЖЕ МАЛА, ТОМУ ЩО НА ТЕПЕР ВТІЛЬКИ В РЕЗЕРВ + ОНОВИЛИ ДАНІ 2 МЛН ОСІБ.

    А ВОТ ЯКЩО ВИ НЕ ОНОВИТИ ДАНІ, ТО ПРИ ПЕРЕВІРЦІ ДОКУМЕНТІВ, ВИ 100% ОТРИМАЄТЕ ПОВІСТКУ ТА ШТРАФ.

    3.

    КОЛИ ВИ ПРИЙДЕТЕ ОФОРМЛЮВАТИ ВІДСТРОЧКУ, ВАМ ТРЕБА БУДЕ ПРОЙТИ ДВА ПРОЦЕСА:

    • СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИХ З ОБОВ'ЯЗКОВИМ ПРОХОДЖЕННЯМ ВЛК
    • ОФОРМИТИ ВІДСТРОЧКИ.

    ШТРАФ БУДЕ ОБОВ'ЯЗКОВО ЗА НЕОНОВЛЕНЕЯ ДАНИХ.

    ДО ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ПО ВАШІЙ ЗАЯВІ ПРО НАДАННЯ ВАМ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ВАС НЕ МАЮТЬ ПРАВА МОБІЛІЗУВАТИ.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, надаю відповіді на ваші запитання

    1.Чи допоможе оновлення даних через Резерв+ уникнути штрафів?

    Так ви можете це зробити через додаток або через ЦНаП.

    2) Яка імовірність, що після оновлення даних я отримаю повістку (до того, як будуть законні підстави на відстрочку)?

    У такому випадку краще оновити дані після того, як у вас будуть підстави для відстрочки.

    3) Якщо я зараз не оновлю дані ні в який спосіб, а через місяць прийду в ТЦК з необхідними документами - який порядок наступний дій? Чи змусять мене пройти ВЛК (так як ВОД не актуальний)? Чи можуть відмовити у відстрочці, і дати бойову повістку? Чи буде штраф за неоновлення даних?

    Для отримання квитка вас спочатку направлять на ВЛК, після отримання направлення, одразу подавайте заяву на відстрочку.

    Після проходження ВЛК, у разі спроби вручення вам бойової повістки відмовляйтеся її підписувати у такому разі буде складено акт відмови в якому ви зазначте причину вашої відмови у вашому випадку це наявність підстав для відстрочки.у такому випадку ви уникнете мобілізації та будь яка відповідальність за наявних підстав для відстрочки буде відсутня.

    Працівники ТЦК можуть маніпулювати і казати, що ви не змінили своєчасно військовий документ і це є порушенням правил військового обліку, за що передбачено штраф від 17 тисяч гривень, у такому разі апелюйте ст.38 адміністративного кодексу, де зазначено термін притягнення до відповідальності.

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення

    Тобто у вашому випадку вже пройшов строк для притягнення до відповідальності.

    Що стосується оновлення даних.

    На мою думку всі штрафи за не поновлення даних можно буде з легкістю скасувати у судовому порядку.

    З таких підстав:

    1. Нормою прийнятого закону зазначається , що всі військово'язані повинні оновити свої дані протягом 60 днів з моменту отримання мобілізації. Указом президента оголошення мобілізації було у 2022 році, всі інші укази мають іншу назву а саме "продовження мобілізації" тому це вже різні речі і тут вступаю в силу норма ст. 58 Конституції України. Стаття 58.Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    Також там є примітка, а у нас діджетал країна, ваші дані оновити можуть і без вас взявши дані з різних реєстрів

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи

    • Микита Клиент 2 дня назад

      Доброго дня!

      А якщо я оновив дані через резерв+, а там пише "Не на обліку" - треба йти в ТЦК?

      Якщо не піти до 16го липня, все одно буде штрав (грубо кажучи, оновлення даних через резерв+ вже недостатньо)?

      • Корнійчук Євген Іванович

        Штраф виписати зазвичай можуть, з досвіду скажу, що вони їх виписують без постанови про накладення штрафу дають якийсь папірець з реквізитами і все, на мою думку собі в карман.

        На мою думку всі штрафи за не поновлення даних можно буде з легкістю скасувати у судовому порядку.

        З таких підстав:

        1. Нормою прийнятого закону зазначається , що всі військово'язані повинні оновити свої дані протягом 60 днів з моменту отримання мобілізації. Указом президента оголошення мобілізації було у 2022 році, всі інші укази мають іншу назву а саме "продовження мобілізації" тому це вже різні речі і тут вступаю в силу норма ст. 58 Конституції України. Стаття 58.Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

        Також є примітка до ст 201 адміністративного кодексу

        Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

        ТОбто, у нас діджетал країна, ваші дані оновити можуть і без вашої участі за допомогою реєстрів.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Вам необхідно оновити облікові дані вже зараз за допомогою Резерв + чи ЦНАП.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    - у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Якщо Ви цього не зробите - Вас чекає штраф.

    Щодо оскарження накладення адміністративного штрафу - Ви готові його оскаржувати? Платити юристам за правовий супровід? Ви впевнені, що суд скасує штраф? Якщо так - можете не оновлювати!

    У разі подання заяви щодо відстрочки - особа не підлягає направленню на ВЛК чи мобілізації до моменту розгляду заяви.

    Якщо. ж сума штрафу Вас не бентежить - можете прийняти до ТЦКСП з усім пакетом документів.

    Наявність штрафу не обмежує в праві на отримання відстрочки.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Зараз мені 30 років, не маю актуального ВОД (є копія приписного, яке і так мав поміняти після 27).Я в процесі оформлення документів, які будуть підставою для оформлення відстрочки. Але зробити це до 16го липня я, очевидно, не встигаю.Звідси наступні питання:1) Чи допоможе оновлення даних через Резерв+ уникнути штрафів?

    Так, звісно. Все ж платити на рівному місці стягнення у розмірі 17 тис грн не дуже правильно, як на мою точку зору. Але тут все залежить від моменту отримання права на відстрочку, коли це буде орієнтовно? Якщо умовно за півроку, чи не нашкодить Вам уточнення даних... Треба більш грунтовно про це подумати.

    2) Яка імовірність, що після оновлення даних я отримаю повістку (до того, як будуть законні підстави на відстрочку)?

    Така ймовірність може бути, від цього ніхто не застрахований.

    16 травня 2024 року Урядом України було ухвалено постанову за № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", яка змінює АБСОЛЮТНО ВСЕ, у тому числі порядок оповіщення громадян.

    Згідно з даною постановою повістка може бути:

    1. Вручена особисто під підпис.

    2. Надіслана засобами поштового зв'язку.

    Постанова КМУ № 560 визначає, що:

    Належним підтвердженням оповіщення про виклик до районного (міського) ТЦК та СП є:

    - у разі вручення повістки — особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки (додаток 2), а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки.

    Дуже часто на відео ми бачимо, як особи відмовляються від спілкування з представниками ТЦК. За умови наявності відеозапису, повістка буде вважатися врученою.

    - у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку:

    -- день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;

    -- день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки під час уточнення своїх облікових даних;

    -- день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси місця проживання.

    Таким чином, з 16 липня поточного року розпочнеться активний етап надсилання повісток на поштові адреси військовозобов'язаних та резервістів, уточнені протягом 60 днів. Тому така ймовірність залишається.

    3) Якщо я зараз не оновлю дані ні в який спосіб, а через місяць прийду в ТЦК з необхідними документами - який порядок наступний дій? Чи змусять мене пройти ВЛК (так як ВОД не актуальний)? Чи можуть відмовити у відстрочці, і дати бойову повістку? Чи буде штраф за неоновлення даних?

    Максимум, що може бути - адміністративний штраф. Наявність штрафу не надає ТЦК права Вас мобілізувати за наявності відстрочки. Мали вину - понесли покарання і питання закрито. ВЛК дійсно може бути.

    Загалом більш-менш безпечний алгоритм для отримання відстрочки:

    1. Готуєте заяву про оформлення відстрочки, до якої додаєте ПРОСТІ копії паспорту, РНОКПП, військово-облікового документу, документи про відстрочку та направляєте це все до ТЦК поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення).

    2. Реєструєтеся в електронній черзі до ТЦК та СП.

    https://q.mod.gov.ua/registration-place

    3. Готуєте повторно той же пакет документів, що і надісланий поштою, лише вже з нотаріальними копіями.

    4. Йдете до ТЦК та в першу чергу намагаєтеся зареєструвати заяву про відстрочку. Якщо реєструєте - чудово, якщо направляють на ВЛК - йдете та проходите ВЛК.

    5. Якщо після ВЛК направляють для реєстрації заяви про відстрочку - чудово, якщо вручають "бойову" - відмовляєте від отримання через незаконність дій працівників ТЦК та СП. Жодної юридичної відповідальності за це Ви не понесете.

    6. В кінцевому результатів реєструєте заяву про відстрочку, чекаєте +- 2-3 тижні, забираєте довідку.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA